e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ο στυγερώτατος Μόσχας Κύριλλος, ο Πάπας Φραγκίσκος και το ΝΑΤΟ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το Πατριαρχείο Μόσχας εξέδωσε ανακοίνωση δια της οποίας εκφράζει τη «λύπη» του για όσα το Βατικανό έκανε γνωστά σε σχέση με την διαδικτυακή συζήτηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Μόσχας Κύριλλο (16-3-2022), με επίκεντρο, φυσικά, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το Πατριαρχείο Μόσχας μας πληροφορεί για το τι ελέχθη «στην πραγματικότητα» κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας.

Αξίζει, πραγματικά, η αναφορά του Μόσχας Κυρίλλου στο ΝΑΤΟ. Να τι είπε στον Πάπα για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή:

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι προς το τέλος της σοβιετικής εποχής η Ρωσία έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ούτε μία ίντσα προς τα ανατολικά. Και όμως αυτή η υπόσχεση παραβιάσθηκε. Στη σύνθεση του ΝΑΤΟ εντάχθηκαν ακόμη και οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής. Ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση: τα σύνορα του ΝΑΤΟ διέρχονται σε απόσταση 130 χλμ από την Αγία Πετρούπολη και ο χρόνος πτήσης των πυραύλων ανέρχεται σε λίγα μόνον λεπτά. Σε περίπτωση που η Ουκρανία εντασσόταν στο ΝΑΤΟ, ο χρόνος πτήσης των πυραύλων θα ανερχόταν επίσης σε λίγα μόνο λεπτά. Η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε, ούτε μπορεί αυτό να το επιτρέψει».

Η παραπάνω – καθαρά πολιτική – τοποθέτηση του Πατριάρχη Μόσχας, έδωσε προφανώς, το δικαίωμα στον Πάπα Φραγκίσκο να του διαμηνύσει, μέσω συνέντευξης του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου.

Φυσικά αυτή η …έκκληση του Πάπα ενόχλησε την Ρωσική Εκκλησία, η οποία αισθάνεται ότι τρίζει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, κι ας βομβαρδίζει την Ουκρανία.

Η διεθνής κοινότητα …δείχνει πλέον τον Μόσχας Κύριλλο ως το απόλυτο δεκανίκι του Πούτιν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Κύριλλου, στο πλαίσιο ενός έκτου πακέτου μέτρων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας. Ο πατριάρχης Κύριλλος, “ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας ορθόδοξος ηγέτης – και μάλιστα αυτός της πολυπληθέστερης Ορθόδοξης Εκκλησίας – στοχοποιείται από την διεθνή κοινότητα για τον πολεμικό του λόγο.

Από την αρχή τον είπαμε «στυγερώτατο» και κάποιοι μας είπαν ότι είμαστε «υπερβολικοί». Όχι απλώς δικαιωνόμαστε, αλλά έχουμε να δούμε πολύ χειρότερα από το δίδυμο Μόσχας Κύριλλο & Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Στην πραγματικότητα η ρωσική εισβολή αποκάλυψε το πραγματικό τους πρόσωπο. Αυτό του εισβολέα χωρίς έλεος. Από την Ουκρανία ως την Αφρική και πάση τη κτίσει, ει δυνατόν.

Βέβαια, κάποιοι είχαμε διακρίνει τις στυγερές προθέσεις τους χρόνια πριν, με κορύφωση την λυσσαλέα αντίδραση στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας που παραχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι εν Ελλάδι υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούν γι’ αυτό που είπε ο Μόσχας Κύριλλος στον Πάπα Φραγκίσκο σε σχέση με το ΝΑΤΟ: «Στη σύνθεση του ΝΑΤΟ εντάχθηκαν ακόμη και οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Βαλτικής».

Η Ουκρανία, επίσης, θέλησε την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στην Ρωσία να της επιτεθεί.

Επομένως, ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες θέλουν να διαρρήξουν κάθε σχέση με την «Αγία Ρωσία» και να ενταχθούν στην Δύση. Γιατί; Μα είναι υπόθεση ελευθερίας.

Όσοι λευκοφόροι εννοήτωσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: