e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Παναγούλα Βανάτου: Κυριακή Στ΄ Λουκά 2024 και εορτή Αγίου Γερασίμου


Πρωί Κυριακής Στ΄ Λουκά, 20 Οκτωβρίου 2024, εορτή του Αγίου Γερασίμου του θαυματουργού, του εν Κεφαλληνία θησαυριζομένου, εγένετο η Ευχαριστιακή Σύναξη του Βανάτου, εν πληθούση εκκλησία, στον Ναό της Παναγούλας. 
        Ιερούργησε ο Οικονόμος Σταυροφόρος Παναγιώτης Παράσχης, καθώς ο οικείος Εφημέριος απουσίαζε δικαιολογημένα. Έψαλαν οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας, Αργύριος Φαλίδας (Διοικητής της Πυροσβεστικής Ζακύνθου και φίλος της Ενορίας), Σπυρίδων Σαρατσένος και Σπυρίδων Δρογγίτης. Τον θείο λόγο κήρυξε, με την γνωστή γλαφυρότητά του, ο θεολόγος κι εκπαιδευτικός κ. Σταμάτιος Ζούλας.
        Η ευλαβής Οικογένεια Αναστασίου και Αγγελικής Δρογγίτη -όπως κάθε χρόνο- προσκόμισαν την Αρτοκλασία της εορτής του Αγίου Γερασίμου, ενώ από ετών έχει προσφέρει δεητικά και εκφραστική εικόνα Του, η οποία είχε τεθεί για προσκύνημα.
        Στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας έγινε το 3μηνο Μνημόσυνο του μακαριστού Παύλου Δρογγίτη, εξαίρετου Ενορίτη και παλαιού -επί δεκαετίες- Εκκλησιαστικού Συμβούλου Ενορίας Βανάτου. 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τα 112α Ελευθέρια των Γιαννιτσών


Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024, ημέρα μνήμης του αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου και του οσίου Γερασίμου του εν Κεφαλληνία, αλλά και 112ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως των Γιαννιτσών από τον Οθωμανικό ζυγό, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μάλιστα ήταν το πρώτο Συλλείτουργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με τον βοηθό Επίσκοπο της Μητροπόλεως, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αλμωπίας κ. Στέφανο μετά την πρόσφατη Χειροτονία του.

Η Μύκονος τίμησε τον Προστάτη της Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο

20.10.2024. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αρτεμίου, στη Χώρα της Μυκόνου, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, προστάτη της νήσου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, περιστοιχουμένου από τους Εφημερίους της Μυκόνου, με την παρουσία της Βουλευτού Κυκλάδων κ. Αικ. Μονογυιού, του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Μπρίγγου, του Δημάρχου Μυκόνου κ. Χρήστου Βερώνη, του υπ’ αυτού προσκληθέντος Δημάρχου Λαρισαίων κ. Αθαν. Μαμάκου, διατελεσάντων Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, του Διοικητού της 6ης ΜΣΕΠ, του Υπολιμενάρχη Μυκόνου, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Αεροδρομίου Μυκόνου, μελών του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΑΝΤΩ», αντιπροσωπείας μαθητών όλων των Εκπαιδευτηρίων της Μυκόνου, με τις σημαίες τους και εκπαιδευτικούς, και μεγάλου πλήθους Μυκονίων πιστών.

Οι μεταφράσεις έργων του Νικολάι Μπερντιάγιεφ από τον Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίο Παπαμιχαήλ (1878-1963)

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος 
Ο Μητροπολίτης Σάμου Ειρηναίος Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στο Κατιρλί της Βιθυνίας στις 10 Απριλίου του 1878, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την γέννηση του Νικολάι Μπερντιάγιεφ (Μάρτιος του 1874), τον οποίο έμελλε αργότερα να σπουδάσει και να μεταφράσει. Ήταν σύγχρονοι και συνομήλικοι. Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Ειρηναίος, ανέβηκε στον Οικουμενικό Θρόνο ο Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’, ο οποίος αργότερα, κατά την δεύτερη Πατριαρχία του, πήρε τον Ειρηναίο στην Πατριαρχική Αυλή. 

Ομαλά Κεφαλονιάς: Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου [live]

Στα Ομαλά της Κεφαλονιάς, σήμερα, πρωί Κυριακής Στ΄ Λουκά, 20ής Οκτωβρίου 2024 τελείται Αρχιερατικό Συλλείτουργο προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συμπαραστατούμενος από άλλους Αρχιερείς. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Άγιος Γεράσιμος, ο εν Κεφαλληνία ασκητής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο μοναχισμός είναι ένας από τους δύο δρόμους που μπορεί να επιλέξει ο Χριστιανός στην ζωή του, ήτοι τον έγγαμο ή τον άγαμο βίο. Και οι δύο αυτοί δρόμοι είναι για την Εκκλησία μας ισότιμοι και ευλογημένοι, και οδηγούν εξίσου στη θέωση. Ο μοναχισμός είναι μια δυναμική παρουσία στη ζωή της Εκκλησίας μας, τον οποίο αγίασαν αμέτρητα πλήθη οσίων, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Ένας από τους πολυάριθμους αγίους μοναχούς είναι και ο άγιος Γεράσιμος, ο Νέος Ασκητής, ο οποίος αναδείχτηκε ως μια από τις σπουδαιότερες μοναστικές μορφές των νεωτέρων χρόνων, εφάμιλλος των μεγάλων μοναχών της αρχαίας Εκκλησίας.

Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ,  Θεολόγου – Καθηγητού

Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας κατείχαν υψηλά αξιώματα στις κρατικές υπηρεσίες των χωρών τους. Στα πρωτοβυζαντινά χρόνια μια πλειάδα αγίων ήταν ανώτατοι κρατικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του βυζαντινού κράτους. Ένας από αυτούς είναι και ο Μεγαλομάρτυρας άγιος Αρτέμιος.

Ο φθόνος στις ανθρώπινες σχέσεις

«Μὴ γινώμεθα κενόδοξοι, ἀλλήλους προκαλούμενοι, ἀλλήλοις φθονοῦντες» (Γαλ. 5, 26)

«Ας μη γινόμαστε ματαιόδοξοι, ας μην προκαλούμε κι ας μη φθονούμε ο ένας τον άλλο». 

Καλή προαίρεση και βίωμα

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακή ΣΤ’ Λουκά, 20/10/2024

Γράφει ο π. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΠΟΜΟΝΗΣ

Ο ιερός συγγραφέας μάς μεταφέρει ένα από τα θαύματα του Ιησού. Την θεραπεία του δαιμονιζόμενου άνδρα στη πόλη των Γαδαρηνών. Ο Κύριος, πλησιάζοντας την εν λόγω περιοχή, Τον προϋπάντησε  ένας άνδρας που για χρόνια βασανιζόταν από αρκετά -κατά την διήγηση- δαιμόνια. Ο άνθρωπος αυτός ζούσε μακριά από τους συνανθρώπους του, και πιο συγκεκριμένα στο νεκροταφείο εκτός της πόλεως, σε μια πολύ πρωτόγονη κατάσταση.

Η κατοχή

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Ὁ Χριστὸς συναντᾶ στὴ χώρα τῶν Γαδαρηνῶν κάποιον ἄνθρωπο ποὺ κατεχόταν ὄχι ἀπὸ ἕνα, ἀλλὰ ἀπὸ λεγεώνα, πλῆθος ὁλόκληρο πονηρῶν πνευμάτων. Ἡ κατοχὴ ἀπὸ τοὺς δαίμονες εἶχε φέρει τὸν ἄνθρωπο αὐτὸν σὲ ἄθλια κατάσταση. «Ἱμάτιον οὐκ ἐνεδιδύσκετο καὶ ἐν οἰκίᾳ οὐκ ἔμενεν, ἀλλ’ ἐν τοῖς μνήμασιν». Ὁ σατανᾶς τὸν εἶχε ὑποδουλώσει ἀπὸ πολλὰ χρόνια. Τὸν ἔδεναν μὲ ἁλυσίδες καὶ σιδερένια δεσμὰ στὰ πόδια, ἀλλὰ ὅλα τὰ ἔσπαζε καὶ ὠθούμενος ἀπὸ τὴ δαιμονικὴ ἐνέργεια πλανιόταν στὶς ἐρήμους, πλήρως ἀπομονωμένος ἀπὸ τὴν ἀνθρώπινη κοινωνία. Ὁ Χριστὸς τὸν θεράπευσε, μὲ ἀποτέλεσμα ὁ ἄνθρωπος, ἐλευθερωμένος πιά, ἱματισμένος καὶ σωφρονισμένος, νὰ μὴν ἐπιθυμεῖ νὰ ἀπομακρυνθεῖ ἀπὸ τὰ πόδια τοῦ σωτήρα του (Κυριακὴ ΣΤ΄ Λουκᾶ). 

Λόγος για το αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής Στ΄ Λουκά


Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ

Ἡ σημερινὴ ἀποστολικὴ περικοπή μᾶς μεταφέρει στὸ κέντρο τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, γύρω ἀπὸ τὴν περιοχὴ τῆς σημερινῆς πρωτεύουσας τῆς Τουρκίας, τὴν Ἄγκυρα. Ἐκεῖ, κατὰ τὴν περίοδο τῆς ἱεραποστολῆς τοῦ ἀποστόλου Παύλου, κατοικοῦσαν οἱ Γαλάτες τῆς Μικρᾶς Ἀσίας. Ἀποτελοῦσαν παρακλάδι τῆς μεγάλης φυλῆς τῶν Γαλατῶν, ἡ ὁποία, κατὰ τοὺς ἱστορικούς, ἀποτελοῦσε τὸν τρίτο σπουδαιότερο εὐρωπαϊκὸ λαὸ μετὰ τοὺς Ἕλληνες καὶ τοὺς Ρωμαίους.

Το μυστήριο της ανομίας και η σωτηρία του κόσμου ["Φωνή Κυρίου", 20.10.2024]