e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ο ζήλος του Ζακχαίου να δει τον Ιησού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, 22 Ιανουαρίου 2023

(Λουκ. ιθ΄ 1-10 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Εκμεταλλευτής των φτωχών και ανελέητος καταπιεστής αξιωματούχος υπήρξε ο φοροεισπράκτορας Ζακχαίος. Πρόσωπο απεχθές και μισητό, ανάμεσα στους ομοεθνείς του, συνεργάτης των Ρωμαίων κατακτητών και όργανο πειθήνιο της εξουσίας τους.

Θα περίμενε κανείς, ότι ο αμαρτωλός αυτός άνθρωπος θα ήτανε παντοτινά χαμένος, κυλισμένος στον βούρκο των ανομιών του. Όμως τα φαινόμενα, πολλές φορές απατούν. Ο άνθρωπος αυτός φιλοξένησε τελικά στον σπίτι του τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και το αίτημα τούτο της φιλοξενίας δεν προήλθε από τον Ζακχαίο -που μέσα του φωτίστηκε ξαφνικά και συνειδητοποίησε την αναξιότητά του- αλλά από τον ίδιο τον Κύριο.

Βλέποντας τον Ζακχαίο σκαρφαλωμένο σε ένα ψηλό δέντρο, από τον πολύ του ζήλο να δει τον Κύριο διερχόμενο, ο Ιησούς τού απηύθυνε το αίτημα αυτό. Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκπληξη και το σκάνδαλο; Κυρίως ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους τέλειους, αμέμπτου ηθικής και διαγωγής.

Όλοι αυτοί, δείχνοντας τον Ζακχαίο με το δάκτυλο, αναφώνησαν: «μα πώς είναι δυνατόν ο Δάσκαλος να θέλει να διανυκτερεύσει σε σπίτι αμαρτωλού»; Λες και αυτοί τίποτα στην ζωή τους δεν έπραξαν.

Όμως ο Χριστός δεν πτοήθηκε από τις διαμαρτυρίες. Ακολούθησε τον Ζακχαίο στο σπίτι του, ο οποίος αποδείχτηκε τελικά πρότυπο οικοδεσπότη, ανθρώπου και οικογενειάρχη. Προσέφερε το ήμισυ των υπαρχόντων του στους φτωχούς και το τετραπλάσιο ποσό από αυτό που υπεξαίρεσε, σε όλους αυτούς που αδίκησε.

Η ευλογημένη αυτή πράξη του Ζακχαίου δεν περιορίστηκε μόνο σε ευλογία και ωφέλεια του ίδιου, αλλά επεκτάθηκε και σε όλη την οικογένειά του. Γι’ αυτό ο Κύριος είπε: «Σήμερον σωτηρία τω οίκω τούτω εγένετο».

Η σωτηρία και η λύτρωση συμπεριέλαβε την γυναίκα, τα παιδιά και γενικά όλους τους οικείους του Ζακχαίου, γιατί ό,τι πράττουμε, καλό ή κακό, δεν έχει μόνο σ’ εμάς αντανάκλαση, αλλά και σε όλους τους δικούς μας. Όλοι τιμώνται και χαίρονται με τις έντιμες και καλές πράξεις μας, ενώ όλοι οι οικείοι μας ντρέπονται και λυπούνται για τις κακές. Είτε είναι κάποιος ιερωμένος, είτε πολιτικός, είτε μέγας οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας, οφείλει να γνωρίζει ότι προσωρινά μόνο χαίρεται για οτιδήποτε άπρεπο και άδικο διαπράττει. Ακόμη και όλο τον κόσμο να κατακτήσεις, την γαλήνη της ψυχής σου και την σωτηρία της, δεν μπορείς να την εξαγοράσεις. Αυτήν τη γαλήνη επεδίωξε ο Ζακχαίος, γενόμενος παράδειγμα ανθρώπου και οικογενειάρχη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: