e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Δέσμη οκτώ διαλέξεων Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, συμβολή στην 200ετηρίδα 1821-2021

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”, συνεισφέρει τον πνευματικό οβολό της στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση δύο πλήρων αιώνων από την Εθνεγερσία του 1821.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται μια δέσμη διαλέξεων, οι οποίες θα παρουσιασθούν διαδικτυακά, εξαιτίας των περιορισμών της Πανδημίας, που ταλαιπωρεί την οικουμένη. Αξίζει όμως, έστω και δι' αυτού του τρόπου, να προστεθεί η συμβολή της τοπικής Εκκλησίας στη συλλογική ιστορική Μνήμη των συνΕλλήνων, υπακούοντας μάλιστα στη συμβουλή του Γκαίτε: Ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει”.

Οι προγραμματιζόμενες διαλέξεις είναι οκτώ και θα αναρτώνται στο YouTube σταδιακά εντός του Μαρτίου και του Απριλίου, αρχής γενομένης στις 15.3.2021, με ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος επευλογεί την όλη προσπάθεια. Στα σχέδια των συνεργατών της Μητροπόλεως είναι, μετά το Πάσχα κι εντός του επετειακού έτους, να παρουσιασθούν και νεότερες διαλέξεις.

Σημειωτέον ότι όλες οι διαλέξεις θα φέρουν ως σήμα, πρωτότυπο spot, το οποίο παρήγαγε ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, Μουσειολόγος - επιμελητής παραγωγών και ειδικός συνεργάτης του “Αληθώς”.


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

ακολούθως:

Το Μεγάλο Μήνυμα του Εψηφισμένου Επισκόπου Ιλίου Ραφαήλ [video-photos]


Σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Λονδίνο, ανακοινώθηκε εν Εκκλησία, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, η εκλογή του Θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Ιλίου κ. Ραφαήλ. 
Ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα καθώς και αρκετών κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι έσπευσαν να ευχηθούν και να συγχαρούν τον νέο Επίσκοπο, ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, αποδεχόμενος το «επίταγμα» με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.  
Η εις Επίσκοπον χειροτονία του θα τελεσθεί στο Λονδίνο αύριο Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής Βορειοδυτικού Λονδίνου.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα [video]


Ο πανεπιστημιακός Νίκος Αδάμου, (The City University of New York) συζήτησε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 στο Anixnefseis web tv με τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα, συγγραφέα και τον Αναστάσιο Βαβούσκο Δρ Νομικής, για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα με αφορμή το βιβλίο του κ. Μασσαβέτα ¨Η Τρίτη Ρώμη” και του κ. Βαβούσκου “Το Ουκρανικό Ζήτημα”.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

16ο "Lectures Αληθώς": Ο Δρ Γεώργιος Λέκκας για τον πλατωνισμό του Ελύτη (δ΄ μέρος) [Πρεμιέρα: 9.3.2021, 7μμ]


Η επόμενη (16η) τηλεδιάλεξη του 
"LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής δράσης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτή την μακρά περίοδο της Πανδημίας, είναι ήδη έτοιμη!

Για τέταρτη φορά, φιλοξενούμενος από τις Βρυξέλλες, όπου μόνιμα ζει, είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ, Δρ Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Σορβόνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γαλλίας

Ο π. Γεώργιος έχει αναλάβει και ήδη παρουσιάζει μια σειρά τεσσάρων "μαθημάτων", τα οποία συνέγραψε κατ' αυτό αυτό τον καιρό των αλλεπάλληλων εγκλεισμών, εμβαθύνοντας ανα-στοχαστικά στο πάντα επίκαιρο ποιητικό έργο του Ελύτη, με γενικό τίτλο: "Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΩΣ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ"

Το δ΄ και τελευταίο μέρος της προσέγγισης Λέκκα στον Ελύτη, που αφορά μάλιστα στο γνωστό και αξιοθαύμαστο έργο του Ποιητή "Άξιον εστί", κάνει πρεμιέρα την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, στις 19:00​ (ώρα Ελλάδος), μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.

Μείνετε συντονισμένοι στο "Αληθώς"!


ΓΙΝΕ ΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΟΥ. Η παρούσα πανδημία αποτελεί μια άριστη ευκαιρία να αναλογιστούμε σε ποια κουλτούρα ζούμε

Γράφει ο π. Βασίλειος Θερμός

Ψυχίατρος παιδιών καί εφήβων. Δρ. Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών


-Εσύ έκανες το εμβόλιο; 

-Δεν είμαι σίγουρος ακόμα, το σκέφτομαι. 

-Τι ακριβώς περιμένεις; 

-Να δούμε λίγο καιρό πώς θα πάει, αν θα παρουσιαστούν παρενέργειες…

-Έχω ως αρχή να μην είμαι ο πρώτος που θα δοκιμάσω κάτι νέο…

-Από όσα έχω διαβάσει και ακούσει δεν έχω βεβαιωθεί για την ασφάλειά του…

Αθανάσιος Γιέφτιτς: Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΜΑΞΙΜΟ ΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗ

 
ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ πρ. ΖΑΧΟΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΕΒΤΙΤΣ, "Ἡ Μεγάλη Βουλὴ τοῦ Θεοῦ στὸν ἅγιο Μάξιμο τὸν Ὁμολογητή" [περιοδικό "Θεολογία" (2012) 27-60]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ρωσικές ίντριγκες στο Πατριαρχείο Γεωργίας [video]

 
Δείτε παρακάτω αποκαλυπτικό βίντεο με ελληνικούς υποτίτλους:

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Σήμερα καλούμαστε να αναλογιστούμε το χρέος μας για την οικοδόμηση ενός κόσμου δίχως διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα, "ενός κόσμου με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο του πλησίον, όποιο κι αν είναι αυτό ", τονίζει μεταξύ άλλων ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος,σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζει ότι το ιερότερο και σεβαστότερο πρόσωπο για τον Χριστιανικό κόσμο είναι η Παναγία, "η γυναίκα που ένωσε τη γη με τον ουρανό", επισημαίνοντας ότι "δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίζουμε τον σπουδαίο και πολυδιάστατο ρόλο όλων των γυναικών, στην οικογένεια, στην κοινωνία μας, συνολικά στην ανθρωπότητα".

Ακολουθεί ολόκληρο το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, στα ελληνικά και αγγλικά: