e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αναμνήσεις από τα γυρίσματα της ταινίας "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Τώνη Λυκουρέση (1990)










Ο φίλος Τώνης Λυκουρέσης, ανάμεσα στ' άλλα πολύ σημαντικά που έχει κάμει ως σκηνοθέτης, έχει κατ' επανάληψιν ασχοληθεί και με την δύσκολη υπόθεση "δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ", κυρίως όσον αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Ζάκυνθο. Μες από αυτή του τη γόνιμη ενασχόληση έχει ανασυνθέσει παλαιότερες εποχές και φάσεις τού ιστορικού γίγνεσθαι του Τζάντε και της Επτανήσου, με σεβασμό επιστήμονα.
Μια από τις πιο γνωστές δουλειές του είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Διονύσιος Σολωμός Νικόλαος Μάντζαρος" του 1990, για λογαριασμό της ΕΡΤ (Α΄ Βραβείο ντοκιμαντέρ) και, όπως είναι ευκολονόητο, ασχολείται με το ιστορικό πλαίσιο, την ποιητική διαμόρφωση του Σολωμού, τις γενεσιουργές αιτίες του Ύμνου του, τη μελοποίηση από τον Μάντζαρο και την πρόσληψη του ποιητικού / μουσικού αυτού συνθέματος απ' αρχής μέχρι τους δικούς μας καιρούς.

Πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, την οποία κλήθηκαν να υποστηρίξουν οι ηθοποιοί Στάθης Κακκαβάς (στον ρόλο του Σολωμού), Τατιάνα Παπαμόσχου, Severine Bujard, αλλά -όπως συνηθίζει ο Λυκουρέσης- κι ένα πλήθος εντοπίων, σε ρόλους, όχι με την τρέχουσα έννοια του κομπάρσου, αλλά πιο ενεργό και καίριο μέσα στην ταινία.

Είχα τη χαρά να μού προτείνει να συμμετάσχω, όντας ιερωμένος. Θα ενσάρκωνα -είπε- έναν ανώνυμο ιερέα της εποχής του Σολωμού, που δέεται στην εκκλησιά του για την ενίσχυση των επαναστατημένων Ελλήνων, τον οποίον μάλιστα παρακολουθεί ο Διονύσιος Σολωμός (Στ. Κακκαβάς), ενώ την ίδια στιγμή τα λόγια του παπά επαναλαμβάνει μια γυναίκα, που θα μπορούσε να είναι η Ελευθερία (Τ. Παπαμόσχου). Παρά τις αρχικές μου αντιρρήσεις, λόγω προσωπικής τότε συστολής (πού, τώρα!...) και σχήματος, εντέλει μ' έπεισε! Διότι, πρέπει να ειπωθεί, ότι ο Τώνης έχει κι αυτό το προσόν: Την πειθώ! Ως τόπο επέλεξε τον ναό της Φανερωμένης του χωριού μας του Μπανάτου και οι σκηνές αποτυπώθηκαν μ' επιτυχία, μετά από γυρίσματα πολλών ωρών. 
Το αποτέλεσμα υπήρξε ικανοποιητικότατο! Τόσο, που από τότε, η ταινία αυτή αποτελεί τον "μαϊντανό" (συγχωρείστε μου τη λέξη, δε βρίσκω άλλη) κάθε επετείου της 25ης Μαρτίου. Παίχτηκε, ξαναπαίχτηκε, τρισξαναπαίχτηκε στην τηλεόραση, σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους... Κι αν κάποια στιγμή "λησμονήθηκε" να μπει στο επετειακό πρόγραμμα των καναλιών της εγχώριας ΕΡΤ, μπήκε οπωσδήποτε στο δορυφορικό / εθνικό μας Κανάλι. Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, είχα ελπίσει ότι την γλιτώσαμε τη συγκεκριμένη εκείνη χρονιά. Όμως λαμβάνω τηλεφώνημα από φίλους στη Βαρκελώνη, που μού αναγγέλλουν περιχαρέστατοι: "Αυτή τη στιγμή σε βλέπουμε στο δορυφορικό κανάλι"!!!

Το κορυφαίο ήταν, όταν τον Νοέμβριο τού 2007 βρέθηκα στο Γιοχάνεσμπουργκ, ως ομιλητής στις εκεί διοργανούμενες γιορτές προς τιμήν του Κορυφαίου της Ζακύνθου και της Ποίησης. Η ημερίδα επραγματοποιείτο στην περίφημη Σχολή SAHETI και ακριβώς πριν από τις ομιλίες προβλήθηκε το γνωστό μας πλέον ντοκιμαντέρ Λυκουρέση, με αγγλικούς πλέον υπότιτλους, που επιμελήθηκε ειδικά γι' αυτή την εκδήλωση η υπηρεσία του Αρχείου της ΕΡΤ, χάριν των Αποδήμων. Πολύ καλή δουλειά όντως!


Όμως, να τι συνέβη εκεί στη μεγάλη Αίθουσα Τελετών του SAHETI: Οι μαθητές της Σχολής είχαν την ευκαιρία να βλέπουν να περιφέρεται ανάμεσά τους με ολοφάνερη αμηχανία ο ιερέας της... ταινίας, που εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν. Είπα κι εγώ να κάμω τον... ηθοποιό και κατέληξα... δακτυλοδεικτούμενος!!!...
Πέραν όμως από το χαλαρό και αστείο του πράγματος, πρέπει, τέλος, να παραδεχτώ ότι η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη και άκρως ενδιαφέρουσα, η ταινία αξιοπρόσεκτη και αρέσει όπου προβάλλεται, η συνεργασία με τον Τώνη δυνάμωσε τη φιλία μας και ζήσαμε εμείς καλά κι εσείς -ελπίζω- καλύτερα!!!
π. Παν. Καποδίστριας