e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Εκπρόσωπος Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας: «Η Σοβιετική Ένωση με τη μορφή του Πατριαρχείου Μόσχας συνεχίζει να τραβά τους Ουκρανούς πιστούς πίσω στον τάφο»

Ο νόμος 8371 (τώρα ο αριθμός του έχει αλλάξει και ο νέος τίτλος είναι «Για την προστασία της συνταγματικής τάξης στον τομέα των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων» – σ.σ.), γνωστός ως νόμος απαγόρευσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εμποδίζει τη χρήση της θρησκευτικής μας ελευθερίας εναντίον μας. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και καρπός της δημόσιας συναίνεσης. Και η ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου» είναι ένα βαθιά ελαττωματικό πνευματικό δόγμα που παίρνει θρησκευτικό χρώμα και παίρνει τα χαρακτηριστικά μιας ασθένειας που απλά απαιτεί κρατική παρέμβαση για την προστασία των πιστών.

Ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Ευστράτιος, έκανε αυτή τη δήλωση τις προάλλες στο τηλεοπτικό κανάλι του Κιέβου.

«Ο νόμος για την απαγόρευση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εμποδίζει τη χρήση της θρησκευτικής μας ελευθερίας εναντίον μας. Είναι το αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και καρπός της δημόσιας συναίνεσης. Και η ιδεολογία του «ρωσικού κόσμου» είναι ένα βαθιά ελαττωματικό πνευματικό δόγμα που παίρνει θρησκευτικό χρωματισμό και γίνεται ασθένεια που απλά απαιτεί κρατική παρέμβαση για την προστασία των πιστών», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ευστράτιος στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού του Κιέβου, απαντώντας σε ερώτηση του παρουσιαστή.

Ο ιεράρχης είπε ότι ο θρησκευτικός πόλεμος είναι μία από τις συνιστώσες του φυσικού, πνευματικού και ενεργειακού πολέμου που διεξάγεται από το επιτιθέμενο κράτος, γι’ αυτό και η Ουκρανία πρέπει να αντισταθεί. Είπε ότι η ιδεολογία του ρωσικού κόσμου διεισδύει βαθιά στον άνθρωπο και ότι είναι αδύνατο να την πολεμήσει κανείς κατά μέτωπο.

Ο νόμος, τόνισε ο επίσκοπος, δεν είναι μια μεμονωμένη συμφωνία μεταξύ πολιτικών ή ομολογιών, αλλά μια δημόσια συναίνεση, που υποστηρίζεται από τους πολίτες και το Πανουκρανικό Συμβούλιο Εκκλησιών. Σύμφωνα με τον επίσκοπο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε κυβερνητικό τμήμα της τυραννίας του Κρεμλίνου, το οποίο είναι υπεύθυνο για θρησκευτικές υποθέσεις και μάλιστα μοιάζει με το τμήμα της γερμανικής εκκλησίας που ήταν αλληλέγγυο με τον Χίτλερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, η δομή του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αντίγραφο της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, μητροπολίτης Ονούφριος, διαμορφώθηκε στη σοβιετική εποχή, γεγονός που εξηγεί την αδυναμία του να αλλάξει.

«Η δομή του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία είναι ένα μοντέλο της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Η Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία δεν υπάρχει τυπικά από το 1991, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει από το 2014.

Αυτό που σήμερα γίνεται αντιληπτό ως μακρά παράδοση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις συνθήκες της Σοβιετικής Ένωσης. Και αυτή η Σοβιετική Ένωση συνεχίζει να σέρνει τους Ουκρανούς πιστούς πίσω στον τάφο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ευστράτιος.

Ταυτόχρονα, ο νόμος δεν αποσκοπεί στην αλλαγή της ρωσικής ταυτότητας, αλλά μόνο στον τερματισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία.

«Έχουμε 50 ομολογίες στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν φορείς του ρωσικού πολιτιστικού κώδικα. Υπάρχουν οι Ρώσοι παλαιόπιστοι, υπάρχει η κοινότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πέρα από τα σύνορα (Russian Orthodox Church Abroad, ROCA) με κέντρο την Οδησσό, όσοι δεν ενώθηκαν με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2007. Είναι εντάξει να ζει κανείς με ρωσική πολιτιστική ταυτότητα, αλλά όχι να είναι υποταγμένος στη Ρωσία. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από τους ανθρώπους να αλλάξουν τον εαυτό τους με κάποια συνταγή, αλλά είναι σημαντικό να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους από τον εθισμό, όπως είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από την ενδοοικογενειακή βία και το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ομοίως, όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την ψευδο-θρησκευτική βία και γίνεται εσωτερικά εξαρτημένο, συντασσόμενο με έναν τρομοκράτη, τότε σε τέτοιες περιπτώσεις, το άτομο πρέπει να προστατεύεται. Ο νόμος θα βοηθήσει στην απελευθέρωσή τους, είναι κάτι εσωτερικό».

Ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας τόνισε ότι η Εκκλησία δεν θέλει ο νόμος να γίνει εργαλείο για την αναγκαστική ενοποίηση των Ορθοδόξων και διαβεβαίωσε ότι ο νόμος αφορά την απελευθέρωση του θρησκευτικού χώρου από τις ρωσικές επιταγές και όχι την εισαγωγή μιας οιονεί κρατικής εκκλησίας.

«Δεν θέλουμε όσοι δεν θέλουν να είναι μέσα στην Εκκλησία να ενταχθούν αναγκαστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Ας υπάρχουν ως ξεχωριστές κοινότητες, αλλά ελεύθεροι από την αυτοκρατορία του κακού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πηγή: https://uaorthodox.com/el/archives/6336

Δεν υπάρχουν σχόλια: