Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση αυτού του ναού τέθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1804 και χτίστηκε ήδη το 1814. Εκτός από τις νόμιμες θρησκευτικές υπηρεσίες, ο ναός έγινε καταφύγιο για άπορους ανθρώπους. Σήμερα είναι επίσης ένας χώρος όπου τιμάται η μνήμη των πεσόντων υπερασπιστών μας της Ουκρανίας και αμάχων που σκοτώθηκαν από τη Ρωσία.
Στη λειτουργία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Μυκολάιβ Βλαδίμηρος, ο Αρχιεπίσκοπος Οδησσού και Βαλτικής Αθανάσιος, ο προϊστάμενος της Μητρόπολης Οδησσού, ο Επίσκοπος Χερσώνος και Καχόφσκι Μπόρις, ο Γραμματέας της Μητρόπολης της Οδησσού, Πρωθιερέας Τέοντορ Ορόμπετς και οι κληρικοί της επισκοπής.
Στη λειτουργία προσευχήθηκαν επίσης υπερασπιστές της Πατρίδος, εθελοντές και πιστοί.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, για τη ζήλο διακονία του στην Εκκλησία, ο Πρωθιερέας Mykhailo Shcherba, προϊστάμενος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην πόλη Chornomorsk, τιμήθηκε με ένα ακόμη ιερατικό βραβείο - το δικαίωμα να φοράει μίτρα.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος έκανε ιδιαίτερη προσευχή στον Κύριο σε ώρα που η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπήρχαν επίσης προσευχές για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία, για την κυβέρνηση και τον λαό.
Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Προκαθήμενος της ενιαίας τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δώρισε σταυρό στον Επίσκοπο Αθανάσιο και στον Πρωθιερέα Vasiliy Yedina, διακονούντα στην περιφέρεια της Οδησσού, ηγούμενος του Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Μύρνη - ονομαστικός σταυρός του Προκαθήμενου, Επίσης ο Μακαριώτατος βράβευσε στρατιωτικούς, εθελοντές και προστάτες με υψηλά εκκλησιαστικά βραβεία.
Μετά το τέλος της λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος προσευχήθηκε στον Θεό για την ανάπαυση των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών της Πατρίδος και πολιτών στο «Τείχος Μνήμης των Πεσόντων για την Ουκρανία».
Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου