e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Ο Μιχάλης Ψαρός για την επέτειο ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Ο Άρχων Μιχάλης Ψαρός ομιλεί στο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στο ξενοδοχείο The Breakers in Palm Beach, στη Φλόριδα τον Φεβρουάριο του 2010, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: GOA/Δημήτριος Πανάγος
Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΜΟΥΚΟΥ | Εθνικός Κήρυξ, 19.6.2020
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Μιχάλης Ψαρός επιφανής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ο οποίος αφιέρωσε αναρίθμητες ώρες για την εξυγίανση και ανασυγκρότηση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, πληρώνοντας μάλιστα εξ ιδίων ειδικές εταιρείες για οικονομικούς ελέγχους, άνοιξε την καρδιά του και μίλησε εκ βαθέων στον «Εθνικό Κήρυκα» για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την ενθρόνισή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ψαρός ήταν εκείνος που ανακάλυψε τις οικονομικές ατασθαλίες στη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής επί ημερών του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου και απαίτησε να γίνουν ενέργειες και έλεγχοι, που αποκάλυψαν την κυριολεκτική πτώχευση της Αρχιεπισκοπής.
Ο κ. Ψαρός μίλησε για την προσωπικότητα, τον δυναμισμό, την αποφασιστικότητα και το όραμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Μίλησε ακόμα εκτενώς και λεπτομερώς για την ανοικοδόμηση του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη, για τη Θεολογική Σχολή Βοστώνης, για την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου της χρήσης πολλαπλών λαβίδων για τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας και πολλά άλλα.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Ποιες οι σκέψεις σας για την παρέλευση ενός έτους από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου;
Μιχάλης Ψαρός: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει περάσει όλες τις προσδοκίες σ' αυτό το πρώτο έτος του. Ηλθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αμερική σε περίοδο κρίσης. Η ηγεσία του και η αποφασιστική του δράση αντιμετώπισης της κρίσης είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Ανέλαβε αυτές τις δράσεις έπειτα από ανάλυση, σκέψη και διαβούλευση.
Η αξιοθαύμαστη αποκάλυψη είναι ότι πραγματικά έλαβε αποφάσεις. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το κατανοήσουν οι πιστοί μας, αλλά τόσες πολλές δύσκολες και αναγκαίες αποφάσεις δεν είχαν γίνει για πάνω από δέκα χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν καταστροφικό.
Ο Σεβασμιώτατος επέδειξε πίστη, σοφία, κρίση, θάρρος, ευαισθησία και αποφασιστικότητα αυτό το πρώτο έτος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος φθάνει στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέα Υόρκη για την ενθρόνιση του, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο. Φωτογραφία Αρχείου: Κώστας Μπέης
«Ε.Κ.»: Θυμάστε πότε συναντήσατε για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και ποια ήταν η πρώτη σας εντύπωση;
Μ. Ψαρός: Στη πρώτη μας συνάντηση ο Σεβασμιώτατος είπε πως «δεν θέλω να έχω συναντήσεις απλώς για να κάνουμε συνεδριάσεις. Μόνο θα έχουμε συνεδριάσεις εάν εξάγονται αποτελέσματα δράσης από τις συνεδριάσεις». Μου ήλθαν δάκρυα στα μάτια. Επιτέλους αποκτήσαμε ηγέτη ο οποίος θα μπορούσε πραγματικά να ηγηθεί. Ολα άλλαξαν προς το καλύτερο.
Εντυπωσιάσθηκα με το πώς κατάλαβε την πρόκληση που ήταν μπροστά του και το μέγεθος του έργου -την ανάσταση του Αγίου Νικολάου, την αναγέννηση του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, την ανάγκη προσέγγισης της νεολαίας και την αναγκαιότητα της συνέχισης της ανοικοδόμησης του οικονομικού θεμελίου της Αρχιεπισκοπής. Ηταν πληροφορημένος, είχε ξεκάθαρο βλέμμα, πραγματικό και σταθερά προσγειωμένο στην πραγματικότητα.
Καταλαβαίνει επίσης ότι αυτές οι κρίσεις έπρεπε να αντιμετωπιστούν σήμερα διότι ο χρόνος ήταν ουσιαστικός παράγοντας και δεν υπάρχει αύριο. Αυτή η συνάντηση με άφησε άφωνο. Οχι πλέον επιτροπή η οποία συμβουλεύεται άλλη επιτροπή, οι οποίες αλληλοσυμβουλεύονται και κάνουν διάλογο μεταξύ τους, που συμβουλεύονται άλλες ομάδες οι οποίες συμβουλεύονται και συζητούν μεταξύ τους ενώ το σπίτι καίγεται. Θυμάμαι που καθ' οδόν προς το σπίτι τηλεφώνησα στους γονείς και τη σύζυγό μου και τους μίλησα με τόση συγκίνηση.
«Ε.Κ.»: Πώς αισθανθήκατε πριν από ένα χρόνο όταν τον είδατε να εισέρχεται στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος για να ενθρονισθεί;
Μ. Ψαρός: Εκείνη η ημέρα μπορεί να περιγραφεί μόνο ως λαμπρή. Η αγάπη, ο ενθουσιασμός, η έξαψη των πιστών δημιούργησε μία αξέχαστη ημέρα. Ολοι είδαν με θαυμασμό και δέος τη γνήσια ταπείνωση που ανέδυε ο Αρχιεπίσκοπος. Αλλά οι αξέχαστες στιγμές ήταν εκείνες μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και της μητέρας του. Κατ' αρχήν η αγάπη, η στοργή, και ο σεβασμός που ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε προς τη μητέρα του, και η αγάπη, η στοργή, ο σεβασμός και η περηφάνια που έδειξε η μητέρα του προς τον γιο της. Ηταν εντυπωσιακό.
«Ε.Κ.»: Πού πηγαίνει η Αρχιεπισκοπή υπό την Αρχιερατική του φροντίδα και προσανατολισμό;
Μ. Ψαρός: Κατ' αρχήν ο Αρχιεπίσκοπος έχει αποκαταστήσει το πρωτείο της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως στη ζωή της Αρχιεπισκοπής. Ο Σεβασμιώτατος είναι η πνευματική προέκταση του Παναγιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η Αρχιεπισκοπή κράτησε τη Μητέρα Εκκλησία πολύ μακριά και για πολύ χρόνο λόγω του εγώ και πολιτικών. Ολα άλλαξαν με την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου. Η αλλαγή αρχίζει από ψηλά και εύχομαι οι ιεράρχες μας και ο κλήρος να ακολουθήσουν το παράδειγμά του σε κάθε μία από τις Μητροπόλεις και ενορίες μας.
Δεύτερον, στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος διακήρυξε ότι ήλθε εδώ για να υπηρετήσει τους ανθρώπους κι όχι να υπηρετηθεί. Αυτό είναι μία φοβερή δήλωση από έναν Ορθόδοξο Ιεράρχη στην Αμερική. Είναι μία δήλωση η οποία δείχνει την ταπείνωση και την ανθρωπιά του. Οπότε στοχεύει, όπως η Αρχιεπισκοπή υπηρετεί τους ανθρώπους κι όχι το αντίθετο. Οι Μητροπόλεις να υπηρετούν τους ανθρώπους κι όχι το αντίθετο. Αυτό το κεντρικό θέμα αντανακλά κάθε δράση και απόφασή του και εύχομαι η Αρχιεπισκοπή και οι Μητροπόλεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.
Τρίτον, αγαπά τους αδελφούς του κληρικούς. Κατανοεί πόσο δύσκολο είναι να είναι κάποιος ιερεύς σε ενορία. Είναι αποφασισμένος να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος. Μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχε ήταν με τον Σύνδεσμο των Κληρικών. Διακηρύττει πως το θεμέλιο της Εκκλησίας είναι οι Κληρικοί και πως η διανοητική, συναισθηματική, ψυχολογική και οικονομική ευεξία είναι αναγκαία και η οποία έχει παραμεληθεί για πολλά χρόνια. Εχω παρατηρήσει προσωπικά με χαρά, καθώς κάλεσε δύο νέους στη Διακονία φέτος στην ενορία του Σωτήρος στο Ράι της Νέας Υόρκης. Αυτό τον ενδιαφέρει. Είναι προσωπικό.
Τέταρτο, ο Σεβασμιώτατος καταλαβαίνει ότι το μέλλον της Εκκλησίας βασίζεται στη δραστηριοποίηση της νεολαίας. Η Εκκλησία πρέπει να γίνει προσιτή στη νεολαία με τους δικούς της όρους κι αυτό απαιτεί ένα όραμα για μία Εκκλησία του 21ου αιώνα στην Αμερική.

Πέμπτο, είναι αποφασισμένος στη διαφάνεια, απολογισμό και στη χρηστή διοίκηση της Αρχιεπισκοπής. Τον συγχαίρω που διόρισε τον Τζον Κατσιματίδη Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, τον Θεόδωρο Μποζονέλη Γραμματέα και την Ελένη Αλλεν Ταμία. Αυτή είναι πρώτης τάξεως ηγεσία. Επί πλέον για πρώτη φορά δημιούργησε μία καινούργια θέση του Γενικού Νομικού Συμβούλου και διόρισε τον Γεώργιο Τσουγκαράκη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συναντά το νέο ποίμνιο του. Δεξιά διακρίνεται ο τότε εκδότης και σημερινός σύμβουλος έκδοσης του «Ε.Κ.», Αντώνης Διαματάρης με τη σύζυγό του Λίτσα. Φωτογραφία Αρχείου: Κώστας Μπέης
«Ε.Κ.»: Πού βρίσκεται το θέμα του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου αυτή τη στιγμή που μιλούμε;
Μ. Ψαρός: Ο Ναός θα αποπερατωθεί. Τα θυρανοίξια θα γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021. Ολα είναι στη θέση τους, συμπεριλαμβανομένων και των κατάλληλων ανθρώπων, του κατάλληλου οργανισμού, τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά και το σχέδιο ανοικοδόμησης.
Η ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η δημιουργία των Φίλων του Αγίου Νικολάου και οι προσευχές των πιστών ήταν οι καταλύτες. Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου είναι ένας καινούργιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την αποκλειστική ευθύνη την αποπεράτωση του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση των χρηματικών ποσών για την ανοικοδόμηση του Ναού, επιβλέπουν και διευθύνουν την οικοδομική εργασία και διενεργούν τους κατάλληλους οικονομικούς ελέγχους. Ο οργανισμός οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από δέκα τρία μέλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι επίτιμος πρόεδρος εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής. Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή γι' αυτό το θέμα από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ενεργεί ως Πνευματικός Σύμβουλος. Ο κ. Richard Browne (Ρίτσαρντ Μπράουν) θα είναι ο COO (Chief Operating Officer) της οικοδομής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι πλήρως αφοσιωμένα για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος και βάζουν το όνομα και την υπόληψή τους στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού γι' αυτή την αποστολή.
Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου και ο π. Αλέξανδρος συγκέντρωσαν το ποσό των $44 εκατομμυρίων δολαρίων αρχίζοντας από τις 2 Ιανουαρίου, 2020 - μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί $25 εκατομμύρια σε ρευστό και $19 εκατομμύρια σε υποσχέσεις. Αυτό είναι θαύμα. Το μεγαλείο της πίστεως, της φιλανθρωπίας και του φιλότιμου των δωρητών μας έκανε αυτό το θαύμα δυνατό. Οι Φίλοι έχουν συγκεντρώσει τα χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Προσκυνήματος, θα εξακολουθήσουν να συγκεντρώνουν χρήματα για τη δημιουργία Προικοδοτήματος (endowment) για τη στήριξη της συνεχούς λειτουργίας του.
Είμαστε πολλοί ευγνώμονες που ο Richard Browne προθυμοποιήθηκε να είναι o COO των Φίλων του Αγίου Νικολάου για την ανοικοδόμηση και είμαστε βέβαιοι πως η αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος είναι σε επαγγελματικά, έμπειρα και επιτυχημένα χέρια. Ο κ. Browne σε συνεννόηση με τους εργολάβους υπολογίζει ότι το κόστος της αποπεράτωσης του Εθνικού Προσκυνήματος θα είναι $45 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων $3 εκατομμυρίων για κάτι απροσδόκητο (contingency reserve) το οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να μην ξοδευτεί. Οπότε το «καθαρό κόστος» για την αποπεράτωση του Ναού εσωτερικά και εξωτερικά είναι $42 εκατομμύρια.
«Ε.Κ.»: Πόσο συντέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος;
Μ. Ψαρός: Η ενθρόνιση και η ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου ήταν η προϋπόθεση και ο καταλύτης για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος. Η αποτυχία της πρώτης προσπάθειας οικοδόμησης του Εθνικού Προσκυνήματος ήταν πάρα πολύ μεγάλη, η προσβολή των Πιστών πολύ έντονη και η ντροπή της Ομογένειας πολύ δημόσια. Η εκλογή και η ηγεσία του Σεβασμιωτάτου ήταν το κλειδί για την αποπεράτωση του Εθνικού Ιδρύματος. Επανακαθιέρωσε την αξιοπιστία της Εκκλησίας. Οι δωρητές πίστεψαν στον Αρχιεπίσκοπο και το όραμά του για το μέλλον και κυριολεκτικά ψήφισαν με το βιβλίο των επιταγών τους.
Η πιο συγκινητική στιγμή της ενθρόνισης ήταν εκείνη κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανεβεί στον Αρχιερατικό Θρόνο για την ενθρόνιση, έσκυψε και φίλησε με σεβασμό και αγάπη το χέρι της αγαπημένης του μητέρας Νάντιας Λαμπρυνιάδη. Διακρίνεται η Μαρέβα Μητσοτάκη. Φωτογραφία: GOA
«Ε.Κ.»: Η αναπάντεχη επιδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε την επανέναρξη της οικοδομικής εργασίας;
Μ. Ψαρός: Η ανοικοδόμηση άρχισε τον Ιανουάριο του 2020 όταν ο βασικός υπεργολάβος του εξωτερικού του Ναού άρχισε να εργάζεται. Η εργασία γίνεται σε κατασκευαστικό χώρο στις Μεσοδυτικές πολιτείες (Midwest) και στην Αυστρία. Είχαμε προγραμματίσει την έναρξη της επανέναρξης των εργασιών στο Σημείο Μηδέν, αλλά αυτό ματαιώθηκε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ο π. Αλέξανδρος είχε κανονίσει τα Εθνικά Μέσα Ενημέρωσης να παρευρίσκονταν και να κάλυπταν αυτό το ιστορικό γεγονός.
Ωστόσο, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή, αναμένουμε πως η εργασία θα ξεκινήσει στο εργοτάξιο του Ναού στο σημείο Μηδέν τον Ιούνιο. Ολα τα θέματα λήψης αδειών έχουν επιλυθεί ώστε η Skanska, η βασική οικοδομική εταιρεία με την οποία το συμβόλαιο θα υπογραφεί τον Ιούνιο θα ξεκινήσει μόλις τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού. Συνάμα η Λιμενική Αρχή έχει τοποθετήσει οικοδομικά φράγματα γύρω από τον Ναό και απομάκρυναν όλα τα υλικά που είχαν απομείνει από το εσωτερικό του Ναού.
«Ε.Κ.»: Πώς απαντάτε σε μερικούς ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ιεραρχών, οι οποίοι λένε ότι ο Αγιος Νικόλαος δεν πρέπει να χτισθεί γιατί θα κοστίσει πολλά χρήματα;
Μ. Ψαρός: Πρώτον, καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα απολαμβάνει το μεγαλείο και την ορατότητα του Εθνικού Προσκυνήματος. Ο Αγιος Νικόλαος θα είναι ο Ναός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Νέα Υόρκη και πιθανόν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι μία εικόνα της Ορθοδοξίας για τη χώρα μας και τον Κόσμο. Το Σημείο Μηδέν το επισκέπτονται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον Κόσμο κάθε μέρα, οι οποίοι θα έχουν την πρώτη τους επαφή με την Αγία μας Ορθοδοξία λόγω του Εθνικού Προσκυνήματος, κι αυτό είναι ανεκτίμητο.
Δεύτερο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έχει δηλώσει μετά πεποιθήσεως πως η αποπεράτωση του Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου θα είναι η μοναδική πολύ σπουδαία κοινωνική πράξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική έπειτα από τη συνοδοιπορία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στη Σέλμα με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος πιστεύει ότι η ολοκλήρωση του Εθνικού Προσκυνήματος θα είναι το σύμβολο της αναζωογόνησης της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που θα δείχνει στους πιστούς μας, στο Εθνος και τον κόσμο την ανανεωμένη ζωτικότητα.
Τρίτον, το Εθνικό Προσκύνημα θα κοστίσει περί τα $82 εκατομμύρια να ανοικοδομηθεί εξαιρουμένων των $3 εκατομμυρίων για κάτι απροσδόκητο (contingency reserve). Ωστόσο, η Αρχιεπισκοπή δεν έλαβε $82 εκατομμύρια δωρεές χωρίς προορισμούς και η οποία στη συνέχεια τα κατέβαλλε για το Εθνικό Προσκύνημα σε βάρος των άλλων διακονιών. Αυτό είναι ανόητο. Οι πιστοί έκαναν δωρεές με τους συγκεκριμένους όρους (restricted donations) για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Προσκυνήματος. Περί τις 23 οικογένειες και Ιδρύματα οικογενειών δώρισαν το 50% του ολικού κόστους και 8 ιδρύματα δώρισαν το 30% από το ολικό κόστος. Οι δωρεές τους έγιναν στο Εθνικό Προσκύνημα και όχι στην Αρχιεπισκοπή. Σας παρακαλώ σημειώστε ότι το Εθνικό Προσκύνημα θα αναγνωρίσει τον κάθε δωρητή χωριστά. Είναι σπουδαίο, η λογία από την Ομογένεια οφείλει να καταγραφεί και αναγνωρισθεί για πάντα.
«Ε.Κ.»: Νομίζετε ότι οι πιστοί και λαϊκοί ηγέτες στις κοινότητες έχουν ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη τους στην Αρχιεπισκοπή έπειτα από την τραγική κατάσταση που βρέθηκε η Εκκλησία;
Μ. Ψαρός: Πιστεύω και προσεύχομαι πως οι συγκεκριμένες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου αυτό το πρώτο του έτος έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Ομογένειας στην Αρχιεπισκοπή. Εχει προβεί σε πολύ ουσιαστικές αλλαγές στην ηγεσία της και χαράσσει ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική τον 21ο αιώνα. Είναι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Είναι ένας αληθινός εμπνευσμένος ηγέτης ο οποίος σε ενθαρρύνει να σηκώσεις τον σταυρό σου και να ακολουθήσεις τον Κύριο λόγω των έργων του και όχι των λόγων του. Αυτό είναι φανερό και το βλέπουν όλοι.
«Ε.Κ.»: Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο;
Μ. Ψαρός: Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος διόρισε τον Αρχοντα Γεώργιο Καντώνη νέο Πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Ο κ. Καντώνης έχει να επιτελέσει την πιο δύσκολη εργασία στην Αμερική. Εχει αναλάβει ένα πάρα πολύ περίπλοκο και φιλόδοξο αναδιοργανωτικό έργο όχι μόνο από απόψεως ακαδημαϊκής, αλλά ακαδημαϊκής και εκκλησιαστικής. Προθυμοποιήθηκε εθελοντικά γι' αυτή τη θέση με μεγάλη προσωπική θυσία. Προσεύχομαι για τον ίδιον και την οικογένειά του.
Ο Σεβασμιώτατος κατάλαβε αμέσως την πολλαπλότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή. Ενα από τα πρώτα του ταξίδια εκτός Νέας Υόρκης ήταν στη Σχολή, όπου έμενε στους κοιτώνες κι όχι σε κάποιο ξενοδοχείο της Βοστώνης.
Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο κατά τον πρώτο χρόνο της Αρχιεπισκοπίας του Αρχιεπισκόπου μας λόγω της υποστήριξής του, της ενέργειάς του και του οράματός του. Εχει εξουσιοδοτήσει τους νέους κοσμήτορες, τον νέο πρόεδρο, τη διοίκηση και το καθηγητικό Σώμα να αναδιοργανώσουν τη Διεύθυνση και να καθιερώσουν αυστηρότερους οικονομικούς ελέγχους. Εχει θεσπισθεί ένα καινούργιο ακαδημαϊκό πρόγραμμα στο Ελληνικό Κολέγιο το οποίο επικεντρώνεται πιο βαθύτερα στην Ορθόδοξη και ελληνική μας κληρονομιά. Ένα σύστημα διοίκησης προωθείται για το φθινόπωρο το οποίο θα παρέχει μία ισχυρότερη βάση για επικοινωνία μεταξύ καθηγητών και φοιτητών και προσφορά μαθημάτων εξ' αποστάσεως. Κι αυτό το έτος θα ολοκληρωθεί με τα έσοδα να υπερτερούν των εξόδων.
Αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, το μέλλον παραμένει με προκλήσεις. Η πανδημία είχε τεράστια επήρεια σε όλους τους τομείς της ανώτερης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα της εξεύρεσης χρημάτων και εγγραφών. Προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος η Σχολή η οποία είναι η σπονδυλική στήλη της Εκκλησίας μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Αρχιεπίσκοπος χρειάζονται τη βοήθεια όλων των πιστών. Είναι ανάγκη να ανταποκριθούμε σ' αυτές τις προκλήσεις με οικονομική και ηθική υποστήριξη. Κι ακόμα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να επιλέξουν την θαυμάσια εκπαίδευση η οποία είναι ριζωμένη στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό που παρέχει η Σχολή μας. Με την υποστήριξη όλων μας το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή μπορεί να επιτύχει την πληρότητα των δυνατοτήτων της εξασφαλίζοντας το μέλλον της πίστης μας σε τούτη τη χώρα και εκτός αυτής.
«E.K.»: Θα σχολιάζατε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε και εξακολουθεί να προσεγγίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος την πανδημία του κορωνοϊού;
Μ. Ψαρός: Οι ενέργειές του ήταν αποφασιστικές και ενδεδειγμένες στην αντιμετώπιση της κρίσης και τους πρακτικούς προβληματισμούς υγιεινής των πιστών. Ηταν σωστό που υπέδειξε στις Μητροπόλεις να πράξουν ανάλογα με τους σχετικούς νόμους στις πολιτείες τους.
«Ε.Κ.»: Συνυπογράψατε με τον κ. Κατσιματίδη κοινή δήλωση για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου να δώσει την επιλογή προσωρινά για τη χρήση πολλαπλών λαβίδων για τη μετάδοση της Θείας Κοινωνίας. Τι σας ώθησε να κάνετε κάτι τέτοιο;
Μ. Ψαρός: Ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Κατσιματίδης κι εγώ υποστηρίζουμε πολύ έντονα τη θέση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την ενθάρρυνση της μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας με τη χρήση πολλαπλών λαβίδων αυτή την εποχή της παγκόσμιας επιδημίας. Ο κορωνοϊός είναι υπεύθυνος για τον θάνατο πάνω από εκατό χιλιάδων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τα πρώτα χίλια χρόνια της Εκκλησίας μας δεν χρησιμοποιείτο η λαβίδα, αλλά οι πιστοί κοινωνούσαν το Τίμιο Αίμα από το Ποτήριο και λάμβαναν το Σώμα του Χριστού στα χέρια τους. Συγχαίρομε τον Αρχιεπίσκοπο και ενθαρρύνουμε τους πιστούς να έχουν ανοιχτά μυαλά αυτή την εποχή και τα χρόνια που ακολουθούν. Πιστεύουμε ότι η χρήση πολλαπλών λαβίδων θα διευρύνει τη βάση των πιστών που λαμβάνουν Θεία Κοινωνία, ιδιαίτερα των νέων μας.
«Ε.Κ.»: Τι θα επιθυμούσατε να ευχηθείτε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σ' αυτή την πρώτη επέτειο της ενθρόνισής του ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής;
Μ. Ψαρός: Αξιος: Εις πολλά Ετη Δέσποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: