e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Πατριαρχικά Θεοφάνια 2024 στην Τρίγλια της Βιθυνίας [χρονικό - φωτογραφίες]


Παρουσία πλήθους προσκυνητών στην προκυμαία της Κωμόπολης για την τελετή του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Σταυρού

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανείων, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στην Τρίγλια, της Ι. Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ο τοπικός Δήμος, αφού τον ανακαίνισε, τον χρησιμοποιεί σαν πολιτιστικό κέντρο. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για την εξυπηρέτηση των οποίων μεριμνά η Ι. Μητρόπολη Προύσης.

Εκκλησιάστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Δέρκων κ. Απόστολος, κληρικοί και μοναχοί, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο Εξοχ. Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, καθώς και οι Γενικοί Πρόξενοι της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, Εντιμ. κύριοι Roman Nedilskyi, Sergiu Gurduza, και Aleksandre Jishkariani αντίστοιχα, με συνεργάτες τους, ο Επιτετραμμένος του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας Εντιμ. κ. Iljaz Feta, οι Πρόξενοι Ευγεν. κ. Kristina Radović και Εντιμ. κ. Ratimir Gajić, εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Σερβίας στην Πόλη, ο Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Προύσα Εντιμ. κ. Momchil Rusinov, ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας (Χαλκιδικής) κ. Εμμανουήλ Καρράς, με συνεργάτες του, εκπρόσωποι Συλλόγων Τριγλιανών μαζί με πολλούς καταγόμενους από την Τρίγλια, καθώς και πιστοί από την κοντινή Προύσα. 

Κατά τη θεία λειτουργία, απαγγέλθηκε το “Πιστεύω” και το “Πάτερ ημών” στα ελληνικά, ουκρανικά, ρουμανικά, αραβικά, γεωργιανά και τουρκικά. 

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στο γεγονός του εορτασμού των Θεοφανείων στην ιστορική Τρίγλια, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι “αγάλλονται και οι ψυχές των προγόνων μας, οι οποίοι αναπαύονται σε αυτά τα χώματα προσδοκώντες Ανάστασιν νεκρών. Όλοι είναι μαζί μας στην εόρτια αυτή σύναξη.”

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Τριγλιανούς, οι οποίοι βρέθηκαν στην γενέτειρα των προγόνων τους, και όλους τους άλλους προσκυνητές. 

“Η επίσκεψη στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας είναι πάντοτε πηγή έντονων συγκινήσεων, υπαρξιακού συγκλονισμού και ανακαινισμού. Αυτά τα αισθήματα δεν μπορούμε να τα νοιώσουμε και να τα κατανοήσουμε, αν δεν βρεθούμε οι ίδιοι στην αγιασμένη αυτή γη. 

Όπως διηγούνται οι παλαιότεροι για τα Θεοφάνεια, εδώ στην Τρίγλια, μετά τον Αγιασμό των υδάτων, οι Ιερείς, συνοδευόμενοι από τους νέους που έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Σταυρό,  επισκέπτονταν όλα τα σπίτια για να τα αγιάσουν. Εδώ, η πίστη και η ευσέβεια ήταν οργανικά δεμένες με τη ζωή. Όλα άρχιζαν με την επίκληση του ονόματος του Θεού. Οι εορτές καθόριζαν και ομόρφαιναν τον χρόνο της ζωής και τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Θαυμαστά γεγονότα συνδέονταν με τα χωριά και τις πόλεις, με τα εξωκλήσια και τα μοναστήρια, με τα αγιάσματα και τις πηγές, με τις μεγάλας εορτές και πανηγύρεις, με τους αγίους και τους μάρτυρες που ήταν τα πρότυπα, οι προστάτες και το στήριγμα των πιστών.

Είναι γεγονός ότι δεν συναντούμε σήμερα στη Μικρασιατική γη τις ακμάζουσες κοινότητες των Ρωμιών, τα σχολεία και τα ευαγή ιδρύματά, τους ναούς, τις ενορίες και τα μοναστήρια μας. Βρίσκουμε όμως παντού το αποτύπωμα των προγόνων μας. Ανακαλύπτουμε τη σφραγίδα της Ορθοδοξίας, τη φιλοθεΐα και τη φιλανθρωπία, την αγάπη και τη φροντίδα για τη φύση, την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με τους συντοπίτες τους, αλλά και τη φιλόξενη διάθεσή τους προς τους επισκέπτες, που εντυπωσίαζε τους ξένους περιηγητές. Από την αστείρευτη πηγή της Ορθοδόξου ευσεβείας αντλούσαν οι πρόγονοί μας έμπνευση και δύναμη, πάντοτε δοξολογώντας τον Θεό για τις ευεργεσίες και τις ευλογίες Του.”

Ακολούθως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε:

“Οφείλουμε πάμπολλα στους Μικρασιάτες Ρωμιούς, οι οποίοι, και ως πρόσφυγες, όπου κι αν βρέθηκαν στην οικουμένη, διέσωσαν και καλλιέργησαν την Ορθόδοξη ταυτότητα και τις υψηλές αξίες της. Αυτοί που έφυγαν από τις προγονικές εστίες τους, πτωχοί και γυμνητεύοντες, πήραν μαζί τους, γραμμένα ανεξίτηλα στον νου και βαθιά στην καρδιά τους, όλον τον πνευματικό πλούτο και την ανεκτίμητη πείρα αιώνων, την πολιτιστική παρακαταθήκη του Γένους, που ήταν άρρηκτα δεμένη με την πίστη στον Χριστό και το ορθόδοξο ήθος.

Σήμερα, που οι πνευματικές αξίες υποτιμώνται, αποκαλύπτεται η μεγάλη σημασία και επικαιρότητα αυτής της πνευματικής κληρονομιάς. Γι’ αυτο και επαναλαμβάνουμε ενώπιόν σας, αγαπητοί προσκυνητές, αυτό που τονίζουμε πάντοτε σε παρόμοιες περιστάσεις: Να μη λησμονήσετε τις ρίζες σας! Να διδάσκετε στα παιδιά σας τις παραδόσεις του Γένους. Να πείσετε τη νέα γενιά να αισθάνεται υπερήφανη για τη μικρασιατική της καταγωγή. Να παρακινείτε τους νέους και τις νέες να επισκέπτονται τις αλησμόνητες πατρίδες, να γνωρίσουν από κοντά την πατρώα γη. Και να είσθε βέβαιοι ότι, όταν βρίσκονται εδώ δεν θα αισθάνονται απλώς επισκέπτες, αλλά θα νοιώθουν βαθιά στην καρδιά τους ότι εδώ ανήκουν, θα ανακαλύψουν άγνωστους πνευματικούς θησαυρούς, κρυμμένα θαύματα, θα ακούουν άρρητα ρήματα.  Η ψυχή τους θα γεμίσει από ευγνωμοσύνη για τους προγόνους τους, που αγάπησαν και ομόρφαιναν αυτόν τον τόπο.   

Παρόμοια αισθήματα, αγαπητοί χριστιανοί, κατακλύζουν τους προσκυνητές, όταν βρίσκονται στο Φανάρι, στο Πάνσεπτο Κέντρο της Ορθοδοξίας, όπου διασώζονται επί μακρούς αιώνες και φυλάσσονται ανυστάκτως τα όσια και τα ιερά του Γένους. Από εκεί θα ξεκινά ο Πατριάρχης σας και στο μέλλον, όσο μας επιτρέψει ο φιλάνθρωπος Θεός, για να επισκέπτεται τα ιερά προσκυνήματα του Γένους και να λειτουργεί στους ναούς της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Σας καλούμε και εσάς να συμμετέχετε όσο συχνότερα μπορείτε. Και σας παρακαλούμε να προσεύχεσθε για την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, για να σκέπει ο Χριστός την αποστολή της και να κρατύνει τη μαρτυρία της στον σύγχρονο κόσμο. Να φωτίζει και να προστατεύει εμάς που έχουμε το προνόμιο να τη διακονούμε.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Μουδανιών Εντιμ. κ. Hayri Türkyılmaz, και τις αρμόδιες αρχές, για την άδεια που έδωσαν για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και για όλες τις διευκολύνσεις που προσέφεραν, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της πανηγύρεως. 

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Προύσης.

Αμέσως μετά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή και με τη συνοδεία πολλών μονίμων κατοίκων της Τρίγλιας μετέβησαν στην προκυμαία της Κωμόπολης, όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής της καταδύσεως του Σταυρού. 

Στα κρύα νερά βούτηξαν 6 πιστοί και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο κ. Victor Galip Yavuz, από την Πόλη, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και συνεχάρη όλους τους κολυμβητές.

Μετά το τέλος της τελετής, ο Πρόεδρος του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου καλωσόρισε τον Πατριάρχη και του προσέφερε ως αναμνηστικό ένα κασκόλ στα χρώματα της ομάδας.

Στη συνέχεια, στο παλαιό ελληνικό σχολείο της Τρίγλιας, το οποίο ιδρύθηκε με τη μέριμνα του καταγόμενου από την Τρίγλια Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου (Καλαφάτη) και ανακαίνισε πρόσφατα ο τοπικός δήμος, ο Δήμαρχος των Μουδανιών καλωσόρισε με θερμούς λόγους τον Παναγιώτατο και τους προσκυνητές από την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε παλαιότερες επισκέψεις του στη Ραφήνα, τη Νέα Τρίγλια και τα Νέα Μουδανιά, όπου ζουν πολλοί Τριγλιανοί, και επανέλαβε τη σημασία της ειρηνικής συνυπάρξεως. 

Ο Παναγιώτατος, σε σύντομο χαιρετισμό του, συνεχάρη τον Ποιμενάρχη Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ για το επιτελούμενο έργο στην εκκλησιαστική επαρχία του και εξέφρασε και πάλι τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο και τις τοπικές αρχές για τις διευκολύνσεις τους, καθώς και προς τους προσκυνητές που ταξίδεψαν από την Πόλη και την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στην πανήγυρη. Ακολούθως, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Παραρτήματος Ν. Τρίγλιας του Συλλόγου των Απανταχού Τριγλιανών και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και το νέο έτος να επικρατήσει η ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Τον Πατριάρχη ευχαρίστησαν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, Εντιμ. κ. Αναστάσιος Μαστρογιάννης, αλλά και ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης εορταστικής εκδηλώσεως η Χορωδία του ομογενειακού Πολιτιστικού Οργανισμού “Ιστός” ερμήνευσε κάλαντα των Θεοφανείων και παραδοσιακά τραγούδια. 

_____

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου












































































Δεν υπάρχουν σχόλια: