e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου που θα φωτίσει ολόκληρη τη Νέα Υόρκη (photos)


Ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν. (AP Photo/Jessie Wardarski)


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 8/9/2021 | Του Θεοδώρου Καλμούκου 

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το εσπέρας, ακριβώς την παραμονή της 20ής επετείου του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, που προχωρεί ολοταχώς προς αποπεράτωση, θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά. Θα τελεστεί Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των τριών χιλιάδων αθώων και ανυποψίαστων ανθρώπων που βρήκαν μαρτυρικό-τραγικό θάνατο κάτω από τα χαλάσματα των Δίδυμων Πύργων.

Στην τελετή της φωταγώγησης και της επιμνημόσυνης δέησης θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει εκ Κωνσταντινουπόλεως και εξ Ελλάδος το βράδυ της Πέμπτης 9 του μηνός.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Άγιος Νικόλαος θα είναι ολοκληρωτικά έτοιμος εξωτερικά και εσωτερικά για να δοθεί στη Λατρεία του Θεού τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση τον Απρίλιο του 2022.

Εθνικός Κήρυξ

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. (Greek Orthodox Archdiocese of America via AP)

Έπειτα από παρέλευση είκοσι ετών και μετά από επίλυση εμποδίων και προβλημάτων εκ των οποίων κυρίαρχο ήταν η έλλειψη χρημάτων λόγω αλλεπάλληλων αλλαγών στα σχέδια από την προηγούμενη θεσμική διοίκηση της Αρχιεπισκοπής και χρήση κεφαλαίων που ήταν αποκλειστικά για τον Άγιο Νικόλαο για κάλυψη τρεχουσών λειτουργικών αναγκών από την προηγούμενη διοίκηση πριν την έλευση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, η ίδρυση του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» κατόρθωσε μέσα σε δύο χρόνια και συνέλεξε το απαιτούμενο ποσό των 80 και πλέον εκατομμυρίων για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, το οποίο θα καταστεί ο πλέον ιερός τόπος επισκεψιμότητας όχι μόνο των ομογενών των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά των Αμερικανών συμπολιτών μας και από παντού στον Κόσμο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», το οποίο ως γνωστόν έχει παγκόσμια εμβέλεια, αφιέρωσε την Τετάρτη μακροσκελές άρθρο του στον Αγιο Νικόλαο, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην ολοκληρωτική καταστροφή του Ναού, αλλά και στη σημερινή ανοικοδομηθείσα μορφή και δομή του. Αναγράφει ότι το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα και πως αγιογραφείται από Έλληνα αγιογράφο. Πρόκειται για τον ιερομόναχο Λουκά της Μονής Ξενοφώντος για τον οποίον έχει γράψει εκτενώς ο «Ε.Κ.».

Εθνικός Κήρυξ

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στέκει κάτω από τις φλόγες των Δίδυμων Πύργων, 11 Σεπτεμβρίου, 2021. (Greek Orthodox Archdiocese of America via AP)

Ο κ. Καλατράβα δήλωσε ανάμεσα στα άλλα στο «Associated Press» πως «οι ημιδιαφανείς περιοχές της πρόσοψης προορίζονται να δίνουν στην εκκλησία τα βράδια ένα ημίφως, κάτι σαν φάρο ελπίδας. Οικοδομώντας έναν Ναό με Πεντελικά μάρμαρα προστίθεται ένα ακόμα επίπεδο συμβολισμού διότι θεωρώ την Αγία Σοφία (Κωνσταντινουπόλεως) ως τον Παρθενώνα της Ορθοδοξίας».

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός, αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου» που έχει επωμισθεί τη μεγάλη ευθύνη συγκέντρωσης των απαιτούμενων χρημάτων κι αποπεράτωσης του Αγίου Νικολάου δήλωσε πως «το Προσκύνημα θα έχει πλούσια Λειτουργική ζωή, αλλά επίσης αυτό το όμορφο Προσκύνημα που ανοικοδομούμε ανήκει στη Νέα Υόρκη, ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανήκει σ' ολόκληρο τον Κόσμο».

Εθνικός Κήρυξ

Το εσωτερικό του ναού του Αγίου ΝΙκολάου τον Σεπτέμβριο του 2021. (Greek Orthodox Archdiocese of America via AP)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Αρχιεπισκοπής τον Ιούνιο του 2019 είπε στο «Associated Press» πως ο συμβολισμός του Προσκυνήματος είναι σπουδαίο θέμα. Συγκεκριμένα, είπε πως «το Σημείο Μηδέν είναι παγκοσμίως ως τόπος θρησκευτικού μίσους και βίας, και τα αποτελέσματα αυτού του θρησκευτικού μίσους. Μέρος της ευθύνης μας ήταν να αποκαταστήσουμε την υπόληψη της θρησκείας ως συντελεστή ενότητας των ανθρώπων».

Ολόκληρο το δημοσίευμα του «AP» στα Αγγλικά, μέσω του «The National Herald»

Αssociated Press

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Η Ανθούλα Κατσιματίδη πάνω από τον Ιστ Ρίβερ στο Αστόρια Παρκ, 30 Αυγούστου, 2021. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Ο Τζον και ο Μιχάλης Κατσιματίδης, αδέρφια της Ανθούλας Κατσιματίδη, που πέθαναν με μόλις έναν χρόνο διαφορά. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν, 22 Ιουλίου, 2021. (AP Photo/Jessie Wardarski) (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Ο Αντρέας Βενιόπουλος κρατά μια εικόνα που διασώθηκε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Μικρή καμπάνα που διασώθηκε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Εικόνα που διασώθηκε από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος στον ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου, Χάμπτονς. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Αssociated Press

Ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στο Μανχάταν, 2 Σεπτεμβρίου, 2021. (AP Photo/Jessie Wardarski)

Δεν υπάρχουν σχόλια: