e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Με σύνεση και στρατηγική


19/7/2020 Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου    

Ενδιαφέρουσα και μηνυματοφόρα ήταν η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον «Εθνικό Κήρυκα» του Σαββατοκύριακου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Διαβάστηκε ευρέως εδώ στην Ομογένειά μας, αλλά και εκτός αυτής συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Ελλάδος όπου μάλιστα έτυχε και αναδημοσίευσης. Επίσης στην Ευρώπη, στην Αυστραλία μέχρι και στην Ίμβρο, η οποία αυτές τις μέρες έζησε και ζει ημέρες δόξας με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη της Κυρίλλου (Συκή) έλκοντος την καταγωγή από το διπλανό νησί της Λέσβου.

Από τη συνέντευξη προκύπτει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βαδίζει με σύνεση και στρατηγική, κι αυτό ακριβώς μαρτυρεί και το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και νυν υποψήφιο για την Προεδρία, Τζόσεφ Μπάιντεν. Βέβαια, για να είμαστε τίμιοι κατ’ αρχήν με τον εαυτό μας και την Ιστορία οφείλουμε να πούμε ότι ο κ. Μπάιντεν ήταν επί οκτώ ολόκληρα χρόνια σε ισχυρή πολιτική θέση, στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ, όντας ο πρώτος μετά τον Έναν, δηλαδή αμέσως μετά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν νομίζω ότι υπήρξε κάποια ενέργεια μετρητής αποτελεσματικότητας αναφορικά με τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πάνω και πέρα από λόγια φιλόφρονα, ευχολόγια και έκφραση συμπάθειας ουδέν το ουσιαστικό επιτεύχθηκε. Το γεγονός ότι επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη ήταν βέβαια καλή κίνηση, αλλά πέρα από τις δημόσιες σχέσεις, τις φωτογραφίες και την αφή του κεριού στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, ουδέν έτερον.

Ας μου επιτραπεί να εξακολουθήσω να πιστεύω πως αν ήθελαν οι κύριοι Ομπάμα και Μπάιντεν όταν βρίσκονταν στην παντοδυναμία τους θα είχε ανοίξει η Σχολή της Χάλκης επί δικής τους θητείας, γιατί ας μη ξεγελιόμαστε ο Ερντογάν μόνο από μαστίγιο καταλαβαίνει, όλα τα υπόλοιπα τον αφήνουν όχι απλά αδιάφορο, αλλά τον κάνουν όλο και περισσότερο υπερόπτη. Καθαρές κουβέντες. Το γεγονός, τέλος πάντων, που και τώρα ως υποψήφιος για την Προεδρία έχει αυτή την εγγύτητα και συνάφεια με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σε επίπεδο τηλεφωνικής επικοινωνίας, είναι καλό σημάδι και θα μπορούσε να αποβεί ευεργετικό. Ο χρόνος θα δείξει.

Σήμερα μόνον ο πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να του τραβήξει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα γκέμια και το χαλινάρι του Ερντογάν. Η Ευρώπη απέδειξε πως είναι ανύπαρκτη, η Ρωσία έχει τα δικά της σύνδρομα κι ο Πάπας Φραγκίσκος αποδείχθηκε απλά γραφικός σαν είπε ότι «πονά», λες κι ο Ερντογάν θα του στείλει κάποιο παυσίλυπο. Θα επαναλάβω αυτό που είχα γράψει την περασμένη εβδομάδα στην ανάλυση πως, δυστυχώς, είμαστε μόνοι μας ως Ελληνισμός.

Κι αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στη συνέντευξή μας, πως «τώρα θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι σηματοδοτεί αυτή η νέα μετατροπή της Αγίας Σοφίας για το μέλλον όλων των μειονοτήτων στην Τουρκία», οφείλει να μας προβληματίσει γιατί το μήνυμα είναι σαφές, έμπονο και κατανοητό πλήρως και δεν χρειάζεται καμία επεξήγηση.

Όταν ρώτησα τον Αρχιεπίσκοπο πως το γεγονός ότι προέρχεσθε από την Κωνσταντινούπολη σάς εμποδίζει να εκφράζεσθε ελεύθερα σχετικά με τις ενέργειες και τις αποφάσεις της τουρκικής κυβερνήσεως, όχι για να τον βάλω σε δύσκολη θέση, αλλά για να του δώσω την ευκαιρία να απαντήσει στην Ομογένεια, η απάντηση του ήταν αφοπλιστική. Την παραθέτω εκ νέου: «Εκφράζομαι όπως επιθυμώ και πάντοτε με την αίσθηση της διακονίας μου ως Αρχιεπισκόπου και πιστού τέκνου του Οικουμενικού Θρόνου. Πιστεύω ότι η περίσταση απαιτεί περίσκεψη και λογική, ακόμη και εν μέσω συναισθηματικής φόρτισης. Ελπίζω ότι όλοι μας μπορούμε να θέσουμε τον πόνο μας στη διακονία της αποστολής μας και να υπηρετήσουμε τον κόσμο με αγάπη, συμπόνια και αλήθεια. Το γεγονός ότι είμαι Κωνσταντινουπολίτης με βοηθάει να διακρίνω ότι απ' όλα όσα θέλουμε να κάνουμε, ορισμένα μπορεί να φέρουν αποτελέσματα, άλλα μπορεί να πετύχουν και άλλα μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το ερώτημα εδώ είναι το εξής: Θέλουμε απλά να διαμαρτυρηθούμε για να νιώσουμε καλύτερα, για εσωτερική κατανάλωση ή θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα; Υπάρχει ένα γνωμικό που έμαθα στην Κωνσταντινούπολη: ‘Θέλετε να φάτε σταφύλια ή απλά να χτυπήσετε τον αμπελουργό;’».

Ήταν θαρρώ μία τίμια και ειλικρινής απάντηση που μέσα της εμπερικλείει σύνεση και στρατηγική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: