e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Εσπερινή Προηγιασμένη Λειτουργία Τετάρτης Ε΄ Νηστειών στη Φανερωμένη Μπανάτου


Εσπέρας Τετάρτης Ε΄ Νηστειών, 14ης Απριλίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, έγινε Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, ιερουργούντος του π. Ιωάννου Ρένεση, Εφημερίου Φαγιά και Δράκα. 
     Κατά την διάρκεια των εσπερίων αποδόθηκαν κατανυκτικά τα λεγόμενα "πρινιστέλια" τροπάρια, δηλαδή τα κατ' αλφάβητον 24 τροπάρια, τα οποία όλα καταλήγουν στη θερμή ικεσία: "Κύριε, πριν εις τέλος απόλωμαι, σώσον με".
     Συμπροσευχόμενος ήταν ο οικείος Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος ομίλησε απ' άμβωνος προς τους εκκλησιασθέντες πιστούς περί της αναγκαιότητος της όσο γίνεται συχνότερης Θείας Ευχαριστίας ως βιώσεως -από τα τώρα- του μέλλοντός μας, ήτοι της Βασιλείας των Εσχάτων.
     Εκκλησιάσθηκαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων τόσοι όσοι ορίζουν οι κυβερνητικές διατάξεις έναντι του Κορονοϊού.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Δρογγίτης]

Η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος στον Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [2ωρο video]


Το εσπέρας της Τετάρτης Ε΄ Νηστειών, 14 Απριλίου 2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης πόλεως Κερκύρας, εψάλη η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος (ποίημα αγίου Ανδρέου Κρήτης) μετά Μικρού Αποδείπνου. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ταπείνωση: Η ξεχασμένη αρετή στις σχέσεις

 

«Αγάπη και ταπείνωση! Ιερό ζευγάρι! Η μία υψώνει και η άλλη συγκρατεί όσους υψώθηκαν και δεν τους αφήνει ποτέ να πέσουν» (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

                Η πιο ξεχασμένη αρετή στις ανθρώπινες σχέσεις είναι η ταπείνωση. Ζητούμε από τον άλλο να διορθωθεί, να αλλάξει, χωρίς να εξετάζουμε αν μπορεί. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε, αλλά αποφασίζουμε ότι δεν μπορούμε. Διότι η όποια αλλαγή ξεκινά από την αμοιβαία διάθεση περιορισμού των δικαιωμάτων του εγωισμού μας. Αυτό όμως προϋποθέτει αυτογνωσία. Αυτοκριτική. Σκάψιμο εντός μας. Συναίσθηση ότι έχουμε ελλείψεις. Αντίθετα, είναι εύκολο να βλέπουμε τις ελλείψεις του άλλου, ιδίως όταν εκείνος δεν τις κρύβει. Όταν τις διατρανώνει ως χαρακτηριστικό που δεν θέλει να αλλάξει. Όταν απαιτεί από μας να τις δεχτούμε, κάποτε υπερτονίζοντας ότι αυτό σημαίνει αγάπη, αυτό σημαίνει χριστιανισμός, να ανεχόμαστε την κακοτροπιά, να συμβιβαζόμαστε μ’  αυτήν και να μην ζητάμε καμία αλλαγή. Και βλέποντας τον άλλο, αφήνουμε κατά μέρος τον εαυτό μας.

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα συναντήθηκαν η Α.Θ.Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαο Δένδια, σήμερα, Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021.

Ο Παναγιώτατος και ο Εξοχ. κ. Υπουργός είχαν μακρά και εποικοδομητική συζήτηση για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά την έναρξη της συναντήσεώς τους, ενώπιον των εκπροσώπων των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλοσώρισε θερμά τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντηση του κ. Δένδια με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.

Προηγιασμένη και Μεγάλος Κανόνας στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων

Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία ετελέσθη σήμερα στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Ξενιτέλη, καθώς και οι Ακολουθίες του Μεγάλου Κανόνος μετά του Αποδείπνου.

Οι πιστοί προσήλθαν τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο τέλος ομίλησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος αναλύοντας το μήνυμα του Μεγάλου Κανόνος περί μετανοίας και περί της προετοιμασίας των πιστών για το Πάσχα.

Ανακοινωθέν εκ Φαναρίου για την κοίμηση του Μητροπολίτου Συνάδων Διονυσίου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Ἀνακοινοῦται μετά τῆς κατ᾿ ἄνθρωπον θλίψεως ἡ πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ ἀειμνήστου Μητροπολίτου Συνάδων κυροῦ Διονυσίου. Ἐπί τῷ ἀκούσματι τῆς δυσαγγέλου ταύτης εἰδήσεως, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ἐν συνεννοήσει μετά τῶν ἐνδημούντων ἁγίων Ἀρχιερέων, καθώρισε τά τῆς Ἐξοδίου Ἀκολουθίας τοῦ ἀπό διαφόρων θέσεων διακονήσαντος σεμνῶς καί φιλοτίμως τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν μακαριστοῦ Ἱεράρχου.

Οὕτως, ἀπεφασίσθη ὅπως:

α) ἡ νεκρώσιμος Ἀκολουθία ψαλῇ ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ, τήν Δευτέραν, 19ην Ἀπριλίου 2021, καί ὥραν 12.00 μεσημβρινήν ὑπ΄ Αὐτοῦ, συμπαραστατουμένου ὑπό τῶν ἐνταῦθα ἁγίων Ἀρχιερέων,

β) τήν πρωΐαν τῆς αὐτῆς ἡμέρας τελεσθῇ Ἀρχιερατική Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Δώρων, εἰς τό τέλος τῆς ὁποίας ἀναγνωσθήσεται νεκρώσιμον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ ἀειμνήστου, ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στεφάνου,

γ) τήν κοίμησιν ἐξαγγείλουν διά νεκρωσίμου ἀγγελτηρίου ἡ Α. Θ. Παναγιότης καί οἱ ἐν τῇ Πόλει ἐνδημοῦντες Σεβ. ἅγιοι Ἀρχιερεῖς,

δ) τό πένθος τῆς Ἐκκλησίας ἄγωσιν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρας καί Σηλυβρίας κ. Μάξιμος,

ε) τόν ἐπικήδειον ἐκφωνήσῃ ὁ Ἱερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Οἰκουμένιος Ἀμανατίδης,

ς) ὁ ἐνταφιασμός γένηται ἐν τῷ Κοιμητηρίῳ Ζωοδόχου Πηγῆς Βαλουκλῆ.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 14ῃ Ἀπριλίου 2021

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Συνάδων Διονύσιος


Εξεδήμησε προς Κύριον σήμερα, Τετάρτη Ε΄ Νηστειών, 14η Απριλίου 2021 ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου,  Συνάδων Διονύσιος σε ηλικία 75 ετών. 
Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Σακάτης γεννήθηκε στην Πρίγκηπο στις 4 Σεπτεμβρίου 1946. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1971. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1971 από τον Μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελο. Ως Διάκονος υπηρέτησε στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1989 από τον Μητροπολίτη Λύστρων Καλλίνικο και προχειρίσθηκε σε Μέγα Αρχιμανδρίτη. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1996 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Συνάδων. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Δέρκων Κωνσταντίνος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Τυάνων Φίλιππο, Σελευκείας Κύριλλο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα και Σεβαστείας Δημήτριο. Διηκόνησε επί σειρά ετών ως Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου, της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. 
Στις 7 Ιουλίου 2015 προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη. 

Συνάντηση του ΥΠΕΞ Ελλάδας Ν. Δένδια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και όχι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (λόγω κρουσμάτων Covid-19), είχε στην Κωνσταντινούπολη σήμερα περί το μεσημέρι, ο Yπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας. Το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ μάλιστα για τη συνάντηση είναι ιδιαίτερα έντονο.

ΜΕΤΑΝΟΗΣΑΜΕ; (α΄ μέρος)

π. Δημητρίου Μπόκου

Οι άγιοι τρεις Παίδες

Ο αρχαίος βασιλιάς των Βαβυλωνίων Ναβουδοχοδονόσορ κυρίευσε την Ιερουσαλήμ, κατέστρεψε τον Ναό του Σολομώντα, αφού λεηλάτησε τους θησαυρούς του και μετέφερε αιχμαλώτους στη Βαβυλώνα τους περισσότερους από όσους Ισραηλίτες επέζησαν από τις σφαγές. Αυτή είναι η λεγόμενη βαβυλώνια αιχμαλωσία που κράτησε εβδομήντα χρόνια. Μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και ο προφήτης Δανιήλ με τους τρεις ευσεβείς φίλους του Ανανία, Αζαρία και Μισαήλ. Κατά θεία οικονομία ο Ναβουχοδονόσορ τους περιέβαλε με την ευμένειά του και τους εμπιστεύθηκε τα ανώτερα αξιώματα στη διακυβέρνηση του βασιλείου του.

Κάποτε ο Ναβουχοδονόσορ έφτιαξε ένα τεράστιο χρυσό ομοίωμά του, το έστησε σε μια πεδιάδα και πρόσταξε να πέσουν όλοι να το προσκυνήσουν. Οι τρεις φίλοι του Δανιήλ όμως αρνήθηκαν και ο βασιλιάς τους έριξε σε ένα φοβερό καμίνι, που είχε πυρακτωθεί σε υπερβολικό βαθμό, «επταπλασίως». Αλλά οι τρεις νέοι έμειναν αβλαβείς, καθόσον άγγελος Θεού, όμοιος «υιώ Θεού», κατέβηκε στην καιομένη κάμινο και η φωτιά δεν τους άγγιξε καθόλου, ούτε τις τρίχες τους, ούτε τα ρούχα τους. Από τη στιγμή που βρέθηκαν στο φλεγόμενο καμίνι, ο Αζαρίας στάθηκε όρθιος «εν μέσω του πυρός» και εξ ονόματος των τριών, αλλά και εξ όλου του ισραηλιτικού λαού, προσευχήθηκε στον Θεό με τα λόγια:

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ: Αναδρομή στην Έκθεση Φωτογραφίας ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΜΑΓΓΙΝΑ (+) στην Πόλη (2016)

Αγαπητοί φίλοι του "Νυχθημερόν",

το πολυπεριοδικό μας βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Νοεμβρίου 2016, για την Θρονική Εορτή εκείνης της χρονιάς και κάλυψε εκ του πλησίον την διοργανούμενη κατ' εκείνο το εόρτιο βράδυ -στο Σισμανόγλειο Μέγαρο- εκδήλωση για τα Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Νικολάου Α. Μαγγίνα, με θέμα: "Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είκοσι πέντε χρόνια διακονίας 1991-2016".

Τη σχετική εκείνη δημοσίευσή μας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ανασύρουμε και προτείνουμε σήμερα εις μνήμην του ΝΙΚΟΛΑΟΥ Α. ΜΑΓΓΙΝΑ, ο οποίος τόσο απρόσμενα μετοίκησε στην Αιωνιότητα, εξαιτίας του φονευτή του καιρού μας Κορωνοϊού.

Είναι σίγουρο ότι θα μείνει αλησμόνητος!

π. Π.Ν.Κ.

Δ Ε Ι Τ Ε   Α Κ Ο Λ Ο Υ Θ Ω Σ: