e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Παρουσιάζοντας το ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο στην "Ημέρα Ζακύνθου" web tv [video]


Παρουσιάζοντας απόψε, 24 Απριλίου 2021, τις ιδιαιτερότητες του ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου και της Λαμπρής στην "Ημέρα Ζακύνθου" web tv. Η μαγνητοσκόπηση έγινε στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της διαδικτυακής εκδοχής της εφημερίδας ΗΜΕΡΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Το Ζακυνθινό Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα είναι ιδιαίτερα κατανυκτικό και συγκινητικό.

Υπάρχουν έθιμα μοναδικά, τα οποία δεν υπάρχουν σε καμία άλλη περιοχή της χώρας, και διαμορφώθηκαν κάτω από τις ιδιαίτερες ιστορικές συνθήκες και επιδράσεις που δέχθηκε η Ζάκυνθος στο διάβα των αιώνων.

Ο Παναγιώτης Καποδίστριας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και Εφημέριος Ι. Ν. Παναγούλας Βανάτου μιλά στην «ΗΜΕΡΑ» για το Μεγαλοβδόμαδα στη Ζάκυνθο και το ιδιαίτερο εκκλησιαστικό τυπικό.

Ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο εκατοντάδες πιστοί το επισκέπτονται για να ζήσουν την μοναδικότητα των ζακυνθινών εκκλησιαστικών εθίμων που, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, αναδεικνύουν την σπάνια συνύπαρξη των εκκλησιαστικών παραδόσεων της δύσης με την ανατολή.

Οι ιδιαιτερότητες

Μεγάλη Πέμπτη
•Οι καμπάνες δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Χηρεύουν», κατά τη ζακυνθινή έκφραση.
•Οι Ύμνοι, «Διεμερίσαντο τα ιμάτιά μου εαυτοίς…» και «Εξηγόρασας ημάς εκ της κατάρας του Νόμου…» ψάλλονται κατά την ιδιάζουσα ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.
•Ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται μετά το ενδέκατο Ευαγγέλιο και όχι μετά το πέμπτο. Ο ψάλτης, ψάλλει, κατά το ζακυνθινό μέλος, τον ύμνο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…», ενώ, αμέσως μετά, ψάλλεται, ο περίφημος Ψαλμός «Ίνα τι εφρύαξαν έθνη…».

Μεγάλη Παρασκευή
•Οι Επιτάφιοι δε στολίζονται με λουλούδια, επειδή είναι ξυλόγλυπτοι, με επένδυση φύλλου χαρτιού και βελούδου, δηλαδή πραγματικά έργα τέχνης.

•Το αποκορύφωμα της Μεγάλης Παρασκευής: Στις 2 μ.μ, ξεκινά η Λιτανεία του Εσταυρωμένου, από το Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, υπό τους ήχους του «Ίνα τι εφρύαξαν έθνη…». Η Λιτανεία διασχίζει σχεδόν όλη την πόλη και επιστρέφει, όπου ο Μητροπολίτης, πάνω σε βάθρο, ευλογεί το πλήθος με τον Εσταυρωμένο, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ξημερώματα Μεγάλου Σαββάτου
•Η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου, δεν τελείται, στο Μητροπολιτικό Ναό, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου.
•Ο ύμνος «Τον Κύριον υμνείτε…», τονισμένος κι αυτός στο ζακυνθινό εκκλησιαστικό μέλος και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών, διαδραματίζονται κατά την πρώτη Ανάσταση.
•Στις 11.45μμ, ξεκινά η αναστάσιμη πομπή για την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου τελείται η Ανάσταση, ενώ, αμέσως μετά επιστρέφει στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου διαδραματίζονται τα τού «Άρατε Πύλας…».

Σημαντικά πανηγύρια
•Του Αγίου Λαζάρου
Την Κυριακή του Πάσχα, στις 7.30 μ.μ., θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια θα γίνει η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.

•Της Παναγίας της Λαουρένταινας
Τη Δευτέρα του Πάσχα, στις 8 μ.μ., θα γίνει, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: