e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στο Φανάρι

Επίκειται και επίσκεψη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου. Αμφότεροι κοιτάζουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, λόγω των προβλημάτων υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ 

Από τις 16:43 δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα των Αθηνών, που προβάλλει τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας και των  συνοδοιπόρων της κατά της  της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας Ουκρανίας  Κυπρίων Ιεραρχών (Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού), η είδηση, με πλούσιο φωτορεπορτάζ για την συνάντηση του Μητροπολίτη Ταμασού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μάλιστα, για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε -γεγονός εκτός Πατριαρχικού Πρωτοκόλλου- φωτογραφία από  την Πατριαρχική τράπεζα.

Η είδηση και το φωτορεπορτάζ δόθηκαν στα κυπριακά Μέσα Γενικής Ενημερώσεως, στις 8:56 μμ απόψε, με  Δελτίο  Τύπου της Ι.Μ.Τ. Ο.  Το δελτίο αναφέρει:

“Σήμερα 25 Ιουλίου 2022, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας παρεπιδημών στην Κωνσταντινούπολη, επισκέφθηκε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο.

Ο Πανιερώτατος έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Παναγιωτάτου και αντήλλαξαν απόψεις σε διάφορα θέματα. Ακόμη, ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει και να ξεναγηθεί στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Ο Πανιερώτατος διαβεβαίωσε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο για τον ειλικρινή  σεβασμό και αγάπη που τρέφει τόσο ο ίδιος όσον και οι κληρικοί του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ενημέρωσε τον Παναγιώτατο για την έναρξη αποστολών προσκυνηματικών περιηγήσεων από την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού προς την μαρτυρική Κωνσταντινούπολη, στις οποίες σε κάποιες από αυτές θα ηγείται και ο Πανιερώτατος.

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος και η συνοδεία του παρακάθισαν μετά του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Πατριαρχική τράπεζα και έγινε ανταλλαγή δώρων.

Τον Πανιερώτατο συνόδευαν ο Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως, Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού, ο Προϊστάμενος του Ησυχαστηρίου Οσίου Αββακούμ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Κοπτίδης και Πορφύριος Ττόουλος, ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως, πατήρ Ραφαήλ Μισιαούλης, και  ο Πρόεδρος  της Κοινοτήτων Κύπρου, κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης”.”


***************************************************

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έχει  αύριο κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη με όμιλο προσκυνητών, του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε τεκμηριωμένα  τους λόγους χορήγησης το 2019 του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Ουκρανίας και στον πρώτο Κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, ενώ υπέδειξε πως ο ειλικρινής σεβασμός και  η αγάπη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Ο. Π)  δεν συνάδουν με την πολεμική των αποφάσεων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του και με την μη συμμόρφωση της μειοψειφούσας άποψης των Ιεραρχών της Εκκλησίας Κύπρου με την κατά πλειοψηφία απόφαση (σ.σ. 25/11//2020) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου να μνημονεύσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’τον προκαθήμενο της Εκκλησίας Ουκρανίας, τον  Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο, στον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε,  στις  6 Ιανουαρίου  2019,  το καθεστώς της αυτοκεφαλίας  με την έκδοση του σχετικού Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου. Τον Τόμο αυτό  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε στον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια αυτή  προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας,  που έπαυσε να μνημονεύει  όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εκκλησιαστικά τα δίπτυχα. Με τον ίδιο αντέδρασε η Μόσχα κατά του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στο οποίο πριν μερικούς μήνες παραβίασε και την κανονική δικαιοδοσία του στην Αφρική, και κατά των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου. 

Επίσης, σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, αν και είχε δηλώσει ότι θα συμμορφωνόταν  προς τη απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου για το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, αν ήταν (όπως και έγινε αντίθετη με την δική του θέση), ΟΧΙ μόνο δεν το έπραξε, αλλά συνεχίζει να την πολεμά σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Μόσχας Κύριλλο. Πληροφορίες του ageliaforos.com αναφέρουν ότι πριν από ένα μήνα σε  κατ’ ιδίαν συζήτηση ο κ. Αθανάσιος επέρριψε πλήρη την ευθύνη στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Το ότι πέρσι (13.11.2021) συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο στα ονομαστήρια του, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Μητροπολιτών Κύκκου και Ταμασού, αποδίδεται σε μια προσπάθεια  εξευμενισμού του Αρχιεπισκόπου και της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου, της οποίας θέλει να εξασφαλίσει την εύνοια, όταν τεθεί θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. 

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταμασού Ησαΐας επεχείρησε να δικαιολογηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω κάποιων περιστάσεων. 

Εκκλησιαστικές πηγές θέτουν το ερώτημα, γιατί οι δύο Μητροπολίτες δεν συλλειτούργησαν με τον Αρχιεπίσκοπο και τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Γέρων Δέρκων Απόστολο, τον περασμένο Ιούνιο, στην Θεία Λειτουργία για την μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, Αποστόλου Βαρνάβα;

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ από ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: