e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Χειροτονία νέου Διακόνου στη Μητρόπολη Νιγηρίας

Την Κυριακή 31/1 υποδεχθήκαμε ένα νέο μέλος στην ιερατική μας οικογένεια. Ο υποδιάκονος Κυπριανός, χειροτονήθηκε διάκονος. Είναι 34 ετών, έγγαμος και πατέρας δύο κοριτσιών. Θα υπηρετήσει στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος. Είθε ο Κύριος να ευλογεί τη ζωή και την διακονία του!

25 χρόνια από τον καθαγιασμό του Παρεκκλησίου στο Αεροδρόμιο των Βρυξελλών


Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 2021, συμπληρώνονται 25 χρόνια ἀπὸ τὸν καθαγιασμὸν τοῦ Παρεκκλησίου τοῦ Ἁγίου Γεωργίου εἰς τὸ ἀεροδρόμιον τῶν Βρυξελλῶν. Τὴν 3ην Φεβρουαρίου τοῦ ἔτους 1996, τὴν ἑπομένην δηλαδὴ τῆς εἰς Ἐπίτιμον Διδάκτορα τοῦ Καθολικοῦ Πανεπιστημίου τῆς Λουβαίνης ἀναγορεύσεώς του, ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος καθηγίασεν ἐπισήμως τὸ παρεκκλήσιον, παρουσίᾳ τῶν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτῶν Γέροντος Χαλκηδόνος Ἰωακείμ (νῦν Νικομηδείας), Γαλλίας Ἱερεμίου (νῦν Ἀγκύρας), Γορτύνης καὶ Ἀρκαδίας Κυρίλλου, τοῦ Ἀρχιεπισκόπου τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας ἐν Βελγίῳ Σίμωνος καὶ τοῦ τότε ἐπιχώριου Μητροπολίτου Βελγίου Παντελεήμονος μετὰ τοῦ τότε βοηθοῦ Ἐπισκόπου Εὐμενείας Μαξίμου, κληρικῶν καὶ λοιπῶν προσωπικοτήτων (μεταξὺ τῶν ὁποίων καὶ ἀξιωματούχων τοῦ Ἀεροδρομίου). Ἄς μὴ λησμονῶμεν, ὅτι ἐπρόκειτο τότε διὰ τὸ πρῶτον, παγκοσμίως, ὀρθόδοξον παρεκκλήσιον ἐντὸς ἀεροδρομίου.

50 έτη Αρχιερωσύνης του Μητροπολίτου Αγκύρας κ. Ιερεμίου


Ακριβώς πριν 50 χρόνια, σαν σήμερα στο Παρίσι, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, χειροτονήθηκε Επίσκοπος, ο νυν Μητροπολίτης Αγκύρας Ιερεμίας. Λίγες εβδομάδες πριν, είχε εκλεγεί βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον υψηλό τίτλο Σασίμων. Την χειροτονία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Γαλλίας κυρός Μελέτιος, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρου, των Μητροπολιτών Αυστρίας Χρυσοστόμου και Σουηδίας Πολυεύκτου, του Αρχιεπισκόπου Συρακουσών Γεωργίου και του Επισκόπου Καμπανίας Μεθοδίου. Την χειροτονία τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων, ο οποίος εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Εκκλησιαστική κοινωνία αγάπης στα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Καμερούν


Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021. Η Εκκλησιαστική Κοινότητα του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Γιαουντέ και Περιχώρων οργάνωσε μικρή εκδήλωση και Γεύμα Αγάπης, για να τιμήσει τα Ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου.

Φωτογραφίες κι ενδεικτικό βίντεο από τη Θεία Λειτουργία και την εορταστική τράπεζα.

Επίσημη παρουσίαση Μεταλλίου της Εκκλησίας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση


3.2.2021, 2:40:46 PM. Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Η επίσημη παρουσίαση του μεταλλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της Ιεραρχίας, στο Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου. 

Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Έλληνα Πρέσβεως στην Άγκυρα

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε, σήμερα, 03/02/2021, ο Έλληνας Πρέσβυς στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Μιχαήλ-Χρήστος Διαμέσης, συνοδευόμενος από την Εξοχ. κ. Γ. Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη και τον έγκριτο δημσιογράφο Εντιμ. κ. Εμμ. Κωστίδη, καταγόμενο εκ Χάλκης. Οι υψηλοί επισκέπτες έγιναν δεκτοί υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, και της περί αυτόν αδελφότητος. Κατόπιν προσεκύνησαν το ναΰδριο της Αγίας Τριάδος και ξεναγήθηκαν στην αίθουσα τελετών, την περίφημη βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής.

Κατά τη συζήτηση των Ελλήνων διπλωματών μετά του Καθηγουμένου κύριο ζήτημα υπήρξε η επαναλειτουργία της Σχολής, αφού η απόφαση περί διακοπής της λειτουργίας της, από την οποία συμπληρώνοτναι φέτος 50 έτη, αποτελεί ευθεία προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας και ακατανόητη αδικία εις βάρος της ενταύθα Ομογένειας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παράλληλα συζητήθηκε η σχεδιαζομένη κτηριακή ανακαίνιση της Σχολής. Τέλος, οι εκλεκτοί επισκέπτες παρακάθησαν στην προς τιμήν τους παρατεθείσα τράπεζα.

Το ανύπαρκτο «αντέτι» και το σκυλάκι που εσχόλασε το γάμο


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

Ο Βαγγέλης δεν ήταν Ζακυνθινός, αλλά για ευνόητους λόγους, δεν θα αναφερθεί η καταγωγή του. Στη Ζάκυνθο πήγε τότε με τους σεισμούς του 1953, όπου ισοπεδώθηκε κυρίως η χώρα, αλλά και χιλιάδες σπίτια στα χωριά, που μπορεί να μην κατέρρευσαν τελείως, αλλά λόγω σοβαρών ζημιών ήταν πλέον ακατοίκητα.

Ήταν νέος, γύρω στα 24-25 και σχετικά ευπαρουσίαστος. Λόγω ανεργίας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας ξεκίνησαν και πήγαν στην Ζάκυνθο και στα άλλα δυο νησιά, Κεφαλλονιά και Ιθάκη που καταστράφηκαν, για να δουλέψουν. Να καθαρίσουν τη χώρα από τα μπάζα των ερειπίων, ώστε να αρχίσει η ανοικοδόμηση που χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί, αφού με κλήρο, από τις Αρχές αποφασιζόταν η σειρά των περιοχών και των χωριών που θα χτιζόταν κάθε φορά.