Το εσπέρας της Κυριακής, 10 Νοεμβρίου 2024, ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του προστάτου της Καστοριάς, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά του Θαυματουργού. Η Καστοριά μαζί με τον πολιούχο της, εορτάζει την επέτειο των 112 ετών από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.
Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα
-
Ημερολόγιο 2025 - Λεύκωμα: «Γεράσιμος Πιτζαμάνος. 200 χρόνια από τον θάνατό του» - H Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ-ΕΙΜ) αφιερώνει το Ημερολόγιό της για το 2025 στον Κεφαλονίτη ζωγράφο και αρχ...Πριν από 1 ημέρα
-
-
Fr Georgios Lekkas: The Passion of Self-Sufficiency - What primarily separates us from Christ is our self-sufficiency. Self-sufficiency is the defining trait of the Pharisee, whose love for wealth can be exp...Πριν από 2 εβδομάδες
-
Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στο Μουσείο και την Λίμνη της Δοϊράνης [photos] - Ώρα 1 το μεσημέρι της 23ης Σεπτεμβρίου 2024. Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο Μουσείο και την Λίμνη της Δοϊράνης. [Φωτογραφίες: Νίκ...Πριν από 2 μήνες
-
Έτερος Εγώ (2016) - «Έτερος Εγώ». Το ελληνικό θρίλερ του Σωτήρη Τσαφούλια που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εντυπωσίασε το κοινό, είχε αποσυρθεί από τις κινηματογραφικές...Πριν από 4 χρόνια
-
Τρεις συνεικόνες για τον Ανδρέα Κάλβο - [Πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Περιοδικό *Επτανησιακά Φύλλα* 29 (2009) 418, 420 και 422,συνοδευόμενα από ποιήματα και αναφερόμενα στον Ποιητή των* Ωδών*.] *Τώρ...Πριν από 14 χρόνια
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
Καστοριά: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Άγιο Μηνά
Χίος: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των Πολιούχων Αγίων της
Τη 10η και 11η Νοεμβρίου εκάστου έτους εορτάζεται με εκκλησιαστική λαμπρότητα, κατάνυξη και ιεροπρέπεια, αλλά και εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση, η ιερά μνήμη των Πολιούχων και Ελευθερωτών της Χίου, Αγίων Μεγαλομαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, η οποία συμπίπτει με την απελευθέρωση της νήσου την 11η Νοεμβρίου 1912.
Παναγούλα Βανάτου: Κυριακή Η΄ Λουκά 2024, με συνεορτασμό Αγ. Νεκταρίου, Αρσενίου και Μηνά
20 ἔτη στήν Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκοῦς Ναυπακτίας
Τήν Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, ἑορτή τοῦ ἁγίου Ἀρσενίου τοῦ Καππαδόκου, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στήν μεταβυζαντινή Ἱερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκοῦς τῆς Ναυπακτίας μέ ἀφορμή τά 20 χρόνια ἀπό τῆς ἐγκαθιδρύσεως τῆς Ἀδελφότητας ὑπό τήν καθοδήγηση τῆς Γερόντισσας στό ἱστορικό αὐτό Μοναστήρι τῆς Ναυπακτίας.
Εορτή Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στη Γαρίτσα Κερκύρας, όπου και ο τάφος του Αγίου
Την Κυριακή Η΄ του Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό κοιμητηριακό Ναό της Αναστάσεως και του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στην περιοχή της Γαρίτσας της πόλεως της Κέρκυρας.
Βιέννη: Η Χειροτονία του Επισκόπου Αρίστης κ. Μαξίμου [photos]
Βρυξέλλες: Η πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ναού των Ταξιαρχών
Πατριαρχικό - Πολυαρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ζ΄, ιδρυτή Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων και τους διατελέσαντες ποιμενάρχες της
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Πριγκήπου, κατά την οποία τελέστηκε Μνημόσυνο για τον προκάτοχό του αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο Ζ΄, ιδρυτή της Ι. Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων και τους αειμνήστους ποιμενάρχες αυτής.
Πρίγκηπος: Ομιλία Βαρθολομαίου στην Πατριαρχική Λειτουργία
* * *
Πρίγκηπος: Προσφώνηση του Γέροντος Πριγκηποννήσων κατά την Πατριαρχική Λειτουργία
***
Πρίγκηπος: Ομιλία του Φιλαδελφείας Μελίτωνος στην Πατριαρχική Λειτουργία
***
Ομιλία Μητροπολίτου Σουηδίας στην Κυριακή Η΄ Λουκά
Μητρόπολη Πριγκηποννήσων: Πατριαρχική Λειτουργία στην Πρίγκηπο [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:
Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος
Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος από την Μητρόπολη για λόγους υγείας, ενώ στην επιστολή του αναφέρεται ότι επιθυμία του είναι να τον διαδεχθεί ο βοηθός του Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός. Γράφει χαρακτηριστικά πως «με την πάροδον του καιρού αισθάνομαι τας δυνάμεις μου φυσικάς και πνευματικάς να ασθενούν. Προς τούτο, προάγομαι προς την Υμετέραν Σεπτήν Κορυφήν, όπως εκφράσω την επιθυμίαν μου να αφυπηρετήσω εκ της θέσεως του Μητροπολίτου».
Η παραδοσιολατρία ("προέκοπτον ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ")
« Ἠκούσατε γὰρ τὴν ἐμὴν ἀναστροφήν ποτε ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ, ὅτι καθ᾿ ὑπερβολὴν ἐδίωκον τὴν ἐκκλησίαν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐπόρθουν αὐτήν, καὶ προέκοπτον ἐν τῷ ᾿Ιουδαϊσμῷ ὑπὲρ πολλοὺς συνηλικιώτας ἐν τῷ γένει μου, περισσοτέρως ζηλωτὴς ὑπάρχων τῶν πατρικῶν μου παραδόσεων» (Γαλ. 1, 13-14)
«᾿Ασφαλῶς ἔχετε ἀκούσει γιὰ τὴ διαγωγή μου ὅσον καιρὸ ἀνήκα στὴν ἰουδαϊκὴ θρησκεία, ὅτι καταδίωκα μὲ πάθος τὴν ἐκκλησία τοῦ Θεοῦ καὶ προσπαθοῦσα νὰ τὴν ἐξαφανίσω. Καὶ πρόκοβα στὸν ἰουδαϊσμὸ πιὸ πολὺ ἀπὸ πολλοὺς συνομήλικους συμπατριῶτες μου, γιατὶ εἶχα μεγαλύτερο ζῆλο γιὰ τὶς προγονικές μου παραδόσεις».
Ο άνθρωπος του Θεού και ο άνθρωπος του Νόμου
Γράφει ο π. Γεώργιος Λέκκας*
Υπάρχουν οι άνθρωποι του Νόμου, υπάρχουν κι οι άνθρωποι του Θεού. Οι άνθρωποι του Νόμου αγαπούν τον Νόμο περισσότερο από όσο αγαπάνε τους ανθρώπους, αντιθέτως οι άνθρωποι του Θεού εφαρμόζουν στην πράξη τον Νόμο της Αγάπης με την μεγάλη τους αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους.
Ποιος είναι πραγματικά ο Πλησίον
Η λάθος ερώτηση
Του π. Δημητρίου Μπόκου
Στην πασίγνωστη παραβολή του καλού Σαμαρείτη ο Χριστός δέχεται μια ερώτηση από τον νομικό που τον πείραζε: Ποιος είναι ο πλησίον μου που πρέπει να τον αγαπώ όπως τον εαυτό μου; Στη συνέχεια ο Χριστός με τη γνωστή παραβολή έδειξε, ότι η ερώτηση τέθηκε με λάθος τρόπο. Έτσι στο τέλος αντέστρεψε το ερώτημα και το έθεσε με τον ορθό τρόπο προς τον νομικό: Ποιος έγινε ο πλησίον για αυτόν που έπεσε στους ληστές; (Κυριακή Η΄ Λουκά).
Εμείς και οι άλλοι ["Φωνή Κυρίου", 10.11.2024]
Λόγος στο αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής Η΄ Λουκά
Του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ
«Ποῖος εἶσαι καί μέ ποῖο κύρος μιλᾶς; »
Αὐτή ἦταν ἡ μόνιμη ἀμφισβήτηση πού ἀκολουθοῦσε τόν Ἀπόστολο Παῦλο στήν διάρκεια ὅλων τῶν περιοδειῶν του. Προερχόταν κυρίως ἀπό τούς Ἰουδαΐζοντες, δηλαδή ἐκείνους τούς Χριστιανούς πού δίδασκαν πως, γιά νά ἐπιτύχει ἕνας ἄνθρωπος τήν σωτηρία του μέσῳ τῆς πίστεως στόν Ἰησοῦ Χριστό, εἶναι ἀπαραίτητη ἡ τήρηση τῶν διαφόρων λειτουργικῶν διατάξεων τοῦ Μωσαϊκοῦ Νόμου. Δίδασκαν μέ φανατισμό πώς οἱ Χριστιανοί που προέρχονται ἀπό τούς ἐθνικούς, δηλαδή τούς εἰδωλολάτρες, ἔπρεπε νά τηροῦν μέ ἀκρίβεια αὐτές τίς τελετουργίες καί προπάντων τήν περιτομή.