e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Στ. Τσερπέλης για τα «Σεπτεμβριανά» του 1955 στην Πόλη

Ο Στέφανος Τσερπέλης προσφωνεί σε εκδήλωση, τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέπτεται τακτικά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤ. ΤΣΕΡΠΕΛΗ

ΤΑΜΠΑ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Η Δευτέρα πλησιάζει. Το ημερολόγιο θα δείχνει 6 Σεπτεμβρίου. Και η καρδιά του Στέφανου Τσερπέλη πάει να σπάσει. Γιατί ήταν η νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, που άρχισαν και συνεχίστηκαν την επόμενη μέρα οι φόνοι, βιασμοί, λεηλασίες και ληστείες, σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους.

«Κάθε φορά που σκέπτομαι την Κωνσταντινούπολη, έρχεται με πόνο στη σκέψη μου η περιοχή εκείνη, με σπίτια και καταστήματα των Ελλήνων που καταστράφηκαν από ένα άγριο πλήθος, γεμάτο μίσος», είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» μ' ένα βαθύ αναστεναγμό, ο κ. Τσερπέλης. «Μια από τις τελευταίες φορές που πέρασα από το μέρος εκείνο, έκλεισα τα μάτια μου και νόμιζα ότι άκουγα τις κραυγές φόβου και αγωνίας των συμπατριωτών μας της Πόλης».

Ο κ. Τσερπέλης λατρεύει την Κωνσταντινούπολη και τους εναπομείναντες εκεί Ελληνες, που τους χαρακτηρίζει φύλακες των ιερών και οσίων της φυλής μας. Επισκέπτεται τακτικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το οποίο τρέφει μεγάλο σεβασμό. Είναι μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον τίτλο του Αρχοντος Δικαιοφύλακος, ενώ έχει κάνει σ' αυτό πολλές δωρεές. Σε εκδήλωση που είχε γίνει προ ετών στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου του Φλάσινγκ της Ν. Υόρκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Μάκης Κατσαντώνης, είχε πει για τον κ. Τσερπέλη, ότι «είναι μεγάλος λάτρης της Κωνσταντινούπολης, σε σημείο που ξεπερνά ακόμα κι' αυτούς που γεννήθηκαν εκεί».

Ο κ. Τσερπέλης έχει περάσει αρκετές φορές από τους δρόμους, όπου είχαν λάβει χώρα τα λεγόμενα «Σεπτεμβριανά» σε βάρος των Ελλήνων της Πόλης. «Νόμιζα, κάθε φορά, ότι η καρδιά μου θα σπάσει», είπε. «Σκεφτόμουν τι πέρασαν εκείνες τις μέρες τα αδέλφια μας εκεί. Σκεφτόμουν τι εφιαλτικές στιγμές πέρασαν οι γυναίκες και τα παιδιά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Σκεφτόμουν τι μίσος έπρεπε να είχε εκείνος ο όχλος, που ξερίζωσε έναν τόσο μεγάλο πολιτισμό, όπως ήταν ο ελληνικός».

Εθνικός Κήρυξ

Βομβαρδισμένη περιοχή θύμιζαν οι δρόμοι με τα ελληνικά καταστήματα και σπίτια των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που καταστράφηκαν κατά τα “Σεπτεμβριανά” του 1955.

Σε ορισμένα από τα κτίρια των Ελλήνων εκείνης της εποχής, υπάρχουν ακόμα, όπως είπε, ίχνη από σταυρούς, κολώνες και διάφορα διακοσμητικά, που τα εξαφάνισαν οι Τούρκοι.

Ο κ. Τσερπέλης τόνισε ότι οι Ελληνες που ζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, «είναι λίγοι, αλλά αμέτρητοι». Κάνοντας δε έναν παραλληλισμό, υπογράμμισε ότι «όπως οι αρχαίοι Ελληνες φύλαξαν τα όσια και ιερά τους στη Σαλαμίνα, στο Μαραθώνα και αλλού, έτσι κι αυτοί αγωνίζονται να κρατήσουν τα ιερά, τις παραδόσεις, τα ιδρύματά τους και όλα εκείνα που κληρονόμησαν από τους πατέρες τους». Και συμπλήρωσε: «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η μάχη του Μαραθώνα, διήρκεσαν λίγο καιρό. Ομως, οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης φυλάττουν τα ιερά, τα όσια και τις παραδόσεις μας, για πολλά χρόνια».

Ο κ. Τσερπέλης ήταν πριν χρόνια ο τσέρμαν του Λευκώματος, που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, προκειμένου να βοηθηθεί η φημισμένη και ιστορική Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Τότε, είχε ρίξει και την ιδέα της αδελφοποίησής της, με το σχολείο της κοινότητας του Αγ. Νικολάου στο Φλάσινγκ. Η κοινότητα διαθέτει το Ημερήσιο Σχολείο και το Ελληνικό, που φέρει το όνομα του κ. Τσερπέλη και της συζύγου του, Αρετής, οι οποίοι είναι ευεργέτες αυτού και, γενικά, της Κοινότητας.

Εθνικός Κήρυξ

Εξαγριωμένος όχλος, καταστρέφει καταστήματα και ό,τι ελληνικό υπάρχει στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Τσερπέλης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι το θέμα της αδελφοποίησης θα επανέλθει και θα γίνει σχετική ανακοίνωση, όταν φτάσει η στιγμή. «Εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε για να γίνει αυτή η αδελφοποίηση», τόνισε. Για την αδελφοποίηση αυτή, έχει ήδη πάρει, όπως είπε, την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

O κ. Τσερπέλης, συγκλονίζεται όταν αντικρίζει ό,τι έχει απομείνει από το Βυζάντιο στην Κωνσταντινούπολη, ή διαβάζει γι' αυτά. Ακόμα και σήμερα, φυλάει σαν πολύτιμο θησαυρό, μια μικρή πέτρα, σαν σκούρο κομμάτι από ασβέστη οικοδομής, που είναι από τα αρχαία τείχη του Βυζαντίου και έχει ηλικία 1700 χρόνων.

Στο σπίτι του στη Ν. Υόρκη, φυλάει, επίσης, λίγο χώμα από κάτω από την ιστορική κεντρική πόρτα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία οι Τούρκοι είχαν απαγχονίσει τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' το Πάσχα του 1821. Στη συνέχεια, το πτώμα του σύρθηκε στους δρόμους και πετάχτηκε στη θάλασσα. Το βρήκε ένας Κεφαλλονίτης καπετάνιος και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου ενταφιάστηκε. Το 1871 μεταφέρθηκε στην Αθήνα και έκτοτε βρίσκεται σε μαρμάρινη λάρνακα στο μητροπολιτικό ναό.

Από τον ίδιο χώρο κάτω από την ιστορική πόρτα του μαρτυρίου στο Πατριαρχείο η οποία από τότε παραμένει κλειστή, ο κ. Τσερπέλης έχει πάρει και λίγα φύλλα πικροδάφνης.

Εθνικός Κήρυξ

O κ. Στέφανος Τσερπέλης. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυκας/Κώστας Μπέη

Ο κ. Τσερπέλης γεννήθηκε στο χωριό Αγιαλιανός της Ευρυτανίας, αλλά έφυγε από εκεί μικρός, όταν κατά τον Εμφύλιο πόλεμο έκαψαν το σπίτι των γονέων του.

Σε ηλικία 19 χρονών πήγε στη Ν. Υόρκη, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Ηταν ιδιοκτήτης εστιατορίων και ασχολήθηκε και με κτηματομεσιτικά. Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό και για ένα διάστημα είχε σταλεί στην Κορέα.

Ο κ. Τσερπέλης είναι παντρεμένος με την Αρετή, που κατάγεται από το δικό του χωριό και με την οποία έχει τέσσερις κόρες.

Εκτός από μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι μέλος της Ηγεσίας των 100, ενώ πριν χρόνια είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο του Ελις Αϊλαντ. Είναι, εξάλλου, δωρητής και ευεργέτης του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου στην Κούβα. Μάλιστα, ο ίδιος είχε παραβρεθεί στα εγκαίνια του Ναού που έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, παρόντος του τότε προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.

Εθνικός Κήρυξ

Από τελετή αποφοίτησης στο Απογευματινό Σχολείο στον Αγ. Νικόλαο Φλάσινγκ. Διακρίνονται ο ευεργέτης του σχολείου Στέφανος Τσερπέλης και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παύλος Παλαιστίδης. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: