e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

246η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

27 Οκτωβρίου 2022, δηλαδή 246η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πανήγυρις Αγίου Δημητρίου στην πόλη Queanbeyan πλησίον της Καμπέρας

Με τις ευλογίες του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την πόλη Queanbeyan, πλησίον της Καμπέρας, και προέστη των πανηγυρικών Ακολουθιών επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου στον φερώνυμο ελληνορθόδοξο Ναό.

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Μήνυμα Βαρθολομαίου στο Διεθνές Συνέδριο για την Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική

Άρχισαν οι εργασίες του υβριδικού 7ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Εορτή Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο με ονομαστήρια Μητροπολίτου

Η Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων, χθες Τετάρτην, 26ην Οκτωβρίου, εώρτασε με πανηγυρική  λειτουργική συνάθροισι, την ιερά μνήμη του πολιούχου αυτής Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου εις τον φερώνυμο Μητροπολιτικό της Ναό της Πριγκήπου, ετίμησε δέ, ως κατ’ έτος, και τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχου της, Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου.

Η Ορθόδοξη Ιεραποστολή στην Αφρική μέσα από το παράδειγμα της Μητροπόλεως Καμερούν. Ποιμαντικά προβλήματα αρχαίων κοινωνιών στο φως της νεωτερικότητας

[Εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριου στο εργαστήριο με θέμα «Χριστιανική μαρτυρία στον σημερινό κόσμο. Συναντήσεις με τη σύγχρονη ελληνορθόδοξη θεολογία», που διοργανώθηκε στο Ρέγκενσμπουργκ από την  Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το Ινστιτούτο Ανατολικών Εκκλησιών της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής του Ρέγκενσμπουργκ στις 21-23 Οκτωβρίου 2022]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Είναι δύσκολο να μπορέσεις να συμπεριλάβεις στα όρια μας εισηγήσεως όλες τις πτυχές του θέματος του Αποστολικού Έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Υποσαχάρια Αφρική, έργο σε διαρκή εξέλιξη, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει, ακριβώς, την τελική διαμόρφωσή του.

Μητροπολίτης Σουηδίας: “Η μικρή λησμονημένη” της 28ης Οκτωβρίου

Δυο γιορτές σήμερα, με κοινό χαρακτηριστικό τον ηρωϊσμό. Ηρωΐδα μητέρα η Σκέπη η αγία, η Παναγία, στο πλάι του Γιού της και στο πλάι των άλλων γιών της, των στρατιωτών της Πίνδου, και το δικό μας ηρωικό ΟΧΙ, των Ελλήνων, απέναντι στη διαταγή του Μουσολίνι.

Ήταν κι αυτά παιδιά δικά μας

π. Δημητρίου Μπόκου

«Η μάνα κράταε τα βουνά, όρθιος να στέκει ο γιος της» (Νικηφ. Βρεττάκος).

Δεν ήταν μόνο η Σπαρτιάτισσα μάνα που προέπεμπε τον γιο της στον πόλεμο δίνοντάς του την ασπίδα και λέγοντας: «Ή ταν ή επί τας». Ή θα την φέρεις πίσω (νικητής) ή θα σε φέρουν πάνω σ’ αυτήν (νεκρό). Δεν ήταν μόνο η Σουλιώτισσα που πολέμησε ισοδύναμα στο πλευρό του άντρα της με το σπαθί και το τουφέκι. Δεν ήταν μόνο η Μεσολογγίτισσα που άντεξε το αφόρητο μαρτύριο της πείνας και στην ηρωική έξοδο, με το παιδί στην αγκαλιά και το σπαθί στο χέρι, εξόρμησε για ελευθερία ή θάνατο.

«Our people, their stories»: Ένα «ζωντανό» μουσείο για την Ομογένεια, από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Η 27η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, σε αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζει το οπτικοακουστικό υλικό ως πηγή πληροφοριών για την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπινου γένους. Από απλές φωτογραφίες, ηχητικές καταγραφές και μαγνητοσκοπήσεις μέχρι σύνθετες παραγωγές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εντάσσονται όλα στη λεγόμενη Οπτικοακουστική Κληρονομιά, η οποία, χάρη στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύτιμο θησαυρό για τις επόμενες γενεές.