e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Κυριακή Γ΄ Λουκά, 6.10.2019, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Γ΄ Λουκά, 6η Οκτωβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν στο ψαλτήρι οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας (ο οποίος μάλιστα είχε την διακονία και του άμβωνος) και Σπυρίδων Σαρατσένος.



































Πλήθος πιστών στον Καθεδρικό του Χάρκοβο Ουκρανίας υπό τον Κιέβου Επιφάνιο


Κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Επισκόπου Χαρκόβου και Μποχοντούκιβ Μητροφάνους, και στα πλαίσαι της πρώτης ποιμαντικής του επίσκεψης στην περιοχή του Χαρκόβου, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος προεξήρχε πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. 
     Μαζί με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν και άλλοι Ιεράρχες, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Βίνιτσας Συμεών, ο Μητροπολίτη Περιασλάβ Αλέξανδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Σούμι Μεθόδιος, ο Αρχιεπίσκοπος Πολτάβας Θεόδωρος, ο Επίσκοπος Λουγκάνσκ Αθανάσιος και φυσικά ο επιχώριος Επίσκοπος Μητροφάνης.
     Ο Καθεδρικός Ναός του Χαρκόβου γέμισε ασφυκτικά, ώστε ήταν αδύνατο να χωρέσει όλους τους πιστούς που προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία. Παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών Πολιτικών, Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών της Ουκρανίας.
     Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μακ. κ. Επιφάνιος είπε μεταξύ άλλων:
     «Καθένας από εμάς οφείλει, με σταθερή και ακλόνητη πίστη, να ζητά από τον Κύριο ό,τι είναι χρήσιμο για την αιώνια ζωή και τη σωτηρία μας. Συνήθως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα επίγεια και πρόσκαιρα. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η ύπαρξή μας δεν παύει με το τέλος της επίγειας ζωής μας.
     Ο χρόνος της επίγειας ζωής, που δίνεται στον καθένα μας, είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να κληρονομήσουμε την αιώνια και μακαρία ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσευχόμαστε προς τον Κύριο, να τηρούμε τις εντολές Του και να εκπληρώνουμε τον ευαγγελικό νόμο της αλήθειας και της αγάπης. Η αγάπη είναι το θεμέλιο της ζωής μας και η απόδειξη ότι ακολουθούμε τις διδασκαλίες του Χριστού».


Ορθόδοξος Εσπερινός στον Άγιο Γερμανό Λούβρου Παρισίων


Με κατάνυξη και συμμετοχή Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών πιστών ετελέσθη σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι ο Εσπερινός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην ενορία του Αγίου Γερμανού πλησίον του Λούβρου (Saint-Germain l’Auxerrois).

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο ο Μητροπολίτης Γαλλίας τελεί Ορθόδοξο Εσπερινό στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) στη μνήμη του Αγίου Διονυσίου. Δυστυχώς, μετά την καταστροφή του Καθεδρικού από πυρκαγιά, ο Εσπερινός φέτος ετελέσθη στον εν λόγω Ιερό Ναό μετά από πρόσκληση του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Παρισίων κ. Michel Aupetit.

Ο Σεβασμιώτατος έφτασε συνοδευόμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Ρηγίου κ. Ειρηναίο και Μελιτηνής κ. Μάξιμο.  Τους υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος κ. Μισέλ, ο Πρωτοσύγκελος π. Jerome Bascoul και ο εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Γερμανού.

Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τον Εσπερινό ήταν και οι Πρέσβεις της Ελλάδος στη Γαλλία και στον ΟΟΣΑ.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην τρομερή πυρκαγιά που κατέστρεψε τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων και τα έργα ανεκτίμητης αξίας που φυλάσσονταν εκεί. Μίλησε για τις γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης και ζήτησε τις προσευχές όλων για το μέλλον της Χριστιανικής Ενότητας. Αναφερόμενος στο πρόσφατο γεγονός της προσφοράς ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου από τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, χαρακτηριστικά είπε «Είναι ένα σημάδι ελπίδας για όλους τους Χριστιανούς αυτή η αδελφική χειρονομία της προσφοράς του ιερού λειψάνου του Αποστόλου Πέτρου. Η προώθηση του οικουμενικού διαλόγου και η ενότητα των Χριστιανών είναι καρπός των έργων μας, και ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τι μας έχει διαιρέσει, οφείλουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας ενώνουν και στο κοινό παρελθόν χιλίων χρόνων πλήρους κοινωνίας. Η λειτουργική, μυστηριακή και πνευματική μνήμη της Εκκλησίας, ξεπερνά τα ίδια τα γεγονότα και τα προβλήματα που δημιούργησαν στο παρελθόν. Δυστυχώς σήμερα, αυτές οι αρνητικές μνήμες χρησιμοποιούνται ως όπλο για διάσπαση, απομάκρυνση και απομόνωση. Σκοπός της προσευχής μας λοιπόν απόψε είναι ακριβώς το αντίθετο. Η κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός, η αγάπη και η κοινή πορεία. Η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου αποτελεί σημείο εκκίνησης για να ξανασκεφτούμε και να ανακατασκευάσουμε αυτήν την κοινή μνήμη που μεθοδευμένα πολλοί διαστρεβλώνουν».

Η εκκλησία του Αγίου Γερμανού ήταν η ενορία των κατοίκων του Λούβρου. Χτίστηκε τον 7ο αιώνα και ανακαινίστηκε πολλές φορές. Το υπάρχον κτίριο ανεγέρθη στο μεγαλύτερο μέρος του τον 15ο αιώνα. Αρχιτεκτονικά αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού. Το πιο εντυπωσιακό εξωτερικό χαρακτηριστικό είναι μια βεράντα με ένα παράθυρο και ένα κιγκλίδωμα πάνω από το οποίο απεικονίζεται ολόκληρη η εκκλησία, έργο του Jean Gaussel (1435-39). Μεταξύ των θησαυρών που φυλάσσονται στον Ι. Ναό είναι το ξύλινο άγαλμα του Αγίου Γερμανού (15ος αιώνας) , ένα πέτρινο λαξευμένο άγαλμα του Αγίου Βικεντίου, ένα πέτρινο γλυπτό της Ισαβέλλας της Γαλλίας, η Αγία Τράπεζα φλαμανδικής τέχνης από σκαλιστό ξύλο και τα περίφημα στασίδια του 1683, έργο του διάσημου γλύπτη François Mercier. Η ιστορική καμπάνα του Ναού σηματοδότησε την αρχή της σφαγής της Νύχτας του Αγίου Βαρθολομαίου (Massacre de la Saint-Barthélemy) στις 23 Αυγούστου 1572, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από επεισόδια μεταξύ Γάλλων Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών.


Ειδήσεις εκ Φαναρίου της 6ης Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 



Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει αύριο στο Κάιρο της Αιγύπτου και υπάρχει η πιθανότητα επίσκεψής του και στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
Σύμφωνα με το ΠΥΡΑΜΙΣ:
"Πολύ σημαντική θα είναι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο, για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τόσο σε πολιτικό όσο και παροικιακό επίπεδο. Διότι, καθώς θα είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Χώρα του Νείλου, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί – σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τόσο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου όσο και την πολυαιώνια πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, ενώ θα έχει συνάντηση με τους Προέδρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των παροικιακών σωματείων. 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να αφιχθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής να πραγματοποιείται στις 8 Οκτωβρίου. Υπάρχει πιθανότητα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τη συνοδεία του να επισκεφτεί και την Αλεξάνδρεια και κυρίως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μία επίσκεψη που αν πραγματοποιηθεί, θα έχει ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα, τόσο για την καταγωγή που έλκει από την Ιμπραημία η σύζυγός του Μαρέβα, όσο και για το γεγονός της συμπλήρωσης της 15ετίας από την εκλογή του Πατριάρχου Θεοδώρου ως Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας."
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού συμπίπτει με τις εργασίες της Συνόδου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίες αναμένονται με ιδιαίτερο πανορθόδοξο ενδιαφέρον, με την προσδοκία συζήτησης και αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Φαίνεται πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, πριν λίγες μέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνήθως γελαστός Πατριάρχης, φωτογραφήθηκε μάλλον συνοφρυωμένος μετά την συνάντησή του με τον έλληνα υφυπουργό. Μίλησε (;) η γλώσσα του σώματος...

Άραγε ο έλληνας πρωθυπουργός θα χαιρετίσει τις εργασίες της Συνόδου, μεταφέροντας με έμμεσο -ας πούμε τρόπο-  τρόπο ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο; 
Πάντως ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξακολουθεί να μην βγάζει λέξη για το θέμα, μη θέλοντας -προφανώς- να δυσαρεστήσει την Μόσχα. 
Κανονικά ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος πρέπει να φέρει ο ίδιος προς συζήτησιν στην Σύνοδο την υπόθεση της αλληλογραφίας ιεραρχών του Πατριαρχείου με τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος "ήρξατο χειρών αδίκων", επιτιμώντας τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο για την συλλειτουργία του με ιεράρχη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Μητρόπολη Λαγκαδά. 
Η αντίδραση των Μητροπολιτών Νιγηρίας Αλεξάνδρου και Ζάμπιας Ιωάννη ήταν άμεση και κατηγορηματική για την εισπήδηση της Μόσχας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα τα αγνοήσει ή θα τα παραθεωρήσει όλα αυτά; Δεν θα τεθούν προς συζήτησιν στην Σύνοδο; Θα επιμείνει στην τακτική της αποσιώπησης, προκειμένου να μην αναγκαστεί να συζητηθεί το... επίμαχο Ουκρανικό; 

Ανακοίνωση περί μη χορηγήσεως αδείας ιερουργίας Μητροπολίτου εκ Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη


Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ιερά Μητρόπολις Αδριανουπόλεως

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

H Ιερά Μητρόπολις Αδριανουπόλεως, με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φέρεται η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος να μην έδωσε κανονική άδεια στον Σεβ. Μητροπολίτη Στάρας Ζαγοράς να ιερουργήσει σε Ναό της Επαρχίας μας, ανακοινώνει, προς αποκατάσταση της αληθείας, ότι:


Πατριάρχης Αλεξανδρείας το 2004: "Έτοιμοι διά να συνοδεύσωμεν Υμάς, Παναγιώτατε, εις τους ευγενείς οραματισμούς Σας διά το μέλλον της Ορθοδοξίας"


[Επειδή scripta manent, φέρουμε στην επιφάνεια σήμερα δύο ιστορικά κείμενα, τα οποία, διά στόματος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, απευθύνθησαν προς τον Παν. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2004, κατά την Ειρηνική Επίσκεψη του νεοεκλεγέντος τότε Προκαθημένου του δευτερόθρονου Πατριαρχείου στο ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το μαρτυρικό Φανάριο. 
    Εφιστούμε την προσοχή στους αγαπητούς αναγνώστες μας να μελετήσουν τα αρχειακά αυτά ντοκουμέντα και ας κάνουν μαζί μας μια ευχή: Τα κείμενα να αποδειχθούν εντέλει μεστά ουσίας και περιεχομένου και όχι κενό γράμμα ή έκφραση μιας κάποιας εθιμοτυπικής ευγένειας! Γένοιτο!!!]