Κατά την ισχύουσα τοπική εκκλησιαστική και εθιμική παράδοση, κάθε βράδυ στις 9, καθ' όλη την προ του Δεκαπενταύγουστου εβδομάδα και ενόψει του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου, ευάριθμοι Ενορίτες και φιλοξενούμενοι μεταβαίνουν στο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος ανωτέρω Ναού της Παναγούλας, όπου χτυπιέται segno (δηλαδή, σινιάλο - ειδοποίηση) του επικείμενου Πανηγυριού της Κυράς, το οποίο -ως γνωστόν- άρχεται την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τον επίσημο Εσπερινό και τον Επιτάφιο της Παναγίας και θα κορυφωθεί την επομένη (ημέρα 15αυγούστου) με την μεγαλοπρεπή Λιτανεία. Το "σένιο" περιλαμβάνει καμπαναρίσματα, μάσκουλα, μπόμπες και ρουκέτες. Οι φωτογραφίες είναι από το σημερινό πρώτο "σένιο".
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Κέντρο Λόγου "Αληθώς": Το πλήρες video της αφιερωματικής βραδιάς "Σμύρνη, αφανισμένη πολιτεία" - Καθώς ήδη έχουν διαρρεύσει 100+1 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922-2022), το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Α...Πριν από 1 ημέρα
-
Για το βιβλίο του Παναγιώτη Καποδίστρια “Λοιμοκαθαρτήριο”, Ποιήματα. Εκδ. ἀληθῶς Κέντρο Λόγου, 2022 - Γράφει η Δρ ΑΝΘΟΥΛΑ ΔΑΝΙΗΛΣαράντα ένα ποιήματα συστεγάζονται κάτω από τον πολλά σημαίνοντα τίτλο Λοιμοκαθαρτήριο, γραμμένα όλα την Άνοιξη του 2020, Μάρτη κ...Πριν από 1 εβδομάδα
-
Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΩΝ ΚΡΗΜΝΩΝ. Μια επιστημονική ανακοίνωση του 2003 από την Ζωή Μυλωνά (+) - Έχουμε την χαρά να παρουσιάζουμε σήμερα ψηφιοποιημένη την εισήγηση - ανακοίνωση, σε παλαιότερο Επιστημονικό Συμπόσιο, μιας αγαπημένης επιστήμονος και φίλ...Πριν από 6 μήνες
-
Ταξίδι στην Κριμαία | Evge | Homeward (2019) - *Κείμενο του Μανώλη Κρανάκη * Ένα νεαρό αγόρι, ο Αλίμ, φοιτητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του Κιέβου κάθεται στον διάδρομο ενός νεκροτομείου. Μοιάζ...Πριν από 10 μήνες
-
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
Το πρώτο segno (σινιάλο) του Πανηγυριού 2022 τση Παναγούλας Μπανάτου
Ιερατικό Συλλείτουργο για τη μνήμη του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης στο Βανάτο Ζακύνθου [photos]
με τον φακό της Ρουμβίνης Γεροβασίλη
Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 7.8.2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, συλλειτουργούντων των Πρωτοπρεσβυτέρων του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικολάου Μποζίκη (Ζακυνθίου εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας) και του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια.
Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2022 στη λουτρόπολη Σπιάντζας Πύργου Ηλείας
Μέσα στην θερινή ραστώνη εορτάστηκε λαμπρά στην λουτρόπολη της Σπιάντζας στον Πύργο το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου 2022, η Μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία είναι μια από τις σημαντικές εορτές, τόσο στην Θεολογία της Αγίας μας Εκκλησίας, όσο και στην ζωή των Ορθόδοξων Χριστιανών. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις τελέστηκαν στο φερώνυμο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από τον δραστήριο Σύλλογο Οικιστών Σπιάντζας. Πλήθος κατοίκων του Πύργου, καθώς επίσης και παραθεριστές γειτονικών λουτροπόλεων προσήλθαν με την δέουσα ευλάβεια και ιεροπρέπεια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν ένα από τα τελευταία λαμπρά γεγονότα της επίγειας ζωής του Χριστού, το οποίο κηρύττει περίτρανα την Θεότητά Του, καθώς επίσης και ότι ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος!
Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ. Προσκύνημα στην Παναγία της Σπηλιάς
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Προπαραμονή της Παναγίας απόγευμα ξεκινούσαν οι συντροφιές μας για το μεγάλο προσκύνημα στην Παναγία της Σπηλιάς.
Απρόσιτη αετοφωλιά στην καρδιά των Αγράφων, η ιστορική μονή της Σπηλιάς αποτελεί, αιώνες τώρα, πνευματικό φάρο μιας ευρύτερης περιοχής, που συνενώνει γύρω από έναν ορεινό, μοναδικά μεγαλειώδη όγκο τέσσερα γειτονικά γεωγραφικά συγκροτήματα: Τη βορεινή Ευρυτανία, την ορεινή Αργιθέα της Καρδίτσας, το Άνω και Κάτω Ραδοβύζι της Άρτας (δήμος Τετραφυλλίας παλιότερα) και τον θρυλικό Βάλτο της Ακαρνανίας.
Άγιος Νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος εκ Ζαγοράς του Πηλίου
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού
Μια μεγάλη πλειάδα Νεομαρτύρων ήταν νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τα οποία, παρά το άγουρο της ηλικίας τους, ενέταξαν την εδραία πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό, απέναντι στους αλλόθρησκους Οθωμανούς τυράννους, οι οποίοι ήθελαν να τους εξισλαμίσουν και αυτόματα να χάσουν και την ελληνική τους συνείδηση. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυρας Τριαντάφυλλος.
Άγιος Αιμιλιανός, Επίσκοπος Κυζίκου ο Ομολογητής
Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού
Η περίοδος της εικονομαχίας (726-842) υπήρξε μια από τις πλέον δύσκολες εποχές για την Εκκλησία μας, όπου αμφισβητήθηκε η παραδεδομένη ορθόδοξη πίστη και καταδιώχτηκαν οι ορθόδοξοι. Μέσα από τον αγώνα, για την προάσπιση της σώζουσας πίστης της Εκκλησίας αναδείχτηκαν μεγάλες μορφές ομολογητών Πατέρων, οι οποίοι όρθωσαν το ανάστημά τους στην παντοδύναμη αυτοκρατορική εξουσία, η οποία εξέφραζε, υποστήριζε και επέβαλλε δια της βίας, την αίρεση της εικονομαχίας. Αδιαφορώντας για τις διώξεις, τα βασανιστήρια και το θάνατο, προάσπισαν την Ορθοδοξία και έσωσαν την αλήθεια. Ένας από τους πολυπληθείς ομολογητές αυτής της ταραγμένης περιόδου υπήρξε και ο άγιος Αιμιλιανός Επίσκοπος Κυζίκου της Μ. Ασίας.