e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

«ΜΙΚΡΑΣΙΑ χαίρε!». Εκδήλωση στον Πύργο από τη Μητρόπολη Ηλείας

Τα 100 χρόνια τα οποία φέτος συμπληρώνονται  από  την Μικρασιατική καταστροφή  και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων μας καλούν σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας. Οι  "Αλησμόνητες Πατρίδες" λησμονούνται, όπως και οι άνθρωποι, όταν εμείς τους ξεχνάμε. Λησμονούνται όταν δεν θυμόμαστε πως έζησαν και όταν δεν αναγνωρίζουμε τον Πολιτισμό που παρήγαγαν. Ας ελπίσουμε ότι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα δώσουν ευκαιρία να αντιμετωπιστεί η έλλειψη γνώσης και να καταπολεμηθεί η λήθη. Αφού η μνήμη της Μικρασιατικής καταστροφής δεν είναι πιά πόνος. Η μνήμη αυτή είναι δύναμη. Και πηγή σοφίας! 

Γι’ αυτό τον λόγο η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με το άοκνο και ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και σύμφωνα με σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, διοργάνωσε μία αξιόλογη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή την Κυριακή 22 Μαΐου, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο. Ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας Συγγραφέας-Φιλόλογος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: "Η προσφορά του Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό". Ο εκλεκτός ομιλητής με ιστορική σαφήνεια αλλά και με την ρητορική δεινότητα που τον διέπει, μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Δεν ξεχνάμε την αξέχαστη Πατρίδα της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Βιθυνίας, του Πόντου την άλλη Ελλάδα στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Σήμερα δυστυχώς το πνεύμα της Μικράς Ασίας επιβιώνει μόνο στην δυτική πλευρά του Αιγαίου. Επιβιώνει όμως και εδώ στην Ηλεία, όπου οι Μικρασιάτες αδελφοί μας εγκαταστάθηκαν μετά από πολλά βάσανα σε περιοχές όπως η Γλύφα, η Κάτω Παναγιά, η Γαστούνη και ο Πύργος. Εδώ μας μετέφεραν το πνεύμα και την δημιουργικότητα, τις Ελληνικές αρετές των αδελφών μας από την γη της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, του Ευξείνου Πόντου, για να συνεχίσουν να παράγουν Πολιτισμό. Να δείξουν και αν αποδείξουν με τον λόγο και τα έργα τους  ότι η Μικρά Ασία ζει και θα ζει όσο υπάρχει και Ελληνισμός που αγωνίζεται και δεν ξεχνά».

Την εκδήλωση ευλόγησε και προλόγισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ενώ παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ηλίας Παπαγγελής, Ιερείς και αρκετοί Χριστιανοί του Πύργου. Τραγούδια εκ της Μικράς Ασίας απέδωσαν θαυμάσια οι Καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ο Αιδεσιμολογιότατος π. Παντελεήμων Παπαηλιού και ο κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και πάλι στον Πύργο τον Ιούνιο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως και αυτό είναι ένα «Προσκλητήριο Μνήμης και Τιμής», για τα 100 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης κ.λ.π., τιμώντας όλους εκείνους που βίωσαν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό και κρατώντας ζωντανή τη μνήμη τους. Διότι η Μικρασιατική καταστροφή δεν πρέπει να ξεχασθεί, αφού στόχος ήταν η εκκαθάριση μη Τουρκικών πληθυσμών στην περιοχή του Αιγαίου, με ορατή την επιδίωξη να εξαφανιστεί προοπτικά το δυναμικό και ακμάζον Ελληνικό στοιχείο. Πρόκειται λοιπόν για μία θλιβερή επέτειος που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα, όχι μόνο στη συνείδηση των απογόνων του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αλλά και όλων των Ελλήνων και γι' αυτό δεν πρέπει να ξεχασθεί αλλά να τιμάται απ' όλους μας. Ο Ελληνισμός υπάρχει στη Μικρασία και στον Πόντο από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Από τότε, δηλαδή που Αιολείς και Ίωνες πήραν των ομματιών τους και άρχισαν να χτίζουν απέναντι τη Μίλητο, την Έφεσο, τη Σμύρνη, την Κίο, την Αρτάκη, την Κύζικο, την Πριήνη, τις Κλαζομενές, την Άβυδο κ.λ.π. Εκεί, στις περιοχές αυτές, μεγαλούργησαν σπουδαίοι στοχαστές και φιλόσοφοι. Ο Ηράκλειτος, ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης, ο Ξενοφάνης, ο Ηρόδοτος. Αλήθεια τώρα: Πόσοι Νεοέλληνες γνωρίζουν σήμερα τι ήταν ο Ελληνισμός της Μικρασίας; Πώς προέκυψε και Πώς βρέθηκε εκεί; 

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: