e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Απεβίωσε ο ιερεύς λάτρης της Ελληνικής Γλώσσας Νικόλαος Βιέρον


30/9/2020 Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ    

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βιέρον, ο οποίος ήταν γνωστός ως ο ιερεύς λάτρης της ελληνικής γλώσσας την οποία δίδασκε μέχρι το τέλος του βίου του με τον μεγάλο ενθουσιασμό και αμείωτο μεράκι. Ο αείμνηστος π. Νικόλαος είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις στον «Εθνικό Κήρυκα» του οποίου ήταν αναγνώστης επί πολλές δεκαετίες, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούσε την ειδησεογραφία και την αρθογραφία του «Ε.Κ.» για τη διδασκαλία του.

Ανήκε στην ένδοξη και αφοσιωμένη γενιά των πρωτοπόρων ιερέων, εκείνων οι οποίοι τόσα πολλά πρόσφεραν στην Εκκλησία και την Ομογένεια. Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη στις 13 Νοεμβρίου του 1925. Διέμενε απέναντι από την αρχαιότερη Ελληνορθόδοξη κοινότητα της Αγίας Τριάδος της Νέας Ορλεάνης.

Ένα σπουδαίο περιστατικό που τον επηρέασε καθοριστικά ήταν η επίσκεψη του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Αθηναγόρα του μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχη, στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος Νέας Ορλεάνης. Υπηρετώντας μέσα στο Ιερό Βήμα ως ιεροπαίδι ήταν μεγάλη ευλογία και προνόμιο, πράγμα που τον έκανε να σκεφθεί και να αποφασίσει να πάει στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Πράγματι το 1942 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή, η οποία τότε ήταν στην πόλη Πάμφερτ του Κονέκτικατ όπου και είχε πρωτοξεκινήσει. Εκεί έτυχε της προστασίας και διδασκαλίας του Επισκόπου Βοστώνης Αθηναγόρα Καββάδα, ο οποίος μετέπειτα έγινε Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Στη συνέχεια σπούδασε στο πανεπιστήμιο Marshall University στη Δυτική Βιρτζίνια από το οποίο έλαβε το πτυχίο Μπάτσελορ και αργότερα το Μάστερ από το ίδιο πανεπιστήμιο. Κατά τα έτη της ιερατείας του στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Μέμφις Τενεσί όπου διορίστηκε το 1955, σπούδασε συνάμα Νομικά στο πανεπιστήμιο Memphis School of Law λαμβάνοντας το δίπλωμα του το 1970.


Μας είχε πει στη συνέντευξή του πως «συνήθως η Σχολή έπαιρνε 15 με 20 φοιτητές τον χρόνο, αλλά εκείνη τη χρονιά πήρε 30» και πρόσθεσε, πως «τότε όλοι μας γνωρίζαμε την ελληνική γλώσσα, πλην ενός, του Γιαννακάκη, ο οποίος όμως στη συνέχεια την έμαθε τόσο καλά που μας ξεπέρασε όλους».

Ο π. Βιέρον είχε πει ακόμα στον «Εθνικό Κήρυκα», πως «τα πρώτα χρόνια όχι μόνο η Λειτουργία ήταν στα ελληνικά, αλλά και το κήρυγμα. Τώρα ποιος να κηρύξει στα ελληνικά εκτός από τη Νέα Υόρκη ή τέτοιες περιοχές» και με την ίδια αναπνοή αναρωτήθηκε «αλλά να αφήσουμε την ελληνική γλώσσα την οποία οι ξένοι θαυμάζουν και την αγκαλιάζουν, αυτό είναι αμαρτία».

Ο ίδιος δίδασκε επί πολλά χρόνια την Ελληνική και είχε δηλώσει πως δεν ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει τη διδαχή και προαγωγή της ελληνικής γλώσσας. Είχε πει πως «έχω 62 μαθητές και μόνο ένας εξ' αυτών είναι από την ελληνική κοινότητα. Οι υπόλοιποι είναι από διάφορες εκκλησίες και δόγματα, μαύροι, άσπροι ό,τι θέλεις».

Είχε πει ακόμα πως «δεν υπάρχουν ασκήσεις για το σπίτι, δεν υπάρχουν εξετάσεις. Η μόνη μου απαίτηση από τους μαθητές είναι να βρίσκονται στην τάξη στην ώρα τους και να γελάνε με τα αστεία μου». Το κόστος εγγραφής στα μαθήματα ανέρχεται στα 75 δολάρια και περιλαμβάνει ένα επιπλέον μάθημα ελληνικών χορών, μια περιήγηση στο ναό και μια τελετή αποφοίτησης με ελληνικό φαγητό, για όλους τους αποφοίτους και τους καλεσμένους τους.

Ο π. Νικόλαος Βιέρον αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού το 1947 και χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1948. Το 1955 διορίσθηκε ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα του Ευαγγελισμού στην πόλη Μέμφις του Τενεσί. Συνταξιοδοτήθηκε το 1991 και έκτοτε παρέμενε στην κοινότητα ως επίτιμος προϊστάμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: