e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο γλύπτης Сергей Сорокин, αφανής μέσα στο πλήθος...

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Κατά τις εορτές του περασμένου σαββατοκύριακου εν Ζακύνθω για τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Ναυάρχου Θεοδώρου Ουσακώφ, τον οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει προ δεκαετίας αγιοκατατάξει [βλ. σχετικό νηφάλιο κείμενο της Ειρήνης Κασάπη εδώ], ουδείς από τους παρισταμένους και λαλίστατους επισήμους αναφέρθηκε στο ίδιο το έργο τέχνης, το οποίο δεσπόζει από χθες στο προαύλιο του Αγίου Διονυσίου. 

Το έργο αυτό κάποιος Καλλιτέχνης το ιστόρησε, κάποιος ξενύχτησε και κόπιασε μέχρις εξουθενώσεως, οπότε θα χρειαζόταν μια κάποια αναφορά στο όνομά του, χάριν της ιστορίας έστω... Όλοι τήρησαν σιγήν ιχθύος, ίσως διότι συνήθως ο δημιουργός θεωρείται ως παραγγελιοδόχος που αμείφτηκε για την δουλειά του και πάει τέλειωσε...,  ως απλός ή και αμελητέος "λαουρέντες" στην οικοδόμηση του σκοπού των εντολέων του και αχθοφόρος των (θεμιτών ή αθέμιτων, δεν έχει σημασία) θελήσεών τους... 

Ευτυχώς, το περασμένο Σάββατο, εμείς εδώ στο Νυχθημερόν, ανακαλύπτοντας όλως τυχαίως το όνομά του Ρώσου Καλλιτέχνη, κάναμε μια σύντομη αναφορά, την οποία μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ! Σ' εκείνο το κειμενάκι ερανισθήκαμε στοιχεία γι' αυτόν από το διαδίκτυο, επιχειρώντας ένα κάποιο τιμητικό σημείωμα. Πρόκειται για τον Сергей Сорокин (Sergei Sorokin), γλύπτη και δάσκαλο τής όχι και τόσο εύκολης αυτής τέχνης. 

Την επόμενη μέρα (Κυριακή, 13.10.2013), εκεί ανάμεσα στο πλήθος των επισήμων Ελλήνων και Ρώσων, ξεδιακρίναμε ταπεινό και παραθεωρημένο τον Καλλιτέχνη Сергей Сорокин, για τον οποίον ουδείς ενδιαφέρθηκε, μήτε ακούστηκε λόγος καλός ή κακός... Εμείς, ως Νυχθημερόν, τον πλησιάσαμε διακριτικά, τον συγχαρήκαμε για τον κόπο του και τον φωτοαποτυπώσαμε, εισπράττοντας την αίσθηση ενός πικρού χαμόγελου...

[Φωτογραφία: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

7 videos από τα αποκαλυπτήρια εν Ζακύνθω της προτομής του Θεοδώρου Ουσακώφ (Фёдор Ушако́в)

  Χθες, λίγο πριν το μεσημέρι, στο Προαύλιο της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου  
 Βιντεοσκόπηση: π. Παναγιώτης Καποδίστριας