e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κύπρος: Εγκαίνια του Μουσείου «Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού» Στροβόλου

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β’ και τον Δήμαρχο Στροβόλου, κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, του Υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Γιάννη Τουμαζή, του προέδρου του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπροσώπων των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, των Επισκόπων Καρπασίας, Νεαπόλεως και Μεσαορίας, θρησκευτικών και άλλων αξιωματούχων, πρέσβεων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, όπως και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Μουσείο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού διαφυλάσσει ιερά σκεύη και κειμήλια από τον ναό της γενέτειρας του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, για να κρατηθεί ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου, αλλά και η μνήμη και η θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, που υπήρξε καλός ποιμήν και εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο για προστασία της πίστεως.

Με τη σειρά του ο κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος της εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσελεούσας και ανήκε στα άτομα που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του Μουσείου, τόνισε ότι ήταν χρέος και υποχρέωση να τιμηθεί δεόντως ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός, όχι μόνο για τη μεγάλη προσφορά και θυσία του προς τον Ελληνισμό  της Κύπρου, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν γέννημα και θρέμμα της κοινότητας Στροβόλου, την οποία, επί θητείας του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, βοήθησε με κάθε τρόπο την κοινότητά του και ταυτόχρονα συντήρησε και επέκτεινε τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης και ανήγειρε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, λίγα μέτρα από τον χώρο του Μουσείου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την εμπιστοσύνη του δείχνει στον Δήμο Στροβόλου, παραδίδοντάς του τη διαχείριση του Μουσείου, τονίζοντας ότι «τα εγκαίνια αυτού του Μουσείου είναι μόνο η αρχή για να έχουμε τον Στρόβολο που ονειρευόμαστε, τον Στρόβολο της νέας εποχής, σε ένα Μουσείο που είναι δικό σας και δικό μας, σε ένα χώρο που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει κτήμα όλων μας, διότι εδώ δεν είναι μόνο το σπίτι του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, εδώ είναι το σπίτι όλων των Στροβολιωτών και ολάκερου του λαού μας».

Απόσπασμα από το ποίημα «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» του Βασίλη Μιχαηλίδη απαγγέλθηκε από τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου. Κατά την τελετή, έγιναν αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης, αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στην αυλή του μουσείου. Στην κορυφή του κίονα υπάρχει πέτρινη μίτρα, τον σταυρό της οποίας κατέστρεψαν οι Οθωμανοί. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Κυπριανού, έχει αποκατασταθεί ο σταυρός στη μίτρα. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον επιμελητή του, τον βυζαντινολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου. Τη δεξίωση έντυσε μουσικά η συμφωνική μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση του δρα Γιάννη Μυράλη.


Το Μουσείο

Το Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται έναντι του Ι.Ν. Παναγίας Χρυσελεούσας στον ιστορικό πυρήνα Στροβόλου και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Οίκημα των Κατηχητικών. Την ανακαίνιση και αναβάθμιση ανέλαβε ο  αρχιτέκτονας Φάνος Λοϊζίδης.

Στο Μουσείο εκτός από ευάριθμα, αλλά σημαντικά διασωθέντα κειμήλια που σχετίζονται με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, εκτίθεται σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία προέρχονται από τις ιστορικές εκκλησίες του Στροβόλου, την Παναγία Χρυσελεούσα και τον Άγιο Γεώργιο.

Παράλληλα, ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ο πίνακας του Ιωάννη Κισσονέργη «Η Θεοτόκος Ελεούσα Στροβόλου» (1949) και το χειρόγραφο «Βραβείον ζώντων και τεθνεώτων ορθοδόξων χριστιανών» του Στροβόλου (1792), στο οποίο αναγράφονται από τον ιερομόναχο Θεοφάνη τα ονόματα των οικογενειών του Στροβόλου, μεταξύ αυτών και της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου

Ακολουθεί ολόκληρη η προσφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου κατά τα Εγκαίνια του «Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού» Στροβόλου:

«Με πολλή χαρά τελούμε σήμερα τα εγκαίνια του Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο θα διαφυλάσσει ιερά σκεύη, εικόνες, κειμήλια και αντικείμενα τα οποία προσέφερε ως αφιερώματα στο ναό της γενέτειράς του ο Εθνομάρτυς. Με τον τρόπο αυτό θα κρατηθεί εις το διηνεκές ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου και κυρίως η μνήμη, η προσφορά και η θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Θα διδάσκει με εποπτικό τρόπο σε μικρούς και μεγάλους, την ιστορία μιας εκ των κρισιμοτέρων περιόδων χρόνων της Τουρκοκρατίας, όπως ήταν αυτή που έζησε και έδρασε ο Κυπριανός.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και Εθνομάρτυρας Κυπριανός ήταν ένας από τους πλέον σημαντικούς Αρχιεπισκόπους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Διακρίθηκε για τη μόρφωση και το δυναμισμό του και υπήρξε ένας φωτισμένος Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας. Κατά την ενδεκαετή Αρχιεπισκοπία του ανόρθωσε πνευματικά και οικονομικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ίδρυσε την περίφημη «Ελληνική Σχολή» το 1812, ενίσχυσε τις Ιερές Μονές, ανήγειρε και ανακαίνισε ιερούς Ναούς. Ειδικά στη γενέτειρά του, τον Στρόβολο, ανακαίνισε εκ βάθρων τον ναό της Παναγίας Χρυσελεούσης, ανήγειρε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου και δώρισε πολλά ιερά σκεύη και εικόνες.

Υπήρξε, εν γένει, ο Κυπριανός ο καλός Ποιμήν, ο οποίος εν τέλει, «ἔθηκεν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ὑπὲρ τῶν προβάτων» (πρβλ. Ιω.10,11), βρίσκοντας μαρτυρικό δι’ απαγχονισμού θάνατον από τον αιμοσταγή Τούρκο διοικητή της Κύπρου, την 9η Ιουλίου 1821.

Για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε, θεωρούμε ως πολύ σημαντικό γεγονός, τον εγκαινιασμό του Μουσείου αυτού στον επίσης ιστορικό χώρο του πνευματικού κέντρου της ενορίας Χρυσελεούσης Στροβόλου, όπου εργάστηκε με ιδιαίτερο πνευματικό ζήλο για έξι σχεδόν δεκαετίες, ο καλός ποιμένας του Στροβόλου, αείμνηστος Οικονόμος Κωνσταντίνος Κούκος.

Πολύ χαιρόμαστε, διότι το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ» έγινε σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τα ευρωπαϊκά Μουσεία και συνδυάστηκε ταυτόχρονα με την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου «ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΣ».

Αναμφίβολα, ο δίκαιος έπαινος και η τιμή για την σύλληψη και ολοκλήρωση του έργου, ανήκουν στην Εκκλησιαστική Επιτροπή τής μέχρι πρότινος ενιαίας ενορίας Παναγίας Χρυσελεούσης, τους Ιερείς μας, τον Πρόεδρο, αγαπητό μας κ. Γιάγκο Ευθυμιάδη και τα λοιπά Μέλη της.   Θερμά συγχαίρουμε, επίσης, τον αρχιτέκτονα κ. Φάνο Λοϊζίδη και τον Βυζαντινολόγο Δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου και τους συνεργάτες τους για τον ενθουσιασμό με τον οποίο εργάστηκαν και συνέβαλαν στην εκτέλεση του έργου.

Θερμά συγχαρητήρια, όμως, εκφράζουμε και προς τον Αξιότιμο Δήμαρχο Στροβόλου κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου για την άριστη συνεργασία τους με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Ενορία Χρυσελεούσης, καθώς και την ανάληψη της διαχείρισης του Μουσείου από το Δήμο. Αυτό θα βοηθήσει στην διαρκή επισκεψιμότητα του Μουσείου και στο άνοιγμά του προς την κοινωνία.

Θερμά συγχαίροντας και πάλιν όλους τους συντελεστές για τη δημιουργία του Μουσείου, ευχόμαστε όπως ο Κύριος, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Χρυσελεούσης, χαρίζει κάθε επιτυχία στους υψηλούς και ευγενείς στόχους του. Ευχαριστούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: