e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Αρχιεπισκόπου Τσεμποξάρσκυ και Τσουβάσκυ Νικολάου: "Υπό την σκιάν της Θείας Χάριτος και την Σκέπην της Θεομήτορος. Στιγμές από τον βίο και την πολιτεία του στη Σοβιετική Ένωση"


Λάβαμε σήμερα από την Αστική Εταιρεία "Ιπποκράτης" - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (που εδρεύει στην Κω και δραστηριοποιείται στα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου) το βιβλίο που εξέδωσαν το 2020: Αρχιεπισκόπου Τσεμποξάρσκυ και Τσουβάσκυ Νικολάου, "Υπό την σκιάν της Θείας Χάριτος και την Σκέπην της Θεομήτορος. Στιγμές από τον βίο και την πολιτεία του στη Σοβιετική Ένωση", σε μετάφραση του Ιωάννη Α. Βαμβακά, με 240 σελίδες. 

«Με απασχολούσε ο λόγος τoυ πατέρα μου, δηλαδή, τι να κάνω και πώς να μπορέσω να ελέγξω τη σταθερότητα της πίστης μέσα στην καρδιά μου, τη νεανική καρδιά ενός ανώριμου παιδιού. Ήμουν ακόμα 17 χρονών· δεν ήξερα πως να σκεφτώ και τι να αποφασίσω. Από τη φύση μου ήμουν ζωηρός, χαρούμενος και εντυπωσιαζόμουν εύκολα. Από τις πρώτες ήμερες σα σχολικά θρανία με επέλεξαν στην εκκλησιαστική χορωδία όπου έπαιζα φλάουτο. Η μουσική με συνέπαιρνε και περισσότερο μου άρεσαν τα ψαλτοτράγουδα, όπως επίσης και τα χαρούμενα κοσμικά τραγούδια, τα σεμνά, όμως, όχι τα αισχρά. Χαιρόμουν να διασκεδάζω ατελείωτα και να ψυχαγωγούμαι σεμνά.»

▶ Ποιος ήταν ο, ελληνικής καταγωγής, Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος;

▶ Πώς βρέθηκαν στην Ουκρανία οι πρόγονοί του;

▶ Τί προσέφερε στη νέα πατρίδα της οικογένειάς του;

▶ Πώς διέσωσε τα πιστεύω του;

▶ Πώς στήριξε το ποίμνιό του σε δύσκολους και σκοτεινούς χρόνους;

▶ Ποιο αποτύπωμα άφησε η πίστη στη ζωή του;

Τις απαντήσεις μάς τις δίνει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος με το Ημερολόγιό του. 

Μέχρι που να το διαβάσετε κι εσείς, απλώς αναφέρουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος γεννήθηκε το 1893 στη Ρωσία, στην ελληνικής καταγωγής ιερατική οικογένεια Φεοντόσεφ (το ελληνικό επίθετό τους ήταν Θεοδόση). Νυμφεύθηκε και το 1921 χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας. Υπέστη πολλές διώξεις, αλλά δεν έχασε την πίστη του. Το 1960 χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Εκοιμήθη 22 Σεπτεμβρίου 1972.

Δεν υπάρχουν σχόλια: