Τον Άτλαντα και τον Στύλο της Ορθοδοξίας, καθώς επίσης και τον πρωτεργάτη της καταδίκης της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου, κατά την διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας Μέγα Αθανάσιο, εόρτασαν με τον προσήκοντα σεβασμό και την δέουσα μεγαλοπρέπεια, οι ευλαβείς κάτοικοι της Ενορίας Μυρτιάς του Δήμου Πύργου, στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό τους.
Ο Άγιος Αθανάσιος, του οποίου η αγιότητα διαφαινόταν από τα παιδικά του χρόνια, ως γνωστόν ανήκει στις μεγάλες εκείνες μορφές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που με την έξοχη Ηθική και Εκκλησιαστική του προσωπικότητα διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας για 46 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 16 τα πέρασε στην εξορία… Πέντε φορές εξορίσθηκε και αμέτρητες φορές κινδύνεψε η ζωή του. Οι αιρετικοί τον πολέμησαν με απύθμενο μένος για την αγωνιστικότητα και το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημά του. Αγωνίσθηκε όσο ολίγοι. Ήταν ο ηρωϊκότερος των Αγίων και ο αγιότερος των Ηρώων.
Ο Μέγας Αθανάσιος, υπήρξε Διάκονος και Επίσκοπος της Εκκλησίας, μεταφέροντας συνεχώς στην ζωή όλων των ανθρώπων τα μηνύματα της εμπειρίας, τα μηνύματα της Θεολογίας και όλα εκείνα τα μηνύματα τα οποία δεν υπήρξαν προϊόντα εγκεφαλικής γνώσεως αλλά αποτέλεσμα Ουρανίου φωτισμού, καταφέρνοντας να συνδυάσει την Σοφία των γραμμάτων με την του Θεού Σοφία!
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τον δραστήριο Ιερέα τους, Αιδεσιμολογιότατο π. Παντελεήμων Παπαηλιού και τον οικείο Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών, με περισσή ευλάβεια, σεβασμό και φροντίδα, κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τιμήσουν τον προστάτη τους, ο οποίος είναι ο πρώτος μετά τους Τρεις Ιεράρχες και ο δέκατος τρίτος των Αποστόλων!
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών υπό πλειάδος Ιερέων, προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος και ορθοτόμησε τον Θείον Λόγον, σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του Μεγάλου Αθανασίου, με την γλαφυρότητα που τον διακρίνει καθώς επίσης και με την Θεολογική του κατάρτιση, αναφερόμενος στις μεγάλες εκείνες αρετές του εορταζομένου Αγίου και τους Ιερούς αγώνες του, για την Ορθοδοξία.
Παράλληλα κάλεσε τους φιλακόλουθους Χριστιανούς της δραστήριας αυτής Ενορίας και προσκυνητές του Αγίου, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό όχι μόνον να τον τιμούν πανευλαβώς, αλλά να τον μιμούνται και να τον έχουν ως πρότυπό τους, στην δύσκολη και ζοφερή εποχή μας, όπου ο μεγάλος κίνδυνος είναι η απιστία και η αθεΐα.
Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετά αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Χαρδαβέλα και του οικείου Εφημερίου Αισεσιμολογιοτάτου π. Παντελεήμονος Παπαηλιού ενώ ακολούθησε και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα.
Αξίζει δε τέλος να σημειωθεί ότι κατά τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις, παρέστη χορεία Πρεσβυτέρων και καλλικέλαδων Ιεροψαλτών, οι οποίοι απέδωσαν με την άρτια Βυζαντινή Μουσική τους κατάρτιση, θαυμάσια τις Ιερές υμνωδίες και τα ψαλσίματα προς τον εορταζόμενο Μέγα Αθανάσιο!
Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου