e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Το Δοξαστικό της Κασσιανής επί του όρους Σκοπός και τη Σκοπιώτισσα Παναγία [video]

Η Μοναχή Κασσιανή εμπνεύστηκε το Ιδιόμελο αυτό τροπάριο από τα λόγια των Ευαγγελιστών, που δεν αναφέρονται στη Μαρία τη Μαγδαληνή, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά στην ανώνυμη αμαρτωλή γυναίκα, τη μοιχαλίδα , που ο Χριστός έσωσε από βέβαιο λιθοβολισμό του έξαλλού πλήθους των  Φαρισαίων για το ηθικό της παράπτωμα, με εκείνα τα λόγια Του: “Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω επ’ αυτήν”. Και όταν αργότερα ο Ιησούς βρέθηκε στο σπίτι του Σίμωνα του Φαρισαίου του λεπρού, η αμαρτωλή εκείνη γυναίκα αισθάνεται την ανάγκη να πάει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη και αφοσίωσή της στον Σωτήρα Χριστό. Αγοράζει αρώματα , ντύνεται ταπεινά και σεμνά και ταπεινωμένη και συντετριμμένη, με δάκρυα στα μάτια, έρχεται και πλένει τα πόδια του Ιησού και τα σκουπίζει με τα ξέπλεκα μαλλιά της. Τα δάκρυά της εκείνα ήταν δάκρυα ελέους και συντριβής και κλαίει με πάθος να την ευσπλαχνιστεί ο Θεός της αγάπης και της συγχώρεσης.

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης . Το τελευταίο τροπάριο στην ακολουθία είναι αυτό της ευσεβούς και λογίας ποιήτριας του Βυζαντίου , Κασσιανής.

Ίσως η πιο γνωστή και σπουδαιότερη μελοποίηση του Τροπαρίου αυτού έγινε από τον εξαίρετο Έλληνα συνθέτη και φιλόλογο, Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926), ο οποίος θεωρείται ο παραγωγικότερος Έλληνας συνθέτης πολυφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής. Το τροπάριο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1908 .

Το τροπάριο αποδόθηκε από Δωδεκαμελές φωνητικό σύνολο, αποτελούμενο από μέλη εκκλησιαστικών αναλογίων και χορωδιών της Ζακύνθου, υπό την διεύθυνση του Διονύσιου Πυριόχου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:

Την οικογένεια Λογοθέτη για την φιλοξενία Στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκοπιώτισσας Ζακύνθου.
Τον Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων, κ. Διονύσιο Τσουκαλά για την Παραχώρηση της Ιεράς Εικόνας του Νυμφίου.

ΗΧΟΛΗΨΙΑ:
Νίκος Τράνακας

ΕΙΚΟΝΟΛΗΨΙΑ:
Νίκος Τράνακας
Χάρης Πομώνης

ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΝΤΑΖ:
Νίκος Τράνακας

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
Sub Studio


1 σχόλιο:

Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος είπε...

Εξαίρετη εκτέλεση. Συγχαρητήρια στο φωνητικό σύνολο και στον διευθυντή του.
Συγχαρητήρια και στον σκηνοθέτης και εικονολήπτη του βίντεο.
Καλή Ανάσταση
+ Νγηρίας Αλέξανδρος