e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Γράμμα του Πισιδίας προς τον Ζάμπιας περί ρωσικής προπαγάνδας και Ιλαρίωνος: "Περιάγει γην καί θάλασσαν ποιήσαι ένα προσήλυτον"



Παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Μια μακρά και πολυσήμαντη επιστολή απέστειλε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 ο πολυσέβαστος Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος προς τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, αφορμώμενος από την επιστολή του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος προς τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομο, την οποία έλαβε, από λάθος στην αποστολή του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ), ο Μητροπολίτης Ζάμπιας. Θυμίζουμε -έτσι για να μην ξεχνιόμαστε- ότι ο Βολοκολάμσκ ως “Αρχιερεύς Αρχιερέων” απηύθυνε επιστολή (στις 17.6.2019) κατευθείαν στον καλοκάγαθο Επίσκοπο Μοζαμβίκης, ελέγχοντάς τον αφ' υψηλού και θέση ισχύος, διότι συλλειτούργησε στον Λαγκαδά με Ιεράρχη της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο λαβών εκ λάθους την επιστολή Ιλαρίωνος, Μητροπολίτης Ζάμπιας, απάντησε ευθαρσώς και με γενναιότητα στον αποστολέα (στις 22.9.2019), μη δεχόμενος έλεγχο από τον αναρμόδιο “κριτή της οικουμένης”.

Με τα ανωτέρω δεδομένα της εμπύρετης αυτής αλληλογραφίας, ο Σεβ. Πισιδίας απέστειλε επιστολή προς Ιωάννην, μες από την οποία τον συγχαίρει εγκάρδια για τη στάση του έναντι του Ιλαρίωνος και της όλης εκκλησιαστικής πολιτικής του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία προσθέτει προβλήματα και τραύματα στον απανταχού της γης ορθόδοξο κόσμο. Έτσι, κάνοντας focus στην περίπτωση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, βρίσκει την ευκαιρία να θέσει ρητορικά ερωτήματα, τα οποία αφορούν εκείνον και την τακτική του Βορρά, που με τόση σκληρότητα εκφράζει και υλοποιεί.

Κατ' αρχήν διερωτάται ο Πισιδίας «πώς ένας άνθρωπος που "περιάγει γῆν καί θάλασσαν ποιῆσαι ἕνα προσήλυτον" (όπως κάποτε η φατρία των Φαρισαίων που άκουσε τα φοβερά "οὐαί" του Κυρίου) τολμά να δίνει σε Σας, που ακριβώς επιδιώκετε την επανένωση των Ορθοδόξων της μαρτυρικής Ουκρανίας, μαθήματα ομοφροσύνης!»

Ακολούθως ο Σεβ. κ. Σωτήριος θέτει τα προβλήματα που επιπροσθέτει η ρωσική τακτική στο σώμα της Εκκλησίας, εν είδει ερωτημάτων: «Ποιος προκάλεσε το σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας, όταν εκατομμύρια Ορθοδόξων, μετά την έξοδό τους από το "σιδηρούν παραπέτασμα" και την εθνική απελευθέρωσή τους από τήν Σοβιετική δυναστεία, ως ανεξάρτητο Κράτος, ζήτησαν -το αυτονόητο- και την Εκκλησιαστική τους Αυτοκεφαλία, την οποία όλες -μα όλες ανεξαιρέτως ακόμη και η μικρή Αλβανία- είχαν αποκτήσει; Ενώ ο Καλός ποιμήν ενδιαφέρεται και για ένα πρόβατο να το φέρει στην ποίμνη, η Εκκλησιαστική Διοίκηση που εκπροσωπεί ο Σεβ. κ. Ιλαρίων, διέγραψε με μία μονοκονδυλιά περισσοτέρους από 10.000.000 Ορθοδόξους πιστούς, μαζί με τους ιερείς τους και τους Αρχιερείς τους από την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους χαρακτήρισε σχισματικούς.»

Αναφερόμενος στις συστάσεις Ιλαρίωνος περί ενότητος και ομοφροσύνης στην ορθόδοξη οικογένεια, ο κ. Σωτήριος αποκαλύπτει συνοπτικά την αθέμιτη και αντικανονική συμπεριφορά της Ρωσικής Εκκλησίας στην πάλαι ποτέ Μητρόπολή του, αυτήν της μακρινής Κορέας: «Μήπως θεωρεί ενέργειες θετικές για "νά ἀποκαταστήσωμεν την ἑνότητα καί τήν ὁμοφροσύνην εἰς τήν Ὀρθόδοξον οἰκογένειάν μας" την προ καιρού επίσκεψή του στην Ρωσική Πρεσβεία της Σεούλ, στην οποία κάλεσε τους Ορθοδόξους Ρώσσους, που είναι εγκατεστημένοι στην Κορέα, για να τους εξαναγκάσει να παύσουν να εκκλησιάζονται στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, της υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας, ο οποίος με πολλές θυσίες είχε ανεγερθεί στη Σεούλ το έτος 1992, ακριβώς για να εξυπηρετεί τους Ρωσσοφώνους Ορθοδόξους της Κορέας;»

Ο γηραιός, αλλά δυναμικότατος, Μητροπολίτης, συνεχίζοντας να διεκτραγωδεί όσα υποφέρει η κανονική Εκκλησία που παροικεί την Κορέα, συμπληρώνει ακολούθως περί Ιλαρίωνος: «Μήπως θεωρεί ότι συμβάλλει στην ενότητα των Ορθοδόξων, ο προβληματισμός που δημιούργησε στους ρωσσοφώνους της Σεούλ, η απόφαση της Διοικούσης Εκκλησίας του, να εγκαταστήση Αρχιεπίσκοπο Κορέας τον από του 2000 υπηρετήσαντα Ιερομόναχο στον Ναό του Αγίου Μαξίμου Σεούλ; Ο εν λόγω Ιερομόναχος, μετά από αίτημά μου τότε, είχε αποσπαστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας στη Σεούλ, για να υπηρετεί τους Ρωσσοφώνους της Κορέας, υπό το ωμόφορον του Επισκόπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εργάσθηκε αρμονικά. Προσέφερε με ευσυνειδησία τις υπηρεσίες του στον λαό του Θεού· αγαπήθηκε από όλους τους πιστούς ρωσσοφώνους και Κορεάτες. Και κάποια στιγμή, μετά από απουσία μερικών ετών, που υπηρέτησε ως Επίσκοπος στη Ρωσία, επανεμφανίζεται εφέτος στη Σεούλ ως ...ο Αρχιεπίσκοπος Κορέας, υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, "μουτζώνοντας" κατά την λαϊκή έκφραση, τον κανονικό Μητροπολίτη Κορέας, υπό τον οποίον επί έτη είχε υπηρετήσει. Αυτή την ενέργεια την θεωρεί Κανονική, ο επιστολογράφος σας, σύμφωνη με τους ιερούς Κανόνες, για την υπεράσπιση των οποίων εμφανίζεται ότι ..."τον έχει φάει ο καημός"; Αλήθεια, ενώνει τους Ορθοδόξους της Κορέας ή τους διαιρεί, η πρωτοφανής στα εκκλησιαστικά χρονικά αυτή ενέργεια, η οποία ελήφθη, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών Ορθοδόξων Ρώσσων, κατά την προαναφερθείσα επίσκεψη του Σεβ. κ. Ιλαρίωνα στη Σεούλ;»

Ο Μητροπολίτης κ. Σωτήριος, μετακινηθείς από την Κορέα στην ιστορική Μητρόπολη Πισιδίας, ξαναβρίσκει ενώπιόν του προβλήματα με τη Ρωσία. Εξηγεί: «Το 2008 ο αοίδιμος Πατριάρχης Μόσχας κυρός Αλέξιος, με επιστολή του παρακαλούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μεριμνήσει για την διαποίμανση των χιλιάδων Ρώσσων, που είχαν καταφύγει στην Αττάλεια, για καλύτερες συνθήκες ζωής, και σημείωνε: "Ὅπως εἶναι γνωστόν ἡ πόλις Ἀντάλια βρίσκεται εἰς τήν ἀρχαίαν διοίκησιν τῆς Ἀσίας, ἡ ὁποία, ὅπως καί οἱ διοικήσεις τοῦ Πόντου καί τῆς Θράκης ἀποτελοῦν κανονικήν περιοχήν τοῦ Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σύμφωνα μέ τόν 28ον Κανόνα τῆς Δ' Οἰκουμενικῆς Συνόδου". Ὁ Σεβ. κ. Ιλαρίων θεωρεί ότι συμβάλλει στην ενότητα των Ορθοδόξων Ρώσσων της Ατταλείας "καί τήν ὁμοφροσύνην εἰς τήν Ὀρθόδοξον οἰκογένειάν μας" όταν διορίζει στην Αττάλεια Ρώσσον Ιερέα, εν αγνοία του κανονικού Μητροπολίτη Πισιδίας, Εξάρχου Σίδης και Ατταλείας και προσπαθεί, με την πίεση των Διπλωματικών Αρχών της περιοχής, να αποτρέψει τους Ρώσσους να εκκλησιάζονται στους ναούς της Antalya και Alanya, που έγιναν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακριβώς για τους ρωσσοφώνους της περιοχής, μετά από το σχετικό αίτημα του αοιδίμου Ρώσσου Πατριάρχη; Και επί πλέον δεν είναι προσβολή στην μνήμη του κοιμηθέντος Ρώσσου Πατριάρχη, η ενέργεια αυτή που βρίσκεται σε αντίθεση με το γράμμα του εκείνο;»

Μετά από όλα τα συνοπτικώς περιγραφόμενα στην επιστολή του, ο Πισιδίας αναφέρεται και στο πρωτοφανές που συνέβη, δηλαδή ότι στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου συνέβη εκ μέρους των Ρώσων ιεροπραξία χωρίς την άδεια του κυριάρχη Οικουμενικού Πατριάρχου. Γράφει χαρακτηριστικά: «Από την εποχή που καθορίστηκαν τα όρια των ανά τον κόσμον Ορθοδόξων Πατριαρχείων, Αρχιεπισκοπών και γενικότερα Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, έχει ο πολυδιαβασμένος, όντως, επιτιμητής σας να μας υπενθυμίσει περίπτωση, που στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως λειτούργησε Ορθόδοξος κανονικός ιερέας άλλης Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας, άνευ της κανονικής αδείας του οικείου Επισκόπου (όπως επιβάλλουν οι Ιεροί Κανόνες) ήτοι του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικού Πατριάρχου; Και θεωρεί επιτυχημένη "πρωτιά" της Διοικούσης Εκκλησίας του, την τοποθέτηση Ρώσσου ιερέα μέσα στην Κωνσταντινούπολη, και το να λειτουργεί άνευ της αδείας του Πατριάρχου και αλήθεια πιστεύει, ότι η ενέργεια αυτή της Διοικούσης Εκκλησίας του φέρνει την "ὁμοφροσύνη στήν ὀρθόδοξη οἰκογένειά μας";”

Ακολούθως ο σοφός Ιεράρχης σημειώνει ότι δεν περιμένει απαντήσεις από τον εν λόγω Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Διότι συνήθως ομιλεί περί των τριών περιπτώσεων Ρώμης. Η “Τρίτη Ρώμη”, κατά τον Ιλαρίωνα, λέγει ο Πισιδίας, «Είναι η έδρα Πατριάρχου σε χριστιανική χώρα, με τον μεγαλύτερο αριθμό ορθοδόξων πιστών. Άλλωστε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έπαυσε πλέον να ανήκει στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, αφού με την μονομερή απόφαση της Μόσχας κηρύχθηκε "Σχισματική" και στα τελούμενα ὑπ' αυτής Μυστήρια οι Ορθόδοξοι Ρώσσοι απαγορεύεται να συμμετέχουν συνεχώς!!! Γι' αυτό, λοιπόν, η Μόσχα έχει δικαίωμα ως «Πρωτόθρονη» πλέον Εκκλησία να ρυθμίζει τα πάντα! Να ιδρύει η Μόσχα, αυτή και μόνη (χωρίς να ερωτά κανέναν) "Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής" (OCA) και "Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία Ιαπωνίας" (από παλαιότερα αυτά) να εγκαθιστά Ιερείς, Επισκόπους, Αρχιεπισκόπους, Μητροπολίτες και εντός περιοχών, που υπάγονται σε άλλα Πατριαρχεία, σε όλον τον κόσμο, σε Ανατολή και Δύση· να χαρακτηρίζει μόνη της- δεν χρειάζεται να ερωτά άλλη Εκκλησία- σχισματικούς όσους δεν υπακούουν στις προσταγές της· παλαιότερα η Μόσχα χαρακτήριζε Σχισματικούς όλους τους εκτός Ρωσσίας Ορθοδόξους Ρώσσους, γνωστούς ως R.O.C.O.R., με τους οποίους προ ετών, και πάλιν με δική της αποκλειστικά απόφαση, χωρίς να ρωτήσει τις άλλες Εκκλησίες, απήλλαξε από το Σχίσμα. (Μόνον το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως -που η Μόσχα δεν το αποκαλεί πλέον Οικουμενικό- ήταν υποχρεωμένο να αποφασίσει από κοινού με τις άλλες Εκκλησίες, για να άρει το Σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας!!!).»

Ο Σεβ. κ. Σωτήριος κλείνει την τετρασέλιδη επιστολή του προς τον Ζάμπιας Ιωάννην, με αμείλικτη απορία, που αφορά στη θετική στάση κάποιων Ελλήνων συνΕπισκόπων, ελληνικών ΜΜΕ και κάποιων συλλειτουργών έναντι της προπαγάνδα της Μόσχας. Καταλήγει εμφατικά: «Σεβασμιώτατε Αδελφέ, την γενναία στάση που τηρήσατε με την απάντησή σας στον κατήγορο του αγίου Μοζαμβίκης, άραγε θα την μιμηθούν οι άλλοι εν Χριστώ Έλληνες Αδελφοί μας! Ομολογώ ότι θλίβομαι βαθύτατα όταν βλέπω ελληνικά δημοσιογραφικά πρακτορεία να προβάλλουν μετ' επαίνων την προπαγάνδα της Μόσχας! Και σ' αυτά συνηγορούν -δυστυχώς- και κάποιοι συλλειτουργοί μας! Δεν καταλαβαίνουν άραγε, το κακό που κάνουν όχι μόνον στο όλον Σώμα της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας, αλλά και ειδικότερα στην Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ότι δεν βοηθούν την διοίκησή της να αλλάξει την λανθασμένη τακτική της, να συναισθανθεί τον σκανδαλισμό των πιστών, και τις διαιρέσεις που προξενούν με την απομάκρυνσή της από τις αρχές του Ευαγγελίου και την Ιερά Παράδοση της Μιάς Αγίας του Χριστού Εκκλησίας.»


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΣΙΔΙΑΣ κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΠΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ:



Έκκληση πιστών της Μητροπόλεως Περιασλάφ-Βισνιέφ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας




Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Περιασλάφ-Βισνιέφ συνήλθε στα γραφεία της Μητροπόλεως υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αλεξάνδρου.


Κατά τη συνεδρίαση το Μητροπολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να απευθυνθεί εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Μητροπόλεως στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄, σχετικά με το ζήτημα της αναγνώρισης του καθεστώτος Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που χορηγήθηκε από τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης Περιασλάφ-Βισνιέφ κ. Αλέξανδρος, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, ανέγνωσε το κείμενο της Εκκλήσεως προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους πιστούς, και έχει ως εξής:
Έκκληση των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Περιασλάφ-Χμελνύτσκιι και Βισνιέφσκι προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ περί της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας

Προς τον Μακαριώτατο

Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ Β΄.

Μακαριώτατε!

Πρόσφατα, η Ιερά Σύνοδος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 26-28 Αυγούστου 2019, αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί Αυτοκεφαλία, καθώς επίσης και το δικό σας προνόμιο, ως Προκαθημένου της Εκκλησίας, να χειριστείτε περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Τη σημανική αυτή για τη Εκκλησία μας απόφαση υποδέχθηκαν με θέρμη οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας, που είναι ειλικρινά πεπεισμένοι ότι η Μακαριότητά σας κατανοεί όλη τη δύσκολη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και θα αντιμετωπίσει το ζήτημα σύμφωνα με τη χριστιανική συνείδηση και την κανονική παράδοση.

Ως προερχόμενοι από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, έχουμε ζήσει την τρομερή πίεση που ασκούσε η κοσμική εξουσία στην Εκκλησία του Χριστού από τα χρόνια της Σοβιετικής Ενώσεως. Δυστυχώς, ακόμη και μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, οι επιθετικές παρεμβάσεις των ρωσικών αρχών στην εκκλησιαστική μας ζωή παρέμειναν οι ίδιες, ενώ επεκτάθηκαν ακόμη και στις υποθέσεις της ίδιας της πατρίδας μας. Ελλείψει εναλλακτικής λύσης, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Ουκρανίας αναγκάστηκαν να ζήσουν υπό αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, η σπουδαία απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9-11 Οκτωβρίου 2018 άλλαξε αυτή την τραγική κατάσταση και μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκε στην Ουκρανία η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μέσω της αποκαταστάσεως των ιστορικών και κανονικών δικαιωμάτων του επί της Μητροπόλεως του Κιέβου και της χορηγήσεως του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο αποκατέστησε την ιστορική δικαιοσύνη, αλλά επίσης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να θεραπεύσει την εκκλησιαστική διαίρεση στην Ουκρανία και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ουκρανικού Λαού να ασκεί τη λατρεία του στη δική του γλώσσα και σύμφωνα με την παράδοση της τοπικής του Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου, σήμερα, Μακαριώτατε, ο Ουκρανικός Λαός, παρά την αντίθεση ορισμένων δυνάμεων τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό, με δέος και προσευχή περιμένει την απόφασή σας να αναγνωρίσετε το καθεστώς Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, που χορηγήθηκε από τη Μητέρα Εκκλησία.

Είθε ο Πολυεύσπλαγχνος Κύριος να συνεχίσει να φωτίζει την καρδιά σας με τη σοφία και την ειρήνη Του, παρέχοντάς σας πνευματική και σωματική δύναμη για να εξακολουθείτε να ίστασθε ενώπιον του Θυσιαστηρίου Του.

Εκ μέρους του κλήρου και των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Περιασλάφ-Βισνιέφ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας,

Μετά της εν Χριστώ αγάπης
† Ο Μητροπολίτης Περιασλάφ-Χλυμέντσκιι και Βισνιέφ Αλέξανδρος

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 23ης Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
  • Τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήταν. 
  • Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δημητριάδος καί Ἀλμυροῦ κ. Ἰγνάτιον, Τοποτηρητήν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου προσκυνητῶν ἐκ τῆς χηρευούσης ταύτης Ἐπαρχίας τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος. 
  • Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ἀγαθάγγελον Κουμαρζάκην, Ἡγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, ἐκ Κισάμου Κρήτης, μετά τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἱερεμίου Χλιαρᾶ, Κληρικοῦ τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Κυδωνίας καί Ἀποκορώνου. 
  • Τόν Ἐντιμολ. Ἄρχοντα Χαρτουλάριον κ. Θεόδωρον Μπακαλάκην, μετά τῶν οἰκογενῶν αὐτοῦ, ἐξ Αὐστραλίας.  
  • Τόν Ἐλλογ. κ. Σταῦρον Γιωλτζόγλου, Συντονιστήν Ἐκπαιδεύσεως παρά τῷ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείῳ τῆς Ἑλλάδος, ἐπί κεφαλῆς ὁμίλου Διευθυντῶν καί Καθηγητῶν τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων τῆς Πόλεως, πρός ἐκζήτησιν τῆς ἁγίας Πατριαρχικῆς εὐχῆς καί εὐλογίας ἐπί τῇ ἐνάρξει τοῦ νέου ἐκπαιδευτικοῦ ἔτους.
  • Τόν Ἐντιμ. κ. Ἐλευθέριον Ματθαιάκην, μετά τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Μαρκίας, ἐξ Ἁγίου Φραγκίσκου Η.Π.Α..
  • Ὅμιλον ΡΚαθολικῶν προσκυνητῶν, ἐκ Tortona Ἰταλίας, ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ὁσιολ. π. Roberto Lovazzano. 
  • Τήν Εὐγεν. κ. Σοφίαν Σώτου, Γραμματέα τοῦ Γραφείου Οἰκονομικῶν καί Ἐμπορικῶν Ὑποθέσεων τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Ἑλλάδος, ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτῆς.  
  • Τόν Ἐντιμ. κ. Δαμιανόν Μπαρντακτσῆν, Θεολόγον, ἐντεῦθεν.     
* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου, κατά τό διοργανωθέν ἐν Μαδρίτῃ, μεταξύ 15ης καί 17ης Σεπτεμβρίου, ἐτήσιον Συνέδριον τῆς ΡΚαθολικῆς Κοινότητος «Saint Egidio». 

Φωτιά στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου περιοχής Hartbeespoort Dam, Pretoria South Africa


Φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στον περίβολο της Γυναικείας Μονής του Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Hartbeespoort Dam, 50 περίπου χιλιόμετρα από τη μεγαλούπολη της Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. 

Μόλις η φωτιά έγινε αντιληπτή κατέφθασε η τοπική Πυροσβεστική, η οποία επελήφθη του προβλήματος, όπως και ο Εφημέριος Πρετόρια, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης, εκ προσώπου του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνού.

Δόξα τω Θεώ, απεφεύχθησαν τα χειρότερα, ενώ η Αδελφότητα των Μοναζουσών βρίσκεται αυτό τον καιρό στην Ελλάδα για την διευθέτηση των αδειών παραμονής τους.














Συνεργασία Μητροπολίτη Ζάμπιας με τον Πρέσβη της Ρωσίας στη Λουσάκα [photos]


Σήμερα το μεσημέρι, 23 Σεπτεμβρίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης επισκέφτηκε την Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λουσάκα και συναντήθηκε με τον Πρέσβη κ. Konstantin Kozhanov, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.








Επιτιμητική ανακοίνωση Ι. Μητροπόλεως Ύδρας για δράση κληρικών της στην εν Ουκρανία παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας



Νιγηρίας προς Βολοκολάμσκ: “Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσίας”

[Το "Νυχθημερόν" έχει τη χαρά να δημοσιεύσει σήμερα βαρυσήμαντο άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου, με το οποίο παρεμβαίνει καταλυτικά στο θέμα που έχει προκύψει με την πρόσφατη αλληλογραφία του Ρώσου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνος με Ιεράρχες του Αλεξανδρινού Θρόνου.

Ο κ. Αλέξανδρος θεωρεί την επέμβαση Ιλαρίωνος "απαράδεκτη προσβολή προς το πρόσωπο του σεπτού Προκαθημένου" τους και δράττεται της ευκαιρίας να τονίσει δυναμικά προς Ιλαρίωνα ότι "το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ας γνωρίζει ακόμα ο αδελφός ότι ούτε ο Μακαριώτατος, μήτε οι αρχιερείς του Θρόνου θα γίνουμε «φόρου» υποτελείς...".

Μάλιστα τον καλεί να επανορθώσει, απαιτώντας δημόσια απολογία: "Απαιτούμε την άμεση δημόσια απολογία σας προς τον Προκαθήμενό μας και εις την περί αυτόν Σύνοδο για το ατόπημά σας αυτό. Δεν έχετε άλλη επιλογή..."

Ακολουθεί πλήρες το άρθρο του Σεβ. Νιγηρίας, οι δε συντελεστές του "Νυχθημερόν" τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη της δημοσιοποίησης των απόψεών του από τον ιστότοπό μας!]


Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Με κατάπληξη διάβασα στο διαδίκτυο την επιστολή, την οποία απέστειλε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων στον αδελφό Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο. Κατάπληξη, όχι γιατί ο σεβασμιώτατος έγραψε την επιστολή. Αυτό δεν με ξενίζει, καθότι «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».  Με κατέπληξε το μέγεθος του θράσους του, το πώς ο μέγας μαΐστωρ της θεολογίας προέβη σε πρωτοφανή καταστρατήγηση κάθε εκκλησιαστικής δεοντολογίας, αγνοώντας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη μας κ. Θεόδωρο προς τον οποίον έπρεπε να είχε αποστείλει την επιστολή με την παράκληση να διαβιβαστεί στον Μοζαμβίκης. Αντ’ αυτού, απλά του την κοινοποίησε.

Η πράξη του αυτή αποτελεί απαράδεκτη προσβολή προς το πρόσωπο του σεπτού Προκαθημένου μας. Ο σεβασμιώτατος Ιλαρίων πρέπει επίσης να αντιληφθεί ότι με την πράξη του αυτή προσέβαλε όλους τους Επισκόπους του Θρόνου! Ας αντιληφθεί ο εν θέματι Ρώσος αρχιερέας ότι δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να εγκαλεί, να διορθώνει, να συμβουλεύει και να «απειλεί» για κλιμάκωση της κρίσεως αρχιερείς άλλων κλιμάτων. Δηλαδή, τι θέλει να πει ο... ποιητής;; Θα διακοπεί η κοινωνία με όποια Εκκλησία τολμήσει να διαφοροποιηθεί από την Ρωσική Εκκλησία στο θέμα της Ουκρανίας;;; Μάλλον του διαφεύγει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μπούμερανγκ για την Εκκλησία της Ρωσίας, καθώς εκείνη θα βρεθεί σε παντελή απομόνωση. 

Ας γνωρίζει ο σεβασμιώτατος αδελφός ότι η Αφρική, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει προτεκτοράτο της Εκκλησίας της Ρωσίας. Ας γνωρίζει ακόμα ο αδελφός ότι ούτε ο Μακαριώτατος, μήτε οι αρχιερείς του Θρόνου θα γίνουμε «φόρου» υποτελείς...

«Ο τρώσας και ιάσεται», άγιε Βολοκολάμσκ!... Απαιτούμε την άμεση δημόσια απολογία σας προς τον Προκαθήμενό μας και εις την περί αυτόν Σύνοδο  για το ατόπημά σας αυτό. Δεν έχετε άλλη επιλογή... 

Το ατόπημα αυτό του σεβασμιωτάτου Ιλαρίωνος πρέπει να λειτουργήσει αφυπνιστικά για πολλούς από εμάς, όχι μόνο για τη στάση μας στο θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, αλλά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον διαρκώς αυξανόμενο «επιθετικό» ρωσικό εκκλησιαστικό ιμπεριαλισμό και την αντικανονική διείσδυση σε άλλες δικαιοδοσίες με την καταστρατήγηση της ορθόδοξης Εκκλησιολογίας. Η συλλογική μνήμη των λαών μας, του ποιμνίου μας, είναι βαρύτατα τραυματισμένη από την αποικιοκρατία όχι μόνο του χθες, αλλά και του σήμερα, την οικονομική αποικιοκρατία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε το τραύμα πιο βαθύ με το δέσιμο και της Εκκλησίας σε ξένα άρματα και κέντρα εξουσίας.

Καθήκον όλων μας είναι να προστατεύσουμε αφενός μεν την Εκκλησία που κληθήκαμε να διακονήσουμε, αφετέρου δε τον Προκαθήμενό μας. Την ιστορία μας, τη θέση μας μέσα στην ορθόδοξη Οικογένεια, την αξιοπρέπεια και την τιμή όλων μας. Και όταν, από εδώ και πέρα, καλούμαστε να παίρνουμε αποφάσεις, ας το κάνουμε με γνώμονα την δισχιλιετή ορθόδοξη Παράδοση, σεβόμενη τα κανονικά όρια που έθεσαν οι Πατέρες μέσω των Οικουμενικών Συνόδων και το βάθος της Εκκλησιαστικής Ιστορίας μας, το οποίο υπερέχει κατά δέκα αιώνες απ την ιστορία κάποιας άλλης Εκκλησίας. Εννοείται, πάντοτε με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το καλώς νοούμενο συμφέρον της δευτερόθρονης Εκκλησίας μας, ελεύθεροι από παντός είδους δεσμεύσεις. Ας θυμόμαστε τα λόγια του Κάλβου: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»!

Замбийският Митрополит Йоан отговори на Волоколамския Митрополит Иларион | Ο Ζάμπιας Ιωάννης απαντά στον Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

Η χθεσινή αποκάλυψη του "Νυχθημερόν" περί της απάντησης - διαμαρτυρίας του Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννου στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα επί του θέματος της πρωτοφανούς επέμβασής του σε υπόθεση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έγινε viral, αφορώντας σε όλη την Ορθοδοξία εντέλει. Το σχετικό άρθρο μεταφράστηκε άμεσα στα βουλγαρικά από τον θεολόγο Йордан Георгиев και δημοσιεύτηκε στον βουλγαρικό ιστότοπο "doxologiabg".

Ακολουθεί ως ακριβώς δημοσιεύτηκε εκεί:


Автор: Панайотис Каподистрияс
Превод: Йордан Георгиев

Днес ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ  пристъпи към едно важно и значимо разкритие: преди малко Митрополитът на Замбия г-н Йоан с писмо от Мозамбик отговори  на Волоколамския Митрополит Иларион (по обяд на 22.9.2019 г. по електронната поща), следното:

Писмото, което бе изпратено от руския Йерарх до Преосвещения Епископ на Мозамбик г-н Хрисостом 17.09.2019 г. (Митрополит Иларион Алфеев заплашва Александрийската Патриаршия | Ὁ Βολοκολάμσκ Ἱλαρίων ἀπειλεῖ τὸ Πατριαρχεῖον τῆς Ἀλεξανδρεῖας) никога не е пристигало до сегашния Архипастир на Мозамбик, тъй като съответният имейл е отклонен от Секретариата на Службата за външни църковни отношения на Руската Патриаршия, така както са го изпращали на някогашния Митрополит на Мозамбик сега на Замбия г-н Йоан. Какъв провал! Гаф за смях и за сълзи! И така, Секретариатът на тази Служба е поискал от пοлучателя потвърждение, че имейлът е получен.

Впрочем, изуменият Митрополит на Замбия е счел, че най-накрая трябва да го потвърди, но и открито да се изправи срещу новоизлюпения Съдия на Вселената (Икумената), Митрополитът на Волоколамск.

И така, заедно с потвърждението на получения по погрешка имейл, той запява по „закинтски“ на вероятния, идващ от Севера контрольор на Александрийските Йерарси, който се оказа, че не е забравил, че е отличен ученик и духовно извисен като своя Старец, Високопреосвещеният Митрополит на Додони г-н Хрисостом, който обикновено говори открито и ясно, не спестявайки нищо на събеседника (Додонският Митрополит Хрисостом: Църквата на Гърция е немислимо да не застане до Майката–Църква)

Високопреосвещеният Митрополит Йоан отговаря на Митрополит Иларион ясно, изразявайки едновременно своето недоволство от полученото писмо:

„[…] Наистина не знам, на кое от всички места (в писмото) да се спра повече: На факта ли, че получих писмо от Вас, което не ме засяга лично? Може би на това, че това писмо е адресирано до мен от Епископ на друга Патриаршия ? Или може би на това, че с това писмо се извършва агресивна критика срещу един Епископ от друга Патриаршия и от друг църковен диоцез?

Всеки един от тези елементи изгражда моето изумление и недоволство, които се усилват, ако някой си дава сметка, защото се потъпкват приети църковни принципи и обязаности, издържали през вековете.“

След това Митрополитът на Замбия силно протестира, отбелязвайки че второпрестолната Патриаршия има Предстоятел и Йерарси, които могат да решат, който и да е възникнал проблем с някой Епископ, отбелязвайки накрая недвусмислено, че ако дори някой Йерарх сметне, че е онеправдан от своята ръководна църковна власт, има накрая възможност за апелационно обжалване пред Вселенския Патриарх, като иска по-скоро да подчертае с това, че единственият, който няма право да заведе дело и да порицава Йерарси, за каквото и да е, това е г-н Иларион. Нека прочетем, какво точно пише г-н Йоан:

„Бъдете уверен, святий Брате, че писмото, изготвено от Вас е некомпетентно и парадоксално бе адресирано до мен, ПРОТЕСТИРАМ за съответната Ваша инициатива и ПОДЧЕРТАВАМ ИЗРАЗИТЕЛНО, че нито човешката ми природа и нито високото зачисление на древната второпрестолна Александрийска Патриаршия с уважавания неин Предстоятел Негово Блаженство Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка г-н г-н Теодор II, позволяват каквото и да е мълчание от моя страна, където по Божия благодат принадлежа.

Накрая братски ви напомням, че сте съвършено некомпетентен да се намесвате с такъв стил, като че ли сте пратеник от Бога. Бъдете уверен, че какъвто и проблем да възникне с някой Епископ, институцията, която може да го съди е Църквата, към която принадлежи и ако същият счете, че решението на Църквата го онеправдава, от векове съществува предоставена възможност за апелационна жалба до Вселенския Патриарх“.