e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί η επιστήμη δεν θα σώσει τον κόσμο

Συχνά ακούγεται από τα χείλη διαφόρων πως «η επιστήμη θα σώσει τον κόσμο». Τελευταία δε, επ' ευκαιρίας των επιστημονικών επιτευγμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακούστηκε και πως «στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει».

Η επιστήμη είναι οι αποδείξεις και τα γεγονότα. Είναι η αναλυτική περιγραφή της πραγματικότητας της Δημιουργίας. Άλλοτε είναι οι εφευρέσεις των ανθρώπων, των οποίων οι προϋποθέσεις βρίσκονται επίσης στην Δημιουργία, καθιστώντας τον άνθρωπο συνδημιουργό. Οι ανακαλύψεις ή οι εφευρέσεις ενός επιστήμονα κρίνονται αυστηρά και επιβεβαιώνονται από άλλους επιστήμονες σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά. Επιστήμη δεν είναι οι απόψεις ενός μόνο επιστήμονα πάνω στο αντικείμενο του, ούτε και οι απόψεις του για άσχετα με το αντικείμενό του θέματα.

Ποτέ δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει η λεγόμενη «διαμάχη πίστης και επιστήμης». Πρόκειται για πλαστό δίλημμα. Δεν είναι δυνατόν ο πιστός να αμφισβητεί την ίδια την Δημιουργία του Θεού ή τους τρόπους με τους οποίους η Θεία Οικονομία επέτρεψε να μεταστραφεί η φύση μετά την πτώση του ανθρώπου από τον Παράδεισο. Κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο, αν όχι βλάσφημο. Διαμάχη υπάρχει μόνο στα μυαλά εγωιστών και ανεύθυνων ανθρώπων, που κινούνται όχι με βάση το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας, αλλά με ποταπά κίνητρα, όπως την φιλαρχία και την απόκτηση οπαδών, στηριζόμενοι στην πόλωση.

Δυστυχώς, η σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά και η ιστορία του ανθρώπου, δείχνουν πως η επιστήμη δεν μπορεί να «νικήσει» και να σώσει τον κόσμο, διότι ο άνθρωπος, κάνοντας κακή χρήση της ελευθερίας του, δεν θέλει να σωθεί. Ο άνθρωπος, καθοδηγούμενος από τα πάθη του, τις φοβίες του και τα νομιζόμενα συμφέροντα του, τυφλώνεται και αρνείται την αλήθεια, η οποία σώζει και ελευθερώνει. Καταφεύγει στο χώρο της διαβολικής φαντασίωσης και των αυθαίρετων λογισμών. Πολλές φορές θέλει να εξοντώσει αυτόν που λέει την αλήθεια, διότι δεν αντέχει να τον ακούει.

Πώς μπορεί να σωθεί τότε ο κόσμος; Μόνο η αγάπη και η ταπεινοφροσύνη μπορούν να σώσουν τον κόσμο. Η αγάπη θα φιλοτιμήσει κάποιον άνθρωπο π.χ. να πάει να εμβολιαστεί. Η αγάπη θα κάνει τους ιθύνοντες - επιστήμονες και πολιτικούς - να μιλάνε με περισσότερη ενσυναίσθηση σε αυτούς που υποτίθεται πως θέλουν να πείσουν για να εμβολιαστούν, χωρίς ελιτισμούς ή περιφρονήσεις. Η αγάπη καθαρίζει το μυαλό, ώστε να μπορεί να δει την πραγματικότητα. Η αγάπη κάνει όλους πιο ώριμους, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν καλύτερα. Η αγάπη βοηθά στο να ζητάμε συγγνώμη, αν επικοινωνήθηκε κάτι με λάθος τρόπο, ώστε να διαλύονται οι παρεξηγήσεις.

Αν θέλουμε ως ανθρωπότητα να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της πανδημίας, αλλά και άλλου είδους προκλήσεις που έρχονται στο άμεσο μέλλον, όπως τις περιβαλλοντολογικές, αναγκαίο είναι να προσπαθήσουμε όλοι να δείξουμε αγάπη, που είναι απαραίτητη για συνεννόηση, συνεργασία και συμμετοχή στις κοινές προσπάθειες. Στην φάση που περνά η ανθρωπότητα οι παρεξηγήσεις αποτελούν πολυτέλεια. Ας μην βλέπουμε διαμάχες εκεί που δεν υπάρχουν και ας μην προσπαθούμε ο ένας να επιβληθεί στον άλλον. Ας αφήσουμε τις υπερηφάνειες, τις φοβίες μας μας και τα «τι θα πει ο κόσμος» κατά μέρος. Όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να περάσει η πανδημία με το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες.

ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου

+αρχ. Βαρθολομαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: