e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Ανίατο αίσχος του Πατριαρχείου Μόσχας: Υπογράφουν αντιμήνσια για την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων  ο «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, υπέγραψε τα πρώτα 115 αντιμήνσια για τις ενορίες της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, ανακοίνωσε στο Telegram-κανάλι του.

«Υπέγραψα τα πρώτα 115 αντιμήνσια για την Αφρική. Είναι ιστορία!» – έγραψε ο επίσκοπος.

Στην φωτογραφία που προτάσσεται της ανάρτησής μας, ο Μητροπολίτης Λεωνίδας υπογράφει τα αντιμήνσια καθήμενος στο γραφείο του.

Μάλλον αυτή η πράξη αποτελεί την πρώτη επίσημη – και δη λειτουργικής φύσεως – ρωσική εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, μετά την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας για την ίδρυση Εξαρχίας του στην Αφρική.

Όμως, γεννάται το ερώτημα. Η υπογραφή των αντιμηνσίων από τον επίσκοπο είναι μία γραφειοκρατική υπόθεση;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο καθαγιασμός των αντιμηνσίων τελείται κατά τα εγκαίνια ιερού ναού από τον επίσκοπο, με προοπτική να επέχουν θέση τελείας Αγίας Τράπεζας. Η ακριβής θέση των αντιμηνσίων στην ακολουθία των εγκαινίων είναι η απορρόφηση του ύδατος, του μύρου και των λοιπών αρμόδιων ειδών από την Αγία Τράπεζα, αφού ολοκληρωθεί ο καθαγιασμός της και πριν από την ένδυσή της με τα άμφια, δηλαδή λειτουργούν ως μάκτρα – υφάσματα. Ακολούθως χρίονται σταυροειδώς με άγιο μύρο και λειτουργούνται στο νέο θυσιαστήριο τουλάχιστον για επτά ημέρες. 

Η υπογραφή του επισκόπου στα αντιμήνσια μπαίνει κατά την ακολουθία των Εγκαινίων.

Τα αντιμήνσια μπορούν να καθιερωθούν και σε ιδιαίτερη ακολουθία, αποσυνδεδεμένη από τα εγκαίνια ναού, η οποία φέρει στα ευχολόγια τον τίτλο «Τάξις γινομένη ἐπὶ καθιερώσει αντιμηνσίων», πάντα όμως στα πλαίσια της Θείας Ευχαριστίας. Η πρώτη από τις δύο μεθόδους εγκαινιασμού των φορητών αγίων τραπεζών – αντιμηνσίων είναι σαφώς αρχαιότερη. 

Επομένως, ο μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας υπέγραψε αντιμήνσια από την Μόσχα για ναούς της Αφρικής! Θα μπορούσε (;) να το κάνει και …διαδικτυακά!

Η παραπάνω αυθαιρεσία δηλώνει, για άλλη μια φορά, ότι η Μόσχα όλως υποκριτικώς κόπτεται για την τήρηση των ιερών κανόνων στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και όχι μόνο.

Μόνο της μέλημα η επεκτατικότητα με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος.

Και όσοι υποστηρίζουν την «κανονικότητα» στο Ουκρανικό, μήπως θα πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν πώς πολιτεύεται η Ρωσική Εκκλησία από κάθε άποψη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: