e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Ο αφ' εσπέρας Όρθρος των Φώτων 2022 και τα "Κάλαντα του Δεσπότη" στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Εσπέρας παραμονής των Θεοφανίων, 5.1.2022, εψάλη τον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος της αυριανής εορτής των Θεοφανίων, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. 
    Η μετάβαση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και η από τον εξώστη ομιλία προς τους πιστούς δεν έγινε φέτος, εξαιτίας του ισχύοντος κινδύνου εκ του φονικού Κορονοϊού. Άπαντα τα παραδοσιακά (η επίκαιρη ομιλία Μητροπολίτου και τα "Κάλαντα του Δεσπότη" από τη Χορωδία ¨Άξιον εστί¨) έλαβαν χώραν εντός του Ναού, στο τέλος του Όρθρου. 
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Δεμέτης]

Φωτώνε 2022: Έτοιμες οι ιδιότυπες ζακυνθινές διακοσμήσεις στην Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω

Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κάθε τέτοια μέρα, οι με την εκκλησιαστική εθιμοτυπία της Ζακύνθου εμπλεκόμενοι, επιμελούμαστε το πατροπαράδοτο πάλκο του Φωτώνε. Εμείς εδώ, στο Μπανάτο της Ζακύνθου, στήσαμε το εν λόγω πάλκο στον περίβλεπτο ναό της Παναγούλας μας και ήδη -όπως μαρτυρούν οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες- το στολίσαμε δεόντως!!! 

Θετικός Covid-19 ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡΑΜΑΣ 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν    Τ Υ Π Ο Υ

 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2022   

       Σήμερα Τετάρτη 5 Ἰανουαρίου 2022, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παῦλος, μετά ἀπό ἐξέταση ταχείας διαγνώσεως καί στή συνέχεια μοριακοῦ τέστ, διαγνώσθηκε θετικός στόν covid 19, μέ ἀνεπαίσθητα συμπτώματα.

       Ἀμέσως ἀπομονώθηκε στόν χῶρο του καί ἐνημέρωσε τούς ἀνθρώπους μέ τούς ὁποίους ἦλθε σέ ἐπαφή τό τελευταῖο σαρανταοκτάωρο.

       Ὁ Σεβασμιώτατος προτρέπει ὅλους τούς χριστιανούς σέ ἐμβολιασμό ὡς τό μόνο ὅπλο ἀναχαιτίσεως τῆς πανδημίας καί εὔχεται ὁ ἐπιφανείς ἐν τῷ Ἰορδάνῃ ποταμῷ Κύριός μας νά φωτίσει ἅπαντας, ὥστε νά πράττομε τό ἀγαθόν. 

       Τά γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως θά λειτουργήσουν ἀπό τήν Τετάρτη 12 Ἰανουαρίου 2022.     

ΕΚ ΤΗΣ IΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΡΑΜΑΣ

Προοπτικές και συνέπειες της ρωσικής «αφρικανικής εξαρχίας» – ανάλυση

Υπάρχουν ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία που μπορεί κανείς να διακρίνει διαβάζοντας τη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στο πρακτορείο ειδήσεων «RIA News» ο επικεφαλής της νεοσυσταθείσας «αφρικανικής εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» Αρχιεπίσκοπος Λεοντίντ, όσον αφορά την οργάνωση και τη δράση της προαναφερόμενης δομής.

"Διά το Ευαγγέλιον". Νοήματα από τα Θεοφάνια

«Τοῖς πᾶσι γέγονα τά πάντα, ἵνα πάντως τινάς σώσω. Τοῦτο δέ ποιῶ διά τό Εὐαγγέλιον, ἵνα συγκοινωνός αὐτοῦ γένωμαι» (Α΄ Κορ.  9, 22-23) - Αποστολικό ανάγνωσμα της λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, Εσπερινός Θεοφανίων

«Για τους πάντες έγινα τα πάντα, έτσι ώστε με κάθε τρόπο να σώσω μερικούς. Όλα αυτά τα κάνω για το ευαγγέλιο, ώστε να μπορέσω και εγώ να συμμετάσχω στα αγαθά του» 

Άλλος κόσμος ο δικός μου

«Άλλος κόσμος ο δικός μου κι άλλος στην ματιά του κόσμου» (Σταμάτης Σπανουδάκης)

                Τι νόημα έχει μια γιορτή της πίστης για τους καιρούς μας; Οι περισσότεροι βλέπουν τα της Εκκλησίας στην προοπτική του πολιτισμικού. Κατάλοιπα του παρελθόντος, χρήσιμα, όχι πάντοτε αναγκαία, πάντως όχι και ενοχλητικά, όταν μάλιστα συνοδεύονται από αργίες, διακοπές, ξεκούραση, αλλαγή ρυθμού. Οι εντός Εκκλησίας αρκούμαστε στα «χρόνια πολλά», στον εκκλησιασμό, στην λήψη των συμπαρομαρτούντων, όπως είναι ο αγιασμός, ο άρτος, το αντίδωρο. Είναι γεγονός ότι πολλοί κοινωνούν συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν. Το τι σηματοδοτεί όμως μια γιορτή για την ζωή μας, την ύπαρξή μας, τον κόσμο μας, δυσκολευόμαστε να αποτυπώσουμε στην πράξη, καθότι η καθημερινότητα μας τραβά με τις δικές της προτάσεις, εμπειρίες, απαιτήσεις.

Αρχιεπίσκοπος Ουκρανικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ: Θρησκευτική τρομοκρατία οι πράξεις της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική

Ως θρησκευτική τρομοκρατία χαρακτήρισε τις πράξεις της Ρωσικής Εκκλησίας προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο επικεφαλής της Δυτικής Επαρχίας της Ουκρανικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ Αρχιεπίσκοπος Δανιήλ (Ζελίνσκι). Την άποψή αυτή ο Αρχιεπίσκοπος την εξέφρασε σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΜΥΣΤΑΙ ΤΟΥ ΟΜΗΡΙΚΟΥ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

ς οἰωνός ἄριστος ἀμύνεσθε περί πάτρης"

Εἰς τό ἀστρικόν εἰκαστικόν πάρκον τοῦ ἀειθαλοῦς καί ἀκάματου Ἄρχοντος, πολυγεννήτορος Ἁγιογράφου, Ἰωάννου Μητράκα τοῦ Θρᾳκός, ἔλαμψε καί πάλιν εἵς νέος εἰκαστικός κύκλος ὑπό τόν ἀνωτέρω τίτλον.1

Εἶναι, ὅπως λέγει ὁ ἴδιος πρός τόν γράφοντα, "αὐτοί εἶναι πού μέσα ἀπό τό μνημειακό ἔργο τοῦ μεγάλου συγγραφέα Ὁμήρου ἔμειναν στήν ἱστορίαν νά διδάσκουν στό διηνεκές τοῦ χρόνου τό ς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθε περί πάτρης'. Αὐτοί ἦσαν παμμέγιστοι βασιλεῖς, ἱερεῖς, στρατηγοί, πρίγκηπες καί ἀπό τά ἀποκαΐδια τῆς Τροίας ἔσπειραν τή φύτρα, τό γέννημα τῶν Ἑλλήνων στήν Κάτω Ἰταλία, ὅπου βλάστησε καί ἄνθισε καί κάρπισε ἡ Μεγάλη Ἑλλάδα. Αὐτή που συνέπραξε μέ τούς πολεμιστές Γαλάτες τῆς Βόρειας Ἰταλίας καί γέννησαν τή Ρωμαϊκή αὐτοκρατορία".

Παραμονή Θεοφανίων 2022 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης τελέστηκαν σήμερα κατά την εκκλησιαστική τάξη ο προεόρτιος Όρθρος, οι Μεγάλες Ώρες και ο Μ. Εσπερινός της εορτής των Θεοφανίων μετά της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Τα λειτουργικά της παραμονής των Φώτων 2022 στο Φανάρι [video-photos]

Η Α. Σεβασμιότης ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ παρέστη σήμερα, Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022, το πρωί, συμπροσευχόμενος κατά τον Εσπερινό, ο οποίος τελείται με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, και τον Μέγα Αγιασμό, ιερουργούντος, κατά την τάξη, του Αρχιγραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγορίου, με τον Υπογραμματέα, Πανοσιολ. Διάκονο κ. Βοσπόριο.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος, και ο εκ Κύπρου Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

«Τριάδος η φανέρωσις, εν Ιορδάνη γέγονεν»

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ

Αννόβερο Γερμανίας

Κάθε εορτή της Εκκλησίας μας έχει την αμιγή θρησκευτική της σημασία, αλλά και μια πολλαπλή κοινωνική δυναμική. Στις εορτές μάλιστα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, γνωστές ως Δεσποτικές εορτές, πέρα από την εξιστόρηση του εορταζομένου γεγονότος, όπως αυτή γίνεται από τα ιερά Ευαγγέλια, στον τονισμό και στην κατανόηση του νοήματος της εορτής βοηθά και η ερμηνεία συμβόλων και συμβολισμών που εμπεριέχονται στην περιγραφή, όπως επίσης σημαντική βοήθεια παρέχει και η ιστορική γνώση.

Σε αυτοπεριορισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, θετικός Covid-19

Ανακοινώνεται ότι την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, υποβληθείς σε διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό, διαγνώστηκε θετικός. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος, παρουσίασε ήπια συμπτώματα της νόσου Covid-19 και τέθηκε άμεσα σε αυτοαπομόνωση, για την αποτροπή της διασποράς του ιού.