e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Μεταμοσχεύσεις: Επιτεύγματα και μελλοντικές προκλήσεις

Ομιλία του ΝΙΚΟΥ ΣΚΑΡΤΣΗ, Ιατρού – Ερευνητή του Πανεπιστημίου Harvardστην 9η Σύναξη του ΑΛΗΘΩΣ, του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου (Κυριακή, 27 Μαΐου 2012)


Καλησπέρα σας! Πριν αρχίσω την ομιλία μου, με θέμα «Μεταμοσχεύσεις: Επιτεύγματα και μελλοντικές προκλήσεις», θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχάς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο για την υποστήριξη, ενθάρρυνση και έμπνευση που μου εμφύσησε από την πρώτη στιγμή, που τον συνάντησα για να του εξομολογηθώ την επιθυμία μου, να ασχοληθώ με τον κλάδο των Μεταμοσχεύσεων πριν σχεδόν πέντε χρόνια.
Για την πολύπλευρη δραστηριότητα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια είχα ακούσει στην Βοστόνη και είχαμε συναντηθεί εδώ στο 2ο «Αληθώς», όπου και γεννήθηκε η ιδέα, την οποία σήμερα πραγματοποιούμε για ένα «Αληθώς» αφιερωμένο στις Μεταμοσχεύσεις.
Σήμερα θα συζητήσουμε πέντε βασικά ερωτήματα:
1. Ποιος χρειάζεται μεταμόσχευση,
2. Γιατί χρειάζεται μεταμόσχευση,
3. Ποια η επιβίωση μετά την μεταμόσχευση,
4. Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει ο μεταμοσχευμένος ασθενής και
5. Τι πρέπει να λύσει ο γιατρός σήμερα μέσω της έρευνας για τους αυριανούς ασθενείς.
Επίσης, θα ήθελα να σας αναφέρω τι δεν θα συζητήσουμε σήμερα. Δεν θα επεκταθούμε σε θέματα βιοηθικής και αυτό όχι γιατί δεν είναι σημαντικά, αλλά γιατί θα πρέπει να αφιερώσουμε μία άλλη συζήτηση για αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, σήμερα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο οφείλεται το γεγονός ότι οι Μεταμοσχεύσεις δεν προχωρούν αρκετά είναι οι προκαταλήψεις και η ανεπαρκής ενημέρωση για το τι είναι εγκεφαλικός θάνατος. Ο κόσμος έχει ιδιαίτερη δυσπιστία και κάποιες φορές φτάνει να αναρωτιέται, αν, στην περίπτωση που θα εισαχθεί σε νοσοκομείο και θα είναι σε κρίσιμη κατάσταση, οι γιατροί βιαστούν να δώσουν τα όργανα του σε κάποιον άλλο. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι τούτο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα και θα πρέπει αρμόδιοι φορείς να διασαφηνίσουν με κάθε λεπτομέρεια και χωρίς την παραμικρή αμφιβολία τι είναι εγκεφαλικός θάνατος.
Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση νεφρού στον κόσμο έγινε στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, στις 23 Δεκέμβρη 1954. Ο δίδυμος αδελφός δώρισε τον ένα του νεφρό στον αδελφό του και ο λήπτης επιβίωσε για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο θα ήταν αδύνατο με τον τεχνητό νεφρό της εποχής.
Οι πρώτες συστηματικές προσπάθειες για μεταμόσχευση έγιναν στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1912 ο Γάλλος χειρουργός Alexis Carrel (1873-1944), πήρε το βραβείο Nobel για την ανακάλυψη των χειρουργικών τεχνικών για την αναστόμωση αγγείων που επέτρεψαν να μπορεί να αγγειωθεί το όργανο του δότη στον λήπτη. 
Όμως παρότι οι χειρουργικές τεχνικές επέτρεπαν την μεταμόσχευση, το όργανο του δότη καταστρεφόταν εντός ωρών ή ημερών. 
Από το 1920, η έρευνα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων επικεντρώνεται στην μελέτη του ανοσολογικού συστήματος ως υπεύθυνου για την αποτυχία των μεταμοσχεύσεων.
Το 1951, ο Peter Medawar (1915-1987) προτείνει την ανοσοκαταστολή ως θεραπεία στην απόρριψη του μοσχεύματος. Έτσι το 1959, η κορτιζόνη και η αζαθειοπρίνη- γνωστά ανοσοκατασταλτικά- χρημοποιούνται σε λήπτες για θεραπεία της απόρριψης με πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Το 1970, εισάγεται η κυκλοσπορίνη, το πρώτο ανοσοκατασταλτικό το οποίο θα είναι επαρκώς αποτελεσματικό να θεραπεύσει την απόρριψη μοσχεύματος, και οι μεταμοσχεύσεις αρχίζουν να μπαίνουν στην κλινική πράξη.
Σε αυτό το σημείο θα σας αναφέρω μια ιστορία σε σχέση με την κυκλοσπορίνη. Ένας από τους πρώτους χειρουργούς, οι οποίοι δοκίμασαν σε πειραματικό στάδιο την κυκλοσπορίνη ήταν Έλληνας και ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν το γεγονός ότι η κυκλοσπορίνη ήταν αδιάλυτη στο νερό. Η μητέρα του, από την Καλαμάτα, ανησυχούσε για τον γιό της στο Λονδίνο, όπου δεν έχει ήλιο και του έστελνε ελαιόλαδο για να παίρνει τις αναγκαίες βιταμίνες. Σε κάποια συζήτησή τους ο χειρουργός μίλησε στην μητέρα του για το ότι το φάρμακο δεν διαλύεται στο νερό και η μητέρα του πρότεινε να το διαλύσει σε λάδι. Έτσι λύθηκε το πρόβλημα της χορήγησης του φαρμάκου και από εκεί και πέρα τα πειράματα συνέχισαν με την κυκλοσπορίνη διαλυμένη σε ελληνικό ελαιόλαδο!
Στην συνέχεια το 1984, ανακαλύφθηκε το Tacrolimus, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στις μεταμοσχεύσεις περισσοτέρων και πιο αντιγονικών οργάνων.
Για τις κύριες νόσους, που οδηγούν στην ανάγκη για Μεταμόσχευση, μίλησε η κ. Κατσαρού και δεν θα τις επαναλάβω. Παρότι ο τεχνητός νεφρός βοηθά ιδιαίτερα τον νεφροπαθή ασθενή, η επιβίωση με την μεταμόσχευση είναι ανώτερη του τεχνητού νεφρού, καθώς επίσης και η ποιότητα ζωής. Έτσι η μεταμόσχευση είναι η θεραπεία εκλογής σε τελικού σταδίου νεφρική νόσο, σε κατάλληλους ασθενείς.
Οι κυριότερες προκλήσεις, με τις οποίες είναι σήμερα αντιμέτωπο το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, είναι αφενός μεν η έλλειψη οργάνων, αφετέρου δε η ανοσοκατασταλτική θεραπεία που πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς εφ’ όρου ζωής. Όσον αφορά στην έλλειψη οργάνων, οι λίστες για μεταμόσχευση συνεχώς αυξάνονται και έχουν πολλαπλάσιους ασθενείς από αυτούς που τελικά μεταμοσχεύονται. Η αντιμετώπιση έγκειται στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για την δωρεά οργάνων, στην χρήση τεχνητού νεφρού και στην προσπάθεια με βιοτεχνολογικά μέσα δημιουργίας μοσχευμάτων.
Όσον αφορά στην σημερινή θεραπεία, που λαμβάνουν οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, είναι αρκετά προβληματική και η έρευνα έχει συγκεντρωθεί ώστε να βρεθούν καινούριες θεραπείες στο μέλλον. Οι κύριες αιτίες, που περιορίζουν την επιβίωση των μεταμοσχευμένων ασθενών, είναι η απόρριψη του μοσχεύματος και οι ευκαιριακές λοιμώξεις, που βρίσκουν έφορο έδαφος στον ανοσοκατασταλμένο ασθενή. Και τα δύο είναι απόρροια της θεραπευτικής αγωγής που λαμβάνουν σήμερα οι λήπτες μεταμοσχευμένων οργάνων. Είτε λόγω της μερικής αποτελεσματικότητάς τους να αντιμετωπίσουν την απόρριψη του μοσχεύματος, είτε λόγω της γενικευμένης ανοσοκαταστολής και συνεπακόλουθης αδυναμίας του οργανισμού να πολεμήσει παθογόνους μικροοργανισμούς, αντίστοιχα.
Συνεπώς, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη, να σχεδιαστούν κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές, ούτως ώστε ο οργανισμός του λήπτη να αναγνωρίζει ως δικό του το όργανο του δότη και παράλληλα το ανοσολογικό σύστημα του λήπτη να είναι πλήρως λειτουργικό για να εξουδετερώνει παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτή η κατάσταση έχει ήδη περιγραφεί σε πειραματικά μοντέλα μεταμοσχεύσεων ως «ανοσοανοχή».
Αρχικά, η γέννηση της ιδέας των Μεταμοσχεύσεων οφείλεται στην ανάπτυξη κατάλληλων χειρουργικών τεχνικών για την αναστόμωση των αγγείων ανάμεσα στο όργανο του δότη και στον λήπτη. Όμως για αρκετά χρόνια, παρότι οι χειρουργικές τεχνικές ήταν γνωστές, οι μεταμοσχεύσεις δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επιτυχώς, διότι ο οργανισμός του λήπτη κατέστρεφε το όργανο του δότη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η ανακάλυψη των ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων έδωσε την αναγκαία ώθηση για να αναπτυχθεί στην κλινική ο τομέας των μεταμοσχεύσεων. Η επιβίωση των μοσχευμάτων και των ληπτών επιμηκύνθηκε σημαντικά, όμως σημαντικές προκλήσεις, όπως η χρόνια απόρριψη των μοσχευμάτων και η προδιάθεση στις λοιμώξεις, ακόμα απαιτούν την λύση τους. Η εκ νέου εκπαίδευση του ανοσολογικού συστήματος του λήπτη, ούτως ώστε να αναγνωρίσει το όργανο του δότη ως δικό του θα μπορούσε να βελτιώσει εντυπωσιακά την επιβίωση των μοσχευμάτων και να αφήσει ανέπαφο το αμυντικό σύστημα έναντι των λοιμώξεων.

Η νεφρολογική υποστήριξη στη Ζάκυνθο

αληθώς [Ναός Παναγούλας Μπανάτου, 27 Μαΐου 2012]
Παρουσιάζουν οι Νεφρολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου Ο Άγιος Διονύσιος 
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ και ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΣ


Σκοπός μας είναι να Σας ενημερώσουμε: 
* για τα συμπτώματα και τις κυριότερες αιτίες της Χρόνιας Νεφρικής Νόσο, ώστε να προτρέψουμε τον καθένα να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό, και 
* για την νεφρολογική υποστήριξη στο νησί μας. 

Οι Αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε θεραπεία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου. 
* Εκτιμάται ότι ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από κάποια νεφρική νόσο πρώιμου σταδίου, χωρίς να το γνωρίζει, καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα. 
* Σχεδόν 9000 Έλληνες κάνουν αιμοκάθαρση και 3000 ζουν με μόσχευμα, ενώ περίπου 1000 ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής, για να υποβληθούν και αυτοί σε μεταμόσχευση νεφρού. 
Ο αριθμός των ασθενών που κάνουν αιμοκάθαρση στην Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Τι είναι οι νεφροί;
Οι νεφροί μας είναι ένα φυσικό φίλτρο το οποίο πραγματοποιεί την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις βλαβερές και άχρηστες ουσίες.  Η απομάκρυνση των τοξινών και της περίσσειας νερού από το αίμα είναι μία από τις κύριες λειτουργίες των νεφρών, οι οποίοι καθημερινά φιλτράρουν 200 λίτρα αίματος – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 20 κουβάδες νερό. 
Ακόμα, οι νεφροί μας:
  • Απελευθερώνουν ορμόνες.
  • Ρυθμίζουν το νερό και τις χημικές ουσίες στο αίμα μας, όπως το νάτριο και το κάλιο.
  • Απομακρύνουν κάποια φάρμακα και άλλες τοξίνες από το αίμα.
  • Ρυθμίζουν την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού μας.
Τι είναι η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ);
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος αναπτύσσεται όταν οι νεφροί αδυνατούν, λιγότερο ή περισσότερο, να εκτελέσουν τις βασικές τους λειτουργίες (καθαρισμός αίματος, παραγωγή ορμονών, ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας). Διακρίνεται σε πέντε στάδια. Στο πέμπτο και τελικό στάδιο της νόσου, ο ασθενής χρειάζεται υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας με τεχνητά μέσα (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση). Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει και επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία αλλά και νόσους της καρδιάς και των αγγείων.

Συμπτώματα της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) δεν προειδοποιεί με σαφή συμπτώματα, αλλά γίνεται γνωστή κυρίως μέσω των επιπλοκών της, τα οποία μπορεί να είναι η αναιμία, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, επιπτώσεις στα οστά κ.α. Τα συμπτώματα της ΧΝΝ συχνά δεν εμφανίζονται παρά μόνο όταν έχει ήδη χαθεί περισσότερο από το 50% της λειτουργίας των δύο νεφρών.

Τα Συμπτώματα της ΧΝΝ σε Προχωρημένο Στάδιο είναι:
  • Μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή ούρων (ανουρία)
  • Κόπωση
  • Μειωμένη εγρήγορση
  • Σύγχυση
  • Χλωμό δέρμα
  • Ταχυπαλμία
  • Ξηροστομία
  • Αίσθημα δίψας
Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι σπειραματονεφρίτιδες, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι κληρονομικές παθήσεις των νεφρών, είναι οι σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν στη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Διάγνωση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με τη βοήθεια των παρακάτω απλών εξετάσεων:
  • Γενική εξέταση ούρων
  • Εξέταση αίματος (μέτρηση κρεατινίνης) για τον υπολογισμό του ρυθμού της σπειραματικής διήθησης GFR, ενός πολύ αξιόπιστου δείκτη της νεφρικής λειτουργίας.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας υπερηχογράφημα.
Οι Επιπλοκές της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου στην Υγεία
  • Η πρώτη συνέπεια της ΧΝΝ είναι ο κίνδυνος προοδευτικής απώλειας της νεφρικής λειτουργίας, η οποία οδηγεί τελικά στην ανάγκη εξωνεφρικής κάθαρσης ή και μεταμόσχευσης νεφρού.
  • Η δεύτερη συνέπεια είναι ο πρόωρος θάνατος από σχετιζόμενη καρδιαγγειακή νόσο. Τα άτομα που δείχνουν υγιή και στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι πάσχουν από ΧΝΝ διατρέχουν τουλάχιστον δεκαπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ανεξαρτήτως του αν θα παρουσιάσουν ή όχι τελικά νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Ποιές Είναι οι Ομάδες Υψηλού Κινδύνου:
  • Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση
  • Τα παχύσαρκα άτομα
  • Οι καπνιστές
  • Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, υπέρτασης και νεφρικής νόσου
  • Οι ασθενείς με άλλες νεφροπάθειες
«Ο διαβήτης απειλεί τα νεφρά – φράξτε το δρόμο του!»
Ο διαβήτης αποτελεί ενδοκρινολογική διαταραχή, κατά την οποία οι ιστοί δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη (σάκχαρο) για ενέργεια. Προκαλεί προβλήματα στα μικρά αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τα όργανα και τους ιστούς του οργανισμού μας. Η μικροαγγειοπάθεια, όπως αποκαλείται η κατάσταση αυτή που προκαλεί ο διαβήτης, μειώνει τις λειτουργικές δυνατότητες πολλών ζωτικών οργάνων και κυρίως του νεφρού.

Στη ΜΤΝ της Ζακύνθου η διαβητική νεφροπάθεια είναι η συχνότερη.

Σχέση της ΧΝΝ με την υπέρταση
Ένα δισεκατομμύριο άτομα έχουν σήμερα υψηλή αρτηριακή πίεση, αριθμός που αναμένεται να σημειώσει δραματική αύξηση, ενώ η υπέρταση είναι το κύριο αίτιο της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου. Το 2025 εκτιμάται, ότι 1,56 δισ. άτομα θα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, άρα θα είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ένα στα τέσσερα περιστατικά νεφρικής ανεπάρκειας οφείλεται σε υψηλή αρτηριακή πίεση. Όμως και οι ίδιοι οι νεφροί έχουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Σε ασθενείς με ΧΝΝ, η υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζεται περίπου στο 80% των περιπτώσεων.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νησιού μας η υπερτασική νεφροπάθεια έρχεται δεύτερη σε συχνότητα.

Σχέση της ΧΝΝ με την Καρδιαγγειακή Νόσο
Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου είναι κοινοί για τις βλάβες που προκαλούν στο νεφρικό ιστό, την καρδιά και τα αγγεία.
Η καρδιαγγειακή νόσος είναι ειδικά πολύ συχνότερη στα άτομα με χρόνια νεφροπάθεια, προσβάλλοντας έως και το 40% αυτών των ασθενών.
Αποτελεί επίσης την κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τη χρόνια νεφροπάθεια.
Η νεφρική αναιμία, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφροπάθεια δρουν μαζί ως φαύλος κύκλος, με τα συμπτώματα της καθεμίας να επιδεινώνουν τα συμπτώματα της άλλης. Αυτό το φαινόμενο συχνά αποκαλείται «καρδιονεφρικό σύνδρομο».
Oι νεφροπαθείς διατρέχουν 100 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

            Η αποφρακτική νεφροπάθεια είναι ουρολογική πάθηση
    Η υπερτροφία προστάτου, η νεφρολιθίαση, τα νεοπλάσματα του ουροποιητικού, λόγω παρατεταμένης απόφραξης, προκαλούν μη αναστρέψιμη νεφρική βλάβη. Η έγκυρη διάγνωση θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τη νοσηρότητα.
            Στη Μονάδα μας η συχνότητα της αποφρακτικής νεφροπάθειας ανέρχεται σε 11% των ασθενών. 

            Η άγνωστη νεφροπάθεια είναι η τέταρτη σε συχνότητα
            Είναι ένας δείκτης μη έγκαιρης διάγνωσης. Το ότι στη Ζάκυνθο, ένας στους τρεις ασθενείς δεν παρακολουθείται από νεφρολόγο έως την ένταξή του σε αιμοκάθαρση, είναι επιβαρυντικό. Οι ασθενείς αυτοί εντάσσονται σε αιμοκάθαρση με περισσότερες επιπλοκές.

Φαρμακευτική νεφροπάθεια
            Κάθε χρόνο στη Μονάδα μας αιμοκαθαίρεται τουλάχιστον ένας ασθενής με οξεία νεφρική ανεπάρκεια λόγω κατάχρησης φαρμάκων. Τα συχνότερα φάρμακα είναι: αντιφλεγμονώδη, νεφροτοξικά αντιβιοτικά και λανθασμένος συνδυασμός φαρμάκων. Η τοξικότητα των φαρμάκων αυξάνεται σε έδαφος αφυδάτωσης.

Βασικά Προληπτικά Μέτρα
  • Τακτικός ιατρικός έλεγχος
  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς «το πιεσόμετρο κάνει καλό στους νεφρούς»
  • Έλεγχος της γλυκόζης, της χοληστερόλης και της αναιμίας
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους - το 42 % των Ελλήνων είναι παχύσαρκοι
  • Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των νεφρικών νοσημάτων.

Είναι αντιμετωπίσιμη η Χρόνια Νεφρική Νόσος;
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι επικίνδυνη όχι μόνο γιατί μερικοί ασθενείς θα χρειαστούν αιμοκάθαρση, αλλά γιατί συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και θανάτου. Μάλιστα φαίνεται, ότι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν από κάποιο καρδιαγγειακό συμβάν, από ό,τι να καταλήξουν τελικά στην αιμοκάθαρση.
Όμως η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Η εξέλιξή της μπορεί να προληφθεί και να επιβραδυνθεί, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Συχνότητα των νοσημάτων στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Ζακύνθου
Στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου λειτουργεί Νεφρολογικό Ιατρείο δυο φορές την εβδομάδα από τις 9 πμ έως τις 2 μμ στο οποίο οι ασθενείς αρχειοθετούνται και παρακολουθούνται σε συχνότητα ανάλογη με το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.
Το γεγονός ότι ένας στους τρεις ασθενείς που εντάσσεται σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης δεν παρακολουθείται μέχρι τότε από τους νεφρολόγους είναι δυσμενές, λόγω των μεγαλύτερων επιπλοκών.
  
 Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει 12 θέσεις Αιμοκάθαρσης και ένα αναπληρωματικό μηχάνημα. Αυτή τη στιγμή αιμοκαθέρωνται 24 ασθενείς με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας. Στη Μονάδα παρακολουθούνται και 4 ασθενείς προ τελικού στάδιο.
Εκτός από τους μόνιμους, τακτικούς (3 φορές ανά εβδομάδα για 3 έως 4 ώρες κάθε φορά) ασθενείς, η Μονάδα  εξυπηρετεί όλες τις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου μας για περιστατικά ασθενών που έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης.
Επιπλέον από την ΜΤΝ παρακολουθούνται και καθοδηγούνται ασθενείς με νεφρολογικά προβλήματα σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, οι 4 μεταμοσχευμένοι ασθενείς του νησιού και οι 2 ασθενείς υπό θεραπεία με περιτοναϊκή κάθαρση.
Ένας επίσης σημαντικός –και συνεχώς αυξανόμενος– αριθμός  αιμοκαθάρσεων διενεργείται σε έκτακτους εξωτερικούς ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται τους καλοκαιρινούς μήνες ή κατά τις γιορτές για διακοπές.
Η μεγαλύτερη πρόκληση ωστόσο είναι η νίκη απέναντι στην άγνοια γι αυτήν την σιωπηρή νόσο με το μήνυμα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ  ΤΟΥΣ  ΝΕΦΡΟΥΣ  ΣΟΥ 
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ  ΤΗ  ΖΩΗ ΣΟΥ!!!