e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Το "Λειμωνάριον Λευκάδος και Ιθάκης", με τον κόπο του Διακόνου Ιωαννικίου Ζαμπέλη

Εντός του 2011 κυκλοφορήθηκε ο μεγάλου μεγέθους  και μεγάλης σπουδαιότητας Τόμος "Λειμωνάριον Λευκάδος και Ιθάκης", έκδοση του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας (Μητροπόλεως) της Λευκάδας. Πρόκειται για την αποτύπωση του υμνογραφικού πλούτου της εν λόγω Μητροπόλεως, τον οποίον συγκέντρωσε, επιμελήθηκε και μάς παρουσίασε ο εγκρατής περί τα γράμματα και το υμνογράφειν ιερολογιότατος Διάκονος Ιωαννίκιος Ζαμπέλης.

Στις 496 σελίδες τού ανά χείρας Τόμου εμπεριέχεται όλη η πνευματικότητα και η εκκλησιαστική ιστορία των δύο ωραίων νησιών του Ιονίου, η εκπεφρασμένη σε στίχους, οι οποίοι προήλθαν από ευσεβέστατες γραφίδες μέσα στους αιώνες, μέχρι και σήμερα και αφορούν σε εφέστιες εικόνες (με πρώτη και κορυφαία την περίπυστη Κυρά την Φανερωμένη, προστάτισσα και πολιούχο των Λευκαδίων), διαφόρους εντοπίους αγίους (π.χ. τον άγιο Σωσίωνα, πρώτο επίσκοπο Λευκάδος), κάποιους ιδιαιτέρως τιμωμένους στο νησί αγίους (π.χ. τον Απόστολο Παύλο ή τους αγίους Τιμόθεο και Μαύρα) ή και σημαντικά γεγονότα (π.χ. την απαλλαγή από την σεισμική απειλή του Δεκαπενταύγουστου 2003).

Της κάθε Ακολουθίας προτάσσεται κατατοπιστικό σημείωμα και σε παράρτημα υπάρχει δεκαεξασέλιδο παράρτημα τετράχρωμων εικόνων. Προ της εκτενούς Εισαγωγής δημοσιεύεται Πρόλογος του Σεβ. Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, με την ευλογία του οποίου συντελέστηκε η πολυσήμαντη αυτή έκδοση. 

Συγχαίρουμε τον π. Ιωαννίκιο για την τόσο καλαίσθητη και χρηστική παρουσίαση της πολύτιμης συγκομιδής λόγου και πίστης, που μάς προσέφερε, αθανατίζοντας έτσι όλον αυτόν τον θησαυρό βυζαντινότροπης ποίησης και κληροδοτώντας τον στους μεταγενέστερους για λειτουργική χρήση και, κυρίως, ωφέλεια.

* Μια άλλη βιβλιοπαρουσίαση του "Λειμωναρίου", δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας, εδώ.