Γράφει ο π. Γεώργιος Λέκκας
Ό,τι κυρίως μάς χωρίζει από τον Χριστό είναι η αυτοπεποίθησή μας. Η αυτοπεποίθηση είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Φαρισαίου και η αγάπη του για τον πλούτο εξηγείται από το γεγονός ότι ο πλούτος αυξάνει κι άλλο την αυτοπεποίθησή του.
Ο Φαρισαίος μπορεί να δαπανά κλάσμα της περιουσίας του για τους φτωχούς, προσέχει όμως να διατηρεί πάντα για τον εαυτό του το μεγαλύτερο κομμάτι των εισοδημάτων του, ώστε να μην μπει ποτέ σε κίνδυνο ούτε η περιουσία του ούτε κυρίως η αυτοπεποίθηση που ίδιος αντλεί από αυτήν.
Με το να τηρεί το γράμμα του Νόμου, ο Φαρισαίος θεωρεί ότι δικαιούται την Αιώνια Ζωή. Η αυτοπεποίθησή του είναι τέτοια που του επιτρέπει να πιστεύει ότι με τις πράξεις του μπορεί σχεδόν να την αγοράσει. Η σχέση του με τον Θεό έχει γίνει έτσι εντελώς απρόσωπη γιατί την έχει υποκαταστήσει με την εκπλήρωση του Νόμου.
Ο Νόμος τού δόθηκε για να μπορεί να ελέγχει την συνείδησή του κι αυτός τον χρησιμοποιεί για να μπορεί να την ησυχάζει. Ο Νόμος τού δόθηκε για να τον προετοιμάσει για τον Χριστό, ο Φαρισαίος όμως προτιμά τον Νόμο από τον Χριστό, τηρεί τον Νόμο και σταυρώνει τον Χριστό.
Για τον Φαρισαίο είναι εύκολο να διαχειρισθεί τον Νόμο, ώστε με πρόφαση τον Νόμο να αυξάνεται όλο και περισσότερο η δύναμή του. Όταν όμως ο Φαρισαίος αναγκασθεί να έρθει αντιμέτωπος με την Θεία Ταπείνωση του Παντοδύναμου Θεού, που διεκδικεί ολόκληρο τον άνθρωπο ώστε να μπορέσει να τον ανακαινίσει, τότε ο Φαρισαίος αντιλαμβάνεται τον Θεό ως απειλή και βιάζεται να Τον θανατώσει.
Ο Φαρισαίος, όπως άλλωστε ο πνευματικός πατέρας του που είναι ο Διάβολος, βλέπει την Αγάπη του Θεού ως αδυναμία και προτιμά την δικιά του βασιλεία από την Βασιλεία των Ουρανών. Ο Φαρισαίος αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που αρνείται τον Χριστό ως Σωτήρα του κι επαναλαμβάνει, έτσι, την πτώση του Αδάμ που πίστεψε πως μπορούσε να γίνει θεός χωρίς τον Θεό.
Ο πλούσιος φαρισαίος που μπήκε σε διάλογο με τον Χριστό για την Αιώνια Ζωή διακινδύνευσε την επίγεια εξουσία του. Μπαίνοντας σε διάλογο με Ζωντανό Θεό πρέπει να είσαι έτοιμος να τα χάσεις όλα, αν θέλεις την Αιώνια Ζωή μαζί Του. Ο Χριστός θέλει να μάς τα ξαναδώσει όλα, αλλά για να μπορέσει να το κάνει πρέπει εμείς πρώτα να του παραδοθούμε εξολοκλήρου.
Τα πάθη που δεν μπορούμε μόνοι μας να υπερνικήσουμε είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να στραφούμε στον Χριστό με «μεγάλα δάκρυα» ώστε να μπορέσει Αυτός να μάς λυτρώσει. Το πάθος του πλούτου που επισημαίνει ο Χριστός στον πλούσιο φαρισαίο είναι δίκοπο μαχαίρι. Ή που θα απελπιστεί και θα φύγει για πάντα μακριά από τον Χριστό ή που θα πέσει στα γόνατα και θα Του ζητήσει να τον θεραπεύσει από αυτό το πάθος.
Μπαίνοντας σε διάλογο με τον ζωντανό Θεό που είναι ο Χριστός είναι μοιραίο η αυτοπεποίθησή μας, όπως αυτή του πλούσιου φαρισαίου, να γίνει χίλια κομμάτια, τότε όμως είναι η ευκαιρία της ζωής μας να αποκτήσουμε τέτοια σχέση με τον Χριστό ώστε Αυτός να ζει πλέον μέσα μας κι εμείς να είμαστε ένα πλέον μαζί Του.
Κυριακή ΙΓ΄Λουκά, 24.11.24.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Λέκκας είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου