e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Ευαγγελισμού 2022, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ναό Βαφεοχωρίου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε την Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022, εορτή του Ευαγγελισμού, στον πανηγυρίζοντα Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Βαφεοχώρι του Βοσπόρου, γενέτειρα του αοιδίμου Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, επισήμανε τον ιδιαίτερο σεβασμό που δείχνουν οι χριστιανοί προς την Κυρία Θεοτόκο, στην οποία, όπως είπε, εμπιστεύονται τους πόνους, τις αγωνίες αλλά και τις ελπίδες τους.

“Σήμερα, μεγάλη ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γεμίζουν και πάλι οι ναοί μας, και μάλιστα εκείνοι που τιμώνται επ ονόματι της Παναγίας Μητέρας μας. Κάτω από το φως των κανδηλιών, μέσα στο ανέσπερο φως της πίστεως, εκεί όπου τρεμοσβήνουν οι ήχοι της έξω ζωής, ακούει η Παναγία με όλη τη μητρική της συμπάθεια τον πόνο του κόσμου, τα προβλήματα και τις παρακλήσεις του καθενός από εμάς και σαν μία πάγχρυσος κιβωτός ευσπλαχνίας, με την απέραντη αγάπη της, απομακρύνει τα πάθη και τους στεναγμούς και φέρει τη γαλήνη στην τρικυμισμένη ψυχή μας και την ειρήνη στον αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο μας.

Γι αυτό και εμείς σήμερα από εδώ, από το Βαφεοχώρι, εναποθέτουμε και εμπιστευόμεθα όλους τους πόνους, τις αγωνίες και τις θλίψεις μας, αλλά και όλες τις ελπίδες και τα όνειρά μας στη Μεγαλόχαρη και δεόμεθα με ζέσι ψυχής υπέρ των βασανιζομένων τέκνων της στην Ουκρανία, αναφωνούντες και εμείς με κάθε ένα από αυτά: «Μη αποστρέψης το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι· ταχύ επάκουσόν μου, πρόσχες τη ψυχή μου και λύτρωσαι αυτήν»! Και την παρακαλούμε ολοθέρμως να τους βοηθήση να ανθέξη η υπομονή τους και να κρατηθή ακλόνητη η πίστι τους μέσα στον παραλογισμό του φρικτού πολέμου που βιώνουν.

     Και έχουμε βεβαία την ελπίδα ότι η Θεομήτωρ «θα επακούση ημών ταχύ». Ακούσατε τι λέγει ένας μεγάλος ιεροκήρυξ του Γένους μας για τον ρόλο αυτόν της Ευαγγελιστρίας: «Σιμά εις την χάριν να είναι Παρθένος και Μήτηρ Θεού, όπου έλαβεν η Θεόνυμφος Δέσποινα, έχει και τούτο: να είναι μήτηρ των Χριστιανών. Κάθεται εκ δεξιών της θείας μεγαλειότητος, η βασίλισσα του ουρανού και της γης, καθώς την είδεν ο Προφήτης: ‘παρέστη η βασίλισσα εκ δεξιών σου, εν ιματισμώ διαχρύσω, περιβεβλημένη, πεποικιλμένη’, Μήτηρ αναμέσον Θεού, τον οποίον έχει υιόν φυσικόν, διά την γέννησιν, και αναμέσον των Χριστιανών, τους οποίους έχει ομοίως υιούς, διά την υιοθεσίαν. Όταν μεσιτεύη προς τον Θεόν διά τους Χριστιανούς, αυτή μεσιτεύει προς τον Υιόν της διά τους υιούς της. Λοιπόν, αυτή παρακαλεί τον Θεόν με τόσην παρρησίαν, όσην πρέπει να έχη η Μήτηρ προς τον Υιόν. Και παρακαλεί διά τους Χριστιανούς με τόσην αγάπην, όσην πρέπει να έχωσι τα τέκνα από την Μητέρα, αλλά η παρρησία, αλλά η αγάπη τοιαύτης Μητρός, είναι άπειρος. Τι δύναται ποτέ να ζητήση και να μη λάβη από τοιούτον Υιόν; Τι δυνάμεθα ημείς να ζητήσωμεν και να μη λάβωμεν, από τοιαύτην Μητέρα; – Ορφανοί, ξένοι, αιχμάλωτοι, άρρωστοι, τεθλιμμένοι, αμαρτωλοί, μη λυπείσθε· εσείς έχετε Μητέρα: την Μητέρα του Θεού».

    Με αυτές τις επίκαιρες και ελπιδοφόρες σκέψεις για την Παναγία Μητέρα μας χαιρετίζουμε πατρικώς και ευλογούμε όλους εσάς τους ευλαβείς Χριστιανούς ταύτης της κατ εξοχήν πόλεως της Παναγίας, της Θεοτοκουπόλεως, επικαλούμεθα διαρκή την προστασία της επί πάντας υμάς και επί πάντας τους ανά την οικουμένην Ορθοδόξους Χριστιανούς και ευχόμεθα να διέλθετε εν πνευματική οικοδομή το υπόλοιπον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε αξίως να προσκυνήσετε την ένδοξη Ανάστασι του Κυρίου μας.”

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Περιφερείας Βοσπόρου, “εκλεκτόν και δραστήριον αδελφόν Μητροπολίτην Κυδωνιών κύριον Αθηναγόραν, ο οποίος ευόρκως, αποδοτικώς και θυσιαστικώς έχει αφιερωθή  στην διακονία του χριστεπωνύμου λαού της Περιφερείας που η Μήτηρ Εκκλησία του ενεπιστεύθη προ ενός και πλέον έτους.”

Επίσης, συνεχάρη τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο Ραηλάκη-Βρανά, “διά τον ένθεον ζήλον και την καλήν μαρτυρίαν του”, καθώς και τον Πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Εντιμ. κ. Χρυσοβαλάντη Τζαβίδη, και τους συνεργάτες του, για το επιτελούμενο έργο στην Κοινότητα. 

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν με θερμούς λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, και ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “ενώ «σήμερον άπασα κτίσις αγάλλεται» από την αποκάλυψη του προαιωνίου μυστηρίου του Θεού, οι συνάνθρωποί μας στην Ουκρανία βιώνουν το μαρτύριο ενός  αδελφοκτόνου πολέμου. Ευχηθείτε, Παναγιώτατε, για την άμεση κατάπαυση των πυρός και την επιστροφή της ειρήνης, η οποία «καταβήσεται ως υετός επί πόκον, και ωσεί σταγών η στάζουσα επί την γην». Με αυτήν την προσδοκία της επιστροφής της φίλης ειρήνης στην Ουκρανία και στον κόσμο ολόκληρο  και με την βεβαιότητα ότι, οι θεοπειθείς ευχές Σας θα αποτελέσουν τον ισχυρό σύμμαχο στον καθημερινό μας αγώνα, Σας καλωσορίζουμε στα ίδια. Υποβάλλουμε στην Παναγιότητά Σας τα βαθύτατα σέβη μας και προσευχόμαστε στην Ευαγγελίστρια των καρδιών μας να Σας εμπνέει στην εξάσκηση της υψηλής Πατριαρχικής ευθύνης Σας, να Σας ενισχύει στη διαποίμανση του λογικού ποιμνίου Σας, να Σας συνοδεύει κατά την προσεχή μετάβασή Σας στην Πολωνία, με σκοπό την έμπρακτη συμπαράστάσή Σας στους Ουκρανούς αδελφούς μας, οι οποίοι ζούν  τις συνέπειες του πολέμου και το δράμα της προσφυγιάς, να Σας αναψύχει στις περιόδους των πειρασμών και των θλίψεων και να Σας διατηρεί, με την ανύστακτη μεσιτεία Της προς τον σαρκωθέντα Υιό Της και Θεό μας, «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας» Του”.

Ακολούθως, ο Πατριάρχης, τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο των συγγενών του προκατόχου του αοιδίμου Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ’, ο οποίος βρίσκεται στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού, δεηθείς υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών, ως και των αειμνήστων Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου και Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού επί τη επετείω της κοιμήσεώς του.

Φώτο: Ν.Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο



















Δεν υπάρχουν σχόλια: