e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Έργο του Ρώσου γλύπτη Сергей Сорокин η εν Ζακύνθω προτομή του Θεοδώρου Ουσακώφ

Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Η προτομή του Αγίου Ναυάρχου Ουσακώφ πρόκειται να αποκαλυφθεί επίσημα αύριο στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο προαύλιο του Πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου, στο πλαίσιο του ΧΙΙ Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά", ως προσφορά μάλιστα στους Ζακυνθινούς εκ μέρους των Ρώσων Φίλων των Επτανήσων. 

Η νεοϊστορηθείσα προτομή έφθασε σήμερα από την Ρωσία στο νησί μας κι έχει τοποθετηθεί κιόλας στην αρμόδια θέση της. Αξίζει, λοιπόν, εδώ να αναφερθεί ότι πρόκειται για έργο ενός έγκριτου Ρώσου καλλιτέχνη και δασκάλου γλυπτικής, του Сергей Сорокин (Sergei Sorokin), ο οποίος ειδικεύεται -κατά τις πληροφορίες που αντλούμε από το διαδίκτυο- στην χριστιανική και δη την ορθόδοξη γλυπτική, επιχειρώντας, με την πολυαπαιτητική και κοπιαστική τέχνη του, να κατορθώσει κάτι όχι και τόσο εύκολο: την τρισδιάστατη εφαρμογή των νόμων της Εικόνας

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Όταν ο Сорокин ιστορεί το γλυπτό της Αγίας Τριάδας (εν είδει τριών Αγγέλων, κατά την ορθόδοξη επιταγή της τέχνης των εικόνων) "στηρίζεται" στην πασίγνωστη Τριάδα - Φιλοξενία του Αβραάμ του μοναδικού και ανεπανάληπτου Αντρέι Ρουμπλιώφ. Συνεπώς, το νεότερο έργο διαθέτει γερή πνευματική καταγωγή, έχει ασφαλή πατρίδα, οπότε εκπέμπεται από αυτό οσμή ευωδίας πνευματικής! Άλλωστε, κατά δήλωσιν του
Сорокин, ο ίδιος ζει και κινείται συνειδητά εντός της ορθόδοξης πνευματικότητας και πραγματικότητας, προερχόμενος μάλιστα από τον αθεϊσμό, τον οποίο πρέσβευε στα νεανικά χρόνια του, δεδομένης και της τότε περιρρέουσας σοβιετικής και κατεστημένης ατμόσφαιρας των σκληρόψυχρων εκείνων καιρών. [Βλ. σχετική συνέντευξή του εδώ].

Περισσότερα έργα του Сергей Сорокин μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ, εισοδεύοντας έτσι στο δημιουργικό γίγνεσθαι ενός -μακρινού και άγνωστου μέχρι σήμερα σ' εμάς- Καλλιτέχνη! Στον ίδιο ιστότοπο υπάρχουν και φωτογραφίες αυτού του ίδιου!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

W AGIE MOY LYTROTH, PROSTATH OLOY TOY KOSMOY, EINAI H MORFH SOY THAYMASTH STON OYRANO KI' ENTWS MOY. EYXARISTO POY ME KOITAS M' AKOYS ME PROSTATEYEIS, THN THLIPSI MOY EKSAFANISES, ME FWS ME KYRIEYEIS!