e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Εόρτιος Εσπερινός 15αύγουστου 2020 στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω


Εσπέρας παραμονής του Δεκαπενταύγουστου 2020, στον πανηγυρίζοντα την Κοίμηση της Θεοτόκου Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου. Πάντα υπό την αυστηρή τήρηση των οδηγιών για την μη διάδοση του Κορονοϊού, εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός. 

Αρχιερατικός Εσπερινός 15αύγουστου 2020 στον πανηγυρίζοντα Ναό Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου


Εσπέρας παραμονής Δεκαπενταύγουστου 2020, Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Τρισάγιο στη μνήμη του Άρχοντος Μαΐστορος Ευστρατίου Ζεγκίνη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Γραφείο Τύπου Οικουμενικού Πατριαρχείου
Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας 


H Α. Θ. Παναγιότης, o Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος από χθες, το μεσημέρι, βρίσκεται στην γενέτειρά του Ίμβρο για να εορτάσει το “Πάσχα του καλοκαιριού”, τέλεσε, σήμερα, Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Ιμβρίου Άρχοντος Μαΐστορος Ευστράτιου Ζεγκίνη, Διευθυντού του Ιστορικού Αρχείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, και Ομοτ. Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.. 

Πατριαρχική Χοροστασία στα Εσπέρια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στους Αγ. Θεοδώρους Ίμβρου [video]


Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020. Ο Μέγας Εσπερινός της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ι. Ναό της Παναγίας στο χωριό Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

Ίμβρος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην τελευταία Παράκληση προς την Παναγία


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε χθες, Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020, στη γενέτεριά του Ίμβρο, για τον εορτασμό της Παναγίας. 

Απαστράπτων ο Ναός της Παναγούλας Μπανάτου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου


Τι κι αν δε γίνεται φέτος όπως το έχουμε όλοι συνηθίσει το αγαπημένο Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου, εξαιτίας της απειλής Covid-19; Όλα ευπρεπίστηκαν εξαίσια στον Ναό μας εν Βανάτω της Ζακύνθου, με αισθητή και χειροπιαστή την αγάπη για τα πράγματα και τις πατροπαράτοδες αξίες που εκφράζουν και διαιωνίζουν. Όλα -μεγαλοπρεπή εν τη απλότητί τους- ετοιμάστηκαν εντός κι εκτός με ιδιαίτερη προσοχή και κατά τάξιν, εκ μέρους των μικρών και μεγάλων της Ενορίας, των εφήβων και νέων, των γυναικών, των Επιτρόπων και εν πρώτοις του ίδιου του Προέδρου Μπανάτου, οι οποίοι αγόγγυστα συνέδραμαν την φιλόκαλη προσπάθεια του οικείου Εφημερίου για μια ευπρόσωπη παρουσία του Ναού στην αποψινή και αυριανή εορτή της Κοιμήσεως της Θεομήτορος! 

ΔΕΙΤΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

"και προστρέχω τη σκέπη σου· σώσόν με"


Την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου ακούμε στον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα συχνά τον υμνογράφο να αναφέρει την λέξη «προστρέχω» προς την Υπεραγία Θεοτόκο και την σκέπη της, την αγκαλιά και την προστασία της. Αναρωτιέται λοιπόν εύλογα κάποιος: Προστρέχουμε σε ένα πρόσωπο που δεν βλέπουμε; προστρέχουμε σε ένα πρόσωπο που δεν είναι στην ζωή μας παρά μόνο ως εικόνα; προστρέχουμε σε ένα πρόσωπο που εορτάζουμε την κοίμηση, τον θάνατό του; Οι άνθρωποι σπεύδουμε να συναντήσουμε πρόσωπα ζώντα. Ο θάνατος είναι για μας κατάσταση επώδυνη και απευκταία. Και δεν μιλάμε μόνο για τον σωματικό θάνατο, αλλά και για κάθε μορφή θανάτου: για τον χωρισμό από πρόσωπα που αγαπάμε, για την αποτυχία μας σε έναν στόχο που θέσαμε, για την κακία που μας κάνει να νιώθουμε ότι πεθαίνουμε, για την απόρριψη από όσους θα θέλαμε να μας αγαπούνε και να νοιάζονται για μας, κυρίως όμως για το αναίτιο. Όταν δηλαδή αισθανόμαστε πως χωρίς να έχουμε κάνει κάτι, ο θάνατος έρχεται.

Του Δεκαπενταυγούστου οι πάντιμες αναπολήσεις


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

«Ἔχει μιὰ λύπη ἡ δέησή μας / ἀπὸ ἕναν παιδικὸ  καιρὸ / ποὺ ξανάνθισε μιὰ τρυφερότητα νησιώτικης ἀκρογιαλιᾶς...» Ματθαῖος Μουντές

Στὸν Παναγιώτη τὸ Γιατρὸ ἑόρτιο φίλεμα γιὰ τὰ ὀνομαστήριά Του

Χαράζει τῆς Παναγιᾶς ἡ μέρα. Δεκαπενταύγουστο. Μὲ δροσερὸ ἀεράκι καὶ μοσχοβολιὲς λιαστῶν ἀμύγδαλων, ποὺ στρωμένα καρτεροῦν στὸ χαγιάτι τὸ στεγνωμά τους, ὕστερα ἀπὸ  τὸ τίναγμα, τὸ κουβάλημα στὸ σπίτι καὶ τὸ ξεφλούδισμά τους. Μιὰ παράξενη μυρωδιὰ ἀπὸ ἐλαφριὰ ξινίλα, ἀνακατεμένη μὲ τὸ εὐωδιαστὸ ἄρωμα τοῦ βασιλικοῦ καὶ τοῦ δροσεροῦ γαρύφαλου, κυκλώνει τὸ σπίτι. Καὶ τὴ γειτονιά. Κι ἀπέναντι  τὸ πέλαγο, ποὺ τὸ στολίζουν τὰ μικρὰ καὶ μὲ διαφορά σχήματα ζωγραφισμένα νησάκια  στέλνει κι ἐκεῖνο τὴν ἀνασεμιά του: τὸ ζείδωρο ἀεράκι ποὺ μοσχοβολάει φρέσκια θάλασσα.

Μια φορητή εικόνα της Μεταστάσεως της Θεοτόκου


Με την ευκαιρία της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, αναρτάμε στο Εικονοστάσιό μας την φορητή εικόνα της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, από τη Συλλογή Κολυβά της μόνιμης έκθεσης του Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Φιλότεχνοι νέοι επισκέφτηκαν την Έκθεση Χαρακτικών της Άριας Κομιανού στο "Αληθώς"


Κατά τις ημέρες που πέρασαν, διάφοροι φιλότεχνοι νέου της Ζακύνθου επισκέφτηκαν και θαύμασαν την λειτουργούσα Έκθεση Χαρακτικών έργων της ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ, που διοργανώνει του Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", εξ αφορμής των πέντε ετών από την κοίμησή της (+30.7.2015). 
     Είναι όντως παρήγορο κι ελπιδοφόρο, νέοι άνθρωποι να διατηρούν ευαισθησίες περί την τέχνη και την ποιότητά της, σε καιρούς πνευματικής ξηρασίας και γενικότερης ανεστιότητας. 
     Σημειωτέον ότι, εξαιτίας του υφισταμένου κινδύνου εκ του Covid-19, η Έκθεση δεν είναι καθημερινά ανοικτή, αλλά κατόπιν συνεννοήσεως, για την αποφυγή συνωστισμού. Προς τούτο, η Έκθεση δεν θα λήξει ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, όπως είχε ανακοινωθεί, αλλά πλέον στις 31 Αυγούστου.
     Όσοι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, ας επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους και συνεργάτες του Μορφωτικού Κέντρου για την δική τους επίσκεψη!

Η Παναγία εις την Νεοελληνικήν Ποίησιν

Γεώργιος Θ. Ζώρας
Ελληνική Δημιουργία, αρ. 61, 1950

Ασχολούμενος άλλοτε με το θέμα της Παναγίας και της συλλογής «Άνθη ευλαβείας» (1) έγραφα ότι, η Παρθένος, η γλυκεία μήτηρ του Θεανθρώπου, σύμβολον αγιωσύνης και αγνότητος, αλλά ταυτοχρόνως και μητρικής αγάπης και πόνου, απετέλεσεν εις όλας τας εποχάς θέμα ιδιαιτέρως προσφιλές εις τους ποιητάς, από των πρώτων χριστιανικών χρόνων μέχρι της εποχής μας, και εις την ορθόδοξον Ανατολήν και εις την καθολικήν Δύσιν.