e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Γαϊτάνι Ζακύνθου: Εόρτια Εσπέρια, τιμώντας τον Όσιο Ιωσήφ τον Ηγιασμένο


Δειλινό Κυριακής, 21ης Ιανουαρίου 2024, στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην κωμόπολη του Γαϊτανίου Ζακύνθου, εψάλη ο εόρτιος Εσπερινός προς τιμήν του τιμωμένου αύριο Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου, του εκ της μεγαλονήσου Κρήτης, του Οποίου το πάνσεπτο Λείψανο σώζεται στη Ζάκυνθο από το 1669, θησαυριζόμενο πλέον στον εν λόγω Ναό. 
        Τον απουσιάζοντα Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής. Για όλα έχει μεριμνήσει ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης. Παρέστη ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης.

Φανερωμένη Βανάτου: Κυριακή 10 λεπρών - Συνεορτασμός Αγ. Αθανασίου, Ευθυμίου και Μαξίμου

Κυριακή των 10 Λεπρών, 21η Ιανουαρίου 2024, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, μαζί με τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, που εορτάζεται, τιμήθηκαν μεθεορτίως δύο άλλοι σημαντικοί Άγιοι της Εκκλησίας: Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας, ευκαιρίας δοθείσης εκ των κάτωθι λόγων:

Κυριακή 10 λεπρών και κοπή Βασιλόπιτας 2024 Κοινότητας Χαλκηδόνος

Το πρωί της Κυριακής, 21 Ιανουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τη θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, ιερουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου, Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ευγενίου Καρατζά και του Ιερολ. Διακόνου κ. Αστερίου Μπανταρκτσή.

Αγιοβασιλόπιττα 2024 στο Πικρίδιον Κωνσταντινουπόλεως

Η ευλαβής Ρουμανική Παροικία της Πόλεως, με επικεφαλής τον Ιερέα π. Σέργιο Vlad, έκοψε και εφέτος την πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής, στο ιστορικό Πικρίδιο και σημερινό Χάσκιοϊ, στις όχθες του Κερατίου Κόλπου. Πρόκειται για τον Ναό που παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις λειτουργικές ανάγκες των Ρουμάνων Ορθοδόξων πιστών, και στον οποίο φυλάσσεται ως μεγάλη ευλογία για την Κοινότητα του Πικριδίου, αλλά και για όλη την Πόλη, το ιερό λείψανο της Αγίας Μάρτυρος Αργυρής.

Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Μελβούρνη

«Το διαβατήριο για τη μετάβασή μας από την παρούσα στην αιώνια ζωή, θα το σφραγίσει ο πλησίον!». Αυτό διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στον νέο Πρεσβύτερο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας π. Δημήτριο Δρούγα. 

Ευχαριστιακή Σύναξη στην Beira της Μοζαμβίκης

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και Τοποτηρητής της Ιεράς  Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό  της Αγίας Τριάδας στην πόλη Μπέιρα.

Ετήσιο μνημόσυνο της αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου στη Μελβούρνη


Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, στη Μελβούρνη, τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο της αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, κατά σάρκα αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρισταμένου του ετέρου αδελφού αυτών, κ. Νικολάου Αρχοντώνη, μετά της συζύγου του, Αικατερίνης.

Το δίκαιο παράπονο του Χριστού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΒ΄ Λουκά, 21/01/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ως μια από τις σπουδαιότερες μορφές της Εκκλησίας μας συγκαταλέγεται και ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Μέγας θεολόγος, φιλόσοφος, ασκητής και ομολογητής της ορθόδοξης πίστης.

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πολύπαθος φωτιστής της Ρωσίας από την Άρτα

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Την σκοτεινή περίοδο της τουρκοκρατίας, ευδόκησε ο Θεός να τη φωτίσουν πνευματικές προσωπικότητες, λαμπροί πνευματικοί φάροι, εφάμιλλοι των μεγάλων Πατέρων της αρχαίας Εκκλησίας. Μια τέτοια φωτεινή προσωπικότητα υπήρξε ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ο φωτιστής των Ρώσων. Την προσωνυμία του «Γραικός» την έδωσαν οι Ρώσοι (Μαξίμ Γκρέκ), λόγω της ελληνικής καταγωγής του. 

Ενσυναίσθηση, ευγνωμοσύνη, μετάνοια

 «Εἷς δὲ ἐξ αὐτῶν, ἰδὼν ὅτι ἰάθη, ὑπέστρεψε μετὰ φωνῆς μεγάλης δοξάζων τὸν Θεόν, καὶ ἔπεσεν ἐπὶ πρόσωπον παρὰ τοὺς πόδας αὐτοῦ εὐχαριστῶν αὐτῷ· καὶ αὐτὸς ἦν Σαμαρείτης» (Λουκ. 17, 15-16).  

«Ἕνας ἀπ’ αὐτούς, ὅταν εἶδε ὄτι θεραπεύθηκε, ἐπέστρεψε δοξάζοντας τὸν Θεὸ  μὲ δυνατὴ φωνὴ καὶ ἔπεσε μὲ τὸ πρόσωπο στὰ πόδια τοῦ Ἰησοῦ καὶ τὸν εὐχαριστοῦσε· καὶ αὐτὸς ἦταν Σαμαρείτης». 

Δόξα τω Θεώ για όλα!


Του
 π. Δημητρίου Μπόκου

Δέκα λεπροὺς θεράπευσε κάποτε ὁ Χριστός. Μόνο ἕνας ὅμως ἐπέστρεψε νὰ τοῦ πεῖ εὐχαριστῶ. Καὶ αὐτὸς δὲν ἦταν κἂν ἀπὸ τὸν ἐκλεκτὸ λαὸ τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ «ἀλλογενής», ἕνας Σαμαρείτης. Ὁ Χριστὸς ἐπισήμανε τὸ γεγονός, δείχνοντας ὅτι δίνει μεγάλη σημασία στὸ εἶδος συμπεριφορᾶς ποὺ υἱοθετοῦμε ἀπέναντί του (Κυριακὴ ΙΒ΄ Λουκᾶ). Γιατί ἄραγε;