e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Παναγούλα Βανάτου: Κυριακάτικη Λειτουργία 4ης Φεβρουαρίου 2024


Πρωί Κυριακής ΙΕ΄ Ματθαίου 2024 και ισχυούσης της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, τελέσθηκε η κυριακάτικη θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ο οποίος ομίλησε δεόντως προς το εκκλησίασμα, ψαλλόντων δε των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Δρογγίτη.

Κατερίνη: Ετήσιο μνημόσυνο Μητροπολίτου Περγάμου, παρουσία συγγενών και συγχωριανών του

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου κυρού Ιωάννου, τελέστηκε στην Κατερίνη το ιερό Μνημόσυνό του.

Η εορτή των Γραμμάτων στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, τιμήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, με την τέλεση του Όρθρου και τη Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, Πατριαρχικού Επόπτου της Περιφερείας Βοσπόρου.

Νιχώρι Βοσπόρου: Εορτή Αγ. Τρύφωνος στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου, Μετοχίου του Παναγίου Τάφου, για τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, αγροτών και κηπουρών, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, και πολλών ενοριτών.

Εορτή Υπαπαντής του Κυρίου στη Σχολή SAHETI του Γιοχάνεσμπουργκ Νοτίου Αφρικής


Η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου εορτάσθηκε δεόντως στη μεγάλη Σχολή Σαχέτι του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής και δη στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο  Ναό. Στον Εσπερινό, που έγινε την 1η Φεβρουαρίου, χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, ενώ στη Θεία Λειτουργία, που έγινε σήμερα, 4/2, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Πέτρος, καθηγητής της Σχολής. Ακολούθησε δεξίωση για τους πανηγυριστές και άλλες εκδηλώσεις της Σχολής. 

Κατακόρυφη και οριζόντια αγάπη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΙΕ’ Ματθαίου 4/02/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας μάς μεταφέρει τη συνάντηση και τον διάλογο μεταξύ του Ιησού και κάποιου νομοδιδασκάλου. Ο νομοδιδάσκαλος αυτός θέτει στον Κύριο ένα φαινομενικά αθώο ερώτημα, στοχεύοντας όμως στην παγίδευσή Του. Το ερώτημα αυτό ήταν ποιά κατά τη γνώμη Του ήταν η πιο σημαντική εντολή του Νόμου.

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης: Ο φιλόσοφος ασκητής της Εκκλησίας

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητή 

Η Αίγυπτος υπήρξε η κοιτίδα του μοναχισμού στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Μεγάλες ασκητικές μορφές λάμπρυναν τον αιγυπτιακό μοναχισμό. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης. Μια όντως μεγάλη προσωπικότητα του ορθοδόξου μοναχισμού, ο οποίος συνδύασε άριστα στο πρόσωπό του την ασκητικότητα και την Θεολογία. 

Γιατί ενοχλεί η Εκκλησία; "Δαυῒδ ἐν Πνεύματι Κύριον καλεῖ αὐτὸν"


«Πῶς οὖν Δαυῒδ ἐν Πνεύματι Κύριον καλεῖ αὐτὸν λέγων, εἶπεν ὁ Κύριος τῷ Κυρίῳ μου, κάθου ἐκ δεξιῶν μου ἕως ἂν θῶ τοὺς ἐχθρούς σου ὑποπόδιον τῶν ποδῶν σου;  εἰ οὖν Δαυῒδ καλεῖ αὐτὸν Κύριον, πῶς υἱὸς αὐτοῦ ἐστι;» (Ματθ. 22, 43-45)

«Πώς τότε ο Δαβίδ, οδηγημένος από το Πνεύμα, τον ονομάζει “Κύριο”; Λέει: Ο Κύριος είπε στον Κύριό μου: κάθισε στα δεξιά μου ώσπου να υποτάξω τους εχθρούς σου κάτω απ’ τα πόδια σου. »Αν, λοιπόν, ο Δαβίδ τον ονομάζει “Κύριο”, πώς είναι απόγονός του;»

Σοφία ή πανουργία;

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Η οψιμότητα του Πάσχα φέτος μετατοπίζει αισθητά και την έναρξη του Τριωδίου και της Μεγάλης Σαρακοστής, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν πλέον τα κανονισμένα αναγνώσματα των Κυριακών του Λουκά. Για τις επόμενες τρεις Κυριακές λοιπόν, καταφεύγουμε στα πλεονάζοντα για τον σκοπό αυτό αναγνώσματα των Κυριακών του Ματθαίου.

Η σπουδαιότερη εντολή ["Φωνή Κυρίου", 4.2.2024]