e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Λείπει η συναίσθηση της θείας παρουσίας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Ι’ Λουκά
6ης Δεκεμβρίου 2015
(Λουκ. ιγ΄ 10-17)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Σε άθλια και οδυνηρή κατάσταση ευρισκόταν η γυναίκα της ευαγγελικής περικοπής. Το σώμα της, καμπουριασμένο, δεν της επέτρεπε ούτε να βαδίζει, μήτε καν να κάθεται με άνεση. Όμως αυτό δεν εμπόδιζε το θρησκευτικό ζήλο της και τη συχνή μετάβασή της στη συναγωγή, όσο επώδυνη και αν ήταν γι’ αυτήν η πορεία. Και αυτό αποτελεί μέγιστο κόλαφο για εμάς τους σύγχρονους Χριστιανούς, που εφευρίσκουμε πλήθος προφάσεις «ἐν ἁμαρτίαις» για να μην πηγαίνουμε στους Ναούς μας και γενικά να μην εκτελούμε τα θρησκευτικά καθήκοντά μας, πολύ δε περισσότερο που δεν υπάρχει ούτε καν σύγκριση μεταξύ της ανεικονικής συναγωγής, με το άφθαρτο μεγαλείο του χριστιανικού ναού στον οποίον τελούνται τα ιερά Μυστήρια, με κορύφωση τη Θεία Ευχαριστία. Η κατανυκτική ατμόσφαιρά του μάλιστα δημιουργεί συναισθήματα υψηλά σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Ο χώρος του χριστιανικού ναού καθαγιάζεται από την διαρκή παρουσία του Τριαδικού Θεού. Κατά τη Θεία Λειτουργία το Πανάγιο Πνεύμα μετουσιώνει τον άρτο και τον οίνο σε σώμα και αίμα Χριστού. Όμως πολλοί, όχι μόνον αδιαφορούν πλήρως για όλα αυτά, αλλά τα καθυβρίζουν και τα λοιδορούν. Και πολλοί άλλοι, φαινομενικά πιστοί στην πρόσκληση του Θεού, απαντούν με το «αγρόν ηγόρασα» της παραβολής, προφασίζονται ασθένεια, ανάγκη ξεκούρασης, φόρτο εργασίας. Όταν πρόκειται να αποκομίσουν υλικό κέρδος όμως, αψηφούν και αρρώστια και κούραση.

Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην ουσία λείπει ο ζήλος, η συναίσθηση της θείας παρουσίας. Αντίθετα, όλα αυτά υπήρχαν στην γυναίκα της περικοπής, γι' αυτό ο Κύριος την θεράπευσε από την μακροχρόνια ασθένεια επιβραβεύοντας την ευσέβειά της. Αυτό προσέβαλε και καταντρόπιασε τους διώκτες του Ιησού, τους Γραμματείς και Φαρισαίους, οι οποίοι δεν νοιάζονταν για την ανακούφιση του πάσχοντος συνανθρώπου τους, αλλά ήταν συμφεροντολόγοι, τυπολάτρες, σκληρόκαρδοι, ανελεήμονες και υποκριτές. Ζούσαν μέσα στον πλούτο και τη χλιδή φορώντας πολυτελή ενδύματα και κοσμήματα κι έκαναν μερικές φορές κάποια πομπώδη καλή πράξη για επίδειξη. Γι' αυτό τους προσέβαλε η λάμψη της αρετής του Ιησού και τον κατηγόρησαν ότι θεραπεύοντας, ασεβεί στην αργία του Σαββάτου. 

Ας φροντίσουμε να μην τους μιμηθούμε, αγαπητοί, αλλά ας μιμηθούμε τα παραδείγματα των ευσεβών ανθρώπων και αγίων, όπως του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αγωνίστηκε για την χριστιανική πίστη, προετοιμάζοντας για όλους τον δρόμο της Σωτηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: