e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών για την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων Νήσων


Τα Στροφάδια και το ομώνυμο Καστρομονάστηρο αποτελούν μνημεία για την Ορθοδοξία, για την Ελληνική Ιστορία, για την Oικολογία. Από τα αρχαία χρόνια οι προγονικοί μύθοι τα αγκάλιασαν και τα βάφτισαν. Από τότε, σε κάθε σημαντική περίοδο της Ζακυνθινής και εν γένει Ελληνικής Iστορίας, έχουν να αφηγηθούν τα δικά τους βάσανα και τις δικές τους ευλογίες. Επιλέχτηκαν από τον Άγιο Διονύσιο, ως σκαλοπάτι επικοινωνίας με τον Ουρανό. Επιλέχτηκαν από τους εκάστοτε κυρίαρχους των θαλασσών μας, ως στρατηγικό μέρος επί του αχανούς νοτίου Ιονίου. Παρ' όλες τις δοκιμασίες και καταστροφές που υπέστησαν, κατάφεραν, κουβαλώντας στις πλάτες τους το Καστρομονάστηρο, τον τάφο του Αγίου, τις εκκλησίες και τον φάρο τους, να επιβιώσουν μέχρι την εποχή μας. 

Είναι ποτέ δυνατόν να αφήσουμε, εν έτει 2014, αυτό το μοναδικό μνημείο, που επιβίωσε των Αγαρηνών και των σεισμών, παρατημένο και ξεχασμένο να καταρρεύσει; Πώς θα αφηγηθούμε τους αρχαίους μύθους και την σύγχρονη ιστορία μας, με τα Στροφάδια παρατημένα και ξεχασμένα; Τα αρχαία, πανέμορφα και ευλογημένα Στροφάδια αξίζουν την προσοχή μας, γιατί αποτελούν κομμάτι τη ψυχή μας αλλά και κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας, της Ορθοδοξίας, του Πολιτισμού, της Οικολογίας. 

Με τη σύμφωνη γνώμη του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και σε συνεργασία με τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, η Grek Gid ετοίμασε το strofadia.com, ώστε να συγκεντρωθούν χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές, οι οποίες θα πιέσουν την υπνώττουσα Πολιτεία, να αναλάβει τις ευθύνες της και να χρηματοδοτήσει επιτέλους τα έργα αποκατάστασης της παλαίφατης και περιώνυμης Μονής των Στροφάδων Νήσων.

Τι θα κάνετε εσείς;;; Θα συμβάλετε υπογράφοντας;;; Κλικάρετε, λοιπόν, ΕΔΩ!


Δικαστική διαδικασία κατά του σχισματικού αρχιεπισκόπου της ΠΓΔΜ Στέφανου

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια της σημερινής (26.08.2014) διευρυμένης συνεδρίασής της, αποφάσισε να κινήσει εκκλησιαστική-δικαστική διαδικασία κατά του σχισματικού αρχιεπισκόπου Στέφανου, προκαθήμενου της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", η οποία βρίσκεται σε σχίσμα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω της εμμονής της τελευταίας να συνεχίζει το σχίσμα και της μη χριστιανικής ανάμιξης της στη δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, νόμιμου προκαθήμενου της αυτόνομης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος και των ιερέων και των πιστών αυτής, καθώς και για άλλες πολλές δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τους εκκλησιαστικούς κανόνες».

Οι διώξεις εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη από τις διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ έχουν επικριθεί έντονα από διεθνείς οργανισμούς, ενώ την αποφυλάκιση του έχουν ζητήσει τόσο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις τους να έχουν γίνει ακουστές.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αυτονομήθηκε το 1959 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1967 αποσχίσθηκε από αυτήν, κηρύσσοντας το αυτοκέφαλο της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία", η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Η "Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος", επικεφαλής της οποίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ και η δράση της είχε θεωρηθεί ότι είναι "απειλητική" για τη χώρα.


Ανανέωση της θητείας του Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων


Με ομόφωνη απόφαση από 26ης Αυγούστου 2014 της Διαρκούς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανανεώθηκε για μια επιπλέον τριετία η θητεία του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού).

Παρεμπιπτόντως ενημερώνουμε ότι η ομογενειακή Εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ (φ. 4ης Ιουνίου 2014, σελ. 1 και 5), εκφράζεται με πολύ θετικά λόγια για το έργο του Μητροπολίτου στην εν λόγω θέση. Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο για τους ενδιαφερόμενους:




Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Ο κορυφαίος πρεσβευτής της Ελλάδος στον Κόσμο

Κληρικός πρεσβευτής της Ελλάδας

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος αναδεικνύεται σε κορυφαίο πρεσβευτή της Ελλάδος στο εξωτερικό, καθώς ηγείται του τομέα Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες περιηγητές και τουρίστες από «πάντα τα έθνη». Ανάμεσα στα σχέδια και τους προγραμματισμούς του είναι να επισκεφθεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αγαπά και τιμά πολύ την Ομογένεια, την έχει επισκεφθεί, έχει συγγενείς εδώ. Έχει ήδη μιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία.
Διαθέτει την προσωπικότητα, τον τρόπο επικοινωνίας, τις γνωριμίες παντού, αφού είναι ένας από τους πλέον πολύπειρους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία υπηρέτησε από πολλές καίριες θέσεις.
Ξεκίνησε από Μοναχός στην παλαίφατη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, Ηγούμενος στην ιστορική Μονή Πεντέλης, βοηθός Επίσκοπος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ με τον τίτλο Δωδώνης τότε, Μητροπολίτης Ζακύνθου από την οποία παραιτήθηκε όπως είχε υποσχεθεί όταν θα έφτανε στην ηλικία των 72 ετών και σήμερα πρόεδρος του Τομέα Περιηγήσεων, σε μία δύσκολη εποχή για την Ελλάδα την οποία έχει καθαιμάξει η οικονομική κρίση και κάθε επισκέπτης είναι και μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και πηγή εισοδήματος.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε για τον τομέα Θρησκευτικών Περιηγήσεων ότι «προβάλλουμε τα μνημεία της Πίστεώς μας, τα Εθνικά μνημεία, ό,τι έχει η Ελλάδα για να προκαλέσουμε την έλευση των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, πίστεως κ.λπ. Παράδειγμα είναι ότι πήγα δύο φορές στην Κίνα, εκεί δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για Χριστιανισμό, μιλήσαμε όμως για Πολιτισμό και τους είπα ότι έχετε Πολιτισμό χιλιάδων ετών αλλά ελάτε να δείτε και τον δικό μας πολιτισμό». Τόνισε πως «η προσπάθειά μας έγκειται στο να φέρουμε περισσότερο κόσμο στην Ελλάδα, η οποία πέρασε και περνάει μία κρίση και η αύξηση των επισκεπτών στην Ελλάδα βοηθάει πάρα πολύ την ελληνική οικονομία, επομένως προσβλέπουμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο χωρίς να προσδιορίζουμε τόπους κ.λπ.».
Είπε επίσης, ότι «έχουμε κάνει επισκέψεις με εκκλησιαστικούς φορείς σε διάφορα κράτη μεταξύ των οποίων και το Βατικανό με την Οπερα Ρομάνα και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ένα σύμφωνο συνεργασίας.
Εάν θέλουν οι Καθολικοί να τους βοηθήσουμε στη διαδικασία επισκέψεών τους σε θρησκευτικά μνημεία είμαστε έτοιμοι να τους υποδείξουμε πού είναι εκείνα τα αποκλειστικά θρησκευτικά. Αν όμως πρόκειται για την Κίνα τους μιλούμε για τον Πολιτισμό. Ενδεικτικώς σας λέγω για την Κίνα πως φέτος για τη Σαγκάη μόνο στην περιοχή του Γενικού Προξένου της Ελλάδος, ενός ανθρώπου που συμβάλλει πάρα πολύ με ενεργητικότητα και πολλή διάθεση στο έργο μας, συναντήσαμε 150 ταξιδιωτικούς πράκτορες (tour operators). Αυτοί λοιπόν αύξησαν τις αιτήσεις για βίζες 170% από πέρυσι, παρότι ότι υπάρχει μία δυσκολία η οποία έγκειται στο ακριβό αεροδρόμιο που έχουμε, το ‘Βενιζέλος’».
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος εξήγησε πως «όταν έρχεται ένα αεροπλάνο στο ‘Βενιζέλος’ τα τέλη για τους Κινέζους είναι πολύ ακριβά κι έτσι προτιμούν και πηγαίνουν στην Ιταλία και το Παρίσι και από εκεί έρχονται με άλλα αεροπλάνα στην Ελλάδα».
Στην ερώτηση «το έχετε αναφέρει αυτό στους κυβερνώντες;», είπε ότι «το ανέφερα οπωσδήποτε, όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχω τη δυνατότητα να το επιβάλλω, είμαστε σε καλή συνεργασία με την κ. Κεφαλογιάννη και επίσης όσον αφορά τη βοήθεια που χρειαζόταν ο γενικός πρόξενος στην Κίνα για να ενισχυθεί σε προσωπικό, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση στις βίζες απευθύνθηκα στον Υπουργό Εξωτερικών, στην κ. Κεφαλογιάννη και στους αρμοδίους και δόθηκε η ανάλογη βοήθεια».
Οταν τον ρωτήσαμε «τι αποκομίζετε στο εξωτερικό για την Ελλάδα, τις σας λένε;», απάντησε: «οπωσδήποτε υπάρχει επιλογή για την Ελλάδα, είχαν κάποιους φόβους οι οποίοι όμως τώρα έχουν εξαλειφθεί διότι η Ελλάδα ήδη έχει μπει σ’ ένα δρόμο ηρεμίας, δεν υπάρχουν τα φαινόμενα που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια και επομένως πιστεύω ότι αυτό παίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν επίσης ανακαινίσεις στα ξενοδοχεία, έχει βελτιωθεί πολύ το προϊόν που προσφέρει η Ελλάδα, έχει ηρεμία, παραλίες, ήλιο, πολιτισμό, τα πάντα έχει, επομένως όποιος θέλει να κάνει διακοπές μπορεί να απολαύσει μια Ελλάδα με περισσότερη άνεση και ασφάλεια».
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ως πρόεδρος του Γραφείου Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πλαισιώνεται από πολλούς και ικανούς συνεργάτες. Είπε ότι «συναντιόμαστε, προγραμματίζουμε, συνεννοούμαστε, οι προτάσεις μας περνούν από τη Σύνοδο η οποία πάντοτε εγκρίνει διότι είναι μελετημένα τα πράγματα».
Κατά τους περασμένους πέντε μήνες, έχει κάνει πέντε ταξίδια στο εξωτερικό, στη Ρώμη, στο Αμάν, στη Βουλγαρία, στο Βελιγράδι και τη Βαρσοβία.
Στην ερώτηση «πώς σας δέχονται στο εξωτερικό;», είπε ότι «παντού όπου πάω γίνομαι δεκτός με αισθήματα αγάπης φιλίας, καλοσύνης και συνεργασίας». Τονίζεται ότι ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος είναι γνωστός ανά την υφήλιο παλαιόθεν από τις πολλές και πολυεύθυνες θέσεις που υπηρέτησε.
Οταν τον ρωτήσαμε γιατί παραιτηθήκατε από Μητροπολίτης Ζακύνθου, είπε «διότι δεν μπορώ να αντέξω αυτή την τραγικότητα ανθρώπων που έχουν περάσει τα χρόνια τους, έχουν περάσει τις δυνάμεις, αλλά δεν έχουν ξεπεράσει μόνο ότι μπορούν να αποχωριστούν από τον θρόνο». Στην επισήμανση ότι η Σεβασμιότητά του είναι υγιής κατ’ άμφω, δηλαδή σωματικά και πνευματικά, είπε «μπορείτε να μου εγγυηθείτε ότι θα είμαι και αύριο» και συμπλήρωσε «εάν αύριο δεν θα μπορούσα δεν θα είχα και τη δύναμη να παραιτηθώ και μπορώ να σας αριθμήσω 150 παραδείγματα. Οταν πλέον χρειάζεσαι βοήθεια δεν λειτουργεί το μυαλό σου να απελευθερωθείς, πρέπει λοιπόν να έχεις τα μυαλά σου τετρακόσια και κάτι για να μπορείς να το αποφασίσεις».
Οταν τον ρωτήσαμε να μπει ένα όριο ηλικίας για τους αρχιερείς, είπε: «όχι δεν λέγω να μπει όριο, αλλά να μπει λογική. Αλλο είναι το όριο που απαγορεύεται από τους κανόνες και άλλο η λογική ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα τέλος και πρέπει με αξιοπρέπεια να το αντιμετωπίζει ο καθένας στην ώρα του».
Αναφορικά με το αν αισθάνεται απελευθερωμένος, είπε «150%» και συμπλήρωσε «δουλεύω περισσότερο αλλά εθελοντικά. Το γεγονός ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να κάνω αυτό που κάνω αλλά το κάνω διότι το θέλω μου δίνει χαρά. Οδηγώ μόνος μου το αυτοκίνητο στην Αθήνα, έχω ‘Σμαρτάκι’ (Smart), παρκάρω με άνεση γιατί είναι μικρό, με χαιρετούν οι άνθρωποι και οι οδηγοί φορτηγών».
Για την Ομογένεια της Αμερικής, είπε πως «δεν σταμάτησε ποτέ να μιλά για την Ελλάδα και να την βοηθά». Πιστεύει ότι «βρισκόμαστε σ’ ένα μονοπάτι εξόδου από την κρίση, αλλά ακόμα δεν έχομε φύγει από την κρίση» και τόνισε «πάντες υπεύθυνοι, μηδενός εξαιρουμένου, συμπεριλαμβανομένων και όλων ημών των εκκλησιαστικών διότι βγήκαμε από το ίδιο νταμάρι όπως και όλοι οι άλλοι που έχουν κάνει τα λάθη».