e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Το ετήσιο Μνημόσυνο του πρώην Μητροπολίτου Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτου

Πρωί Σαββάτου, 27 Ιουνίου 2015, στο Καθολικό της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μαρκόπουλου Ωρωπού. Συλλειτούργησαν ιερείς - πνευματικά παιδιά του (κυρίως οι εν Αττική Ζακύνθιοι) και στο τέλος τελέστηκε τρισάγιο επί του τάφου του στο Κοιμητήριο της ίδιας Μονής. 
















Οι Τρεις Λέξεις του Ενθρονιστήριου Λόγου του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Κατά την ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα της Νεκρωσίμου Ακολουθίας για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμο (εντός του κατάμεστου νέου Καθολικού της Μονής του Αγίου Γερασίμου, στα Ομαλά Κεφαλληνίας, την 24η Ιουνίου 2015), ανάμεσα στους αξιάκουστους ομιλητές, οι οποίοι εκφώνησαν επικήδεια ομιλία, έλαβε τον λόγο μια κυρία, η Γιούλη, κουμπάρα του Μεταστάντος και πνευματικό τέκνο του. Μαζί με τον καλό σύζυγό της και άλλα πνευματικά παιδιά του Γερασίμου, πολύ τού συμπαραστέκονταν σε όλους τους τομείς της ιερατικής διακονίας του. Προσωπικά μάλιστα, αυτήν και τον σύζυγό της, τους ευχαρίστησε δημοσίως και μ' ευγνωμοσύνη, κατά την ίδια Ακολουθία ο αδελφός του κεκοιμημένου Ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς. 


Η κ. Γιούλη, λοιπόν, έλαβε από μόνη της τον λόγο και δι' ολίγων φράσεων συγκλόνισε Κλήρο και Λαό, σύμπασα την πενθηφόρα ομήγυρη. Γιατί; Διότι αποκάλυψε τι σχεδίαζε ο νέος Μητροπολίτης να ειπεί κατά τον Ενθρονιστήριο Λόγο του, στις 2 Ιουλίου 2015, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ, διότι τον εμπόδισε η αιφνίδια αναχώρησή του για τον Ουρανό της Αιωνιότητας. 

Ιδού τι ακριβώς είπε η ομιλήτρια: 

"Συγχωρείστε με. Θέλω να μιλήσω λίγο εκτός πρωτοκόλλου. Δεν θα Σας καθυστερήσω πολύ, απλά, επειδή είχα την ευλογία κι εγώ και η οικογένειά μου και πολλά παιδιά του να είμαστε κοντά του τις τελευταίες στιγμές, θέλω να Σας μεταφέρω αυτά που είχε ετοιμάσει για να πει στον ενθρονιστήριό του λόγο. Μας έλεγε:

- Παιδάκι μου, τι θα πούμε τώρα; Τι θα πούμε τώρα; Ξέρω, ξέρω όμως τι θα πω. Τρεις λέξεις, αυτές που χαρακτήριζαν όλη μου τη ζωή κι αυτές που έλεγα πάντοτε: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ - ΠΑΡΑΚΑΛΩ - ΣΥΓΓΝΩΜΗ. 

Αυτός ήταν ο Πατέρας μας!"

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αν οι καρδιακές αυτές Τρεις Λέξεις, τις οποίες σχεδίαζε να δηλώσει ενθρονιζόμενος ο Γεράσιμος, θα ήταν τελικά μόνον αυτές ή ενδεχομένως να αναλύονταν κατά την -προσδοκώμενη τότε- σύναξη της Ενθρόνισής του. Θεωρούμε πάντως ότι και μόνον αυτές θα είχαν την καταλυτική ισχύ να συνοψίσουν πράγματι τις δυνατότητες και προοπτικές του αρχιερατικού αξιώματος, αλλά και της εν γένει πνευματικής πατρότητας εντός της ορθόδοξης ζωής και καθημερινότητας, καθώς ο ύψιστος αυτός ρόλος προ-απαιτεί και προ-ϋποθέτει: 

i. βίωμα ευχαριστιακό - δοξολογικό [εκφραζόμενο εν προκειμένω διά της λέξεως "ευχαριστώ" του Γερασίμου | πρβλ. ενδεικτικά την ρήση του Αποστόλου Παύλου "ἐν παντὶ εὐχαριστεῖτε· τοῦτο γὰρ θέλημα Θεοῦ ἐν Χριστῷ ᾿Ιησοῦ εἰς ὑμᾶς" (Α΄ Θεσ. 5, 18)], 


ii. άσκηση παρακλητική - προσευχητική - παραμυθητική [διά της λέξεως "παρακαλώ" | πρβλ. ενδεικτικά τον παύλειο λόγο "Διὸ παρακαλεῖτε ἀλλήλους καὶ οἰκοδομεῖτε εἷς τὸν ἕνα" (Α΄ Θεσ. 5, 11)] και 


iii. σχέση μετανοίας - συγχωρήσεως [διά της λέξεως "συγγνώμη" | πρβλ. ενδεικτικά το καινοδιαθηκικό "Καί ἄφες ἡμῖν τά ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καί ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν" (Ματθ. 6, 12)]. 

Εάν η άσκηση της πνευματικής πατρότητας εντός των κατά τόπους ορθοδόξων κοινοτήτων διατηρούσε τα ανωτέρω τρία διάφανα χαρακτηριστικά, εάν στηριζόταν σε αυτούς τους τρεις στέρεους και ασφαλείς στύλους της αγιοπατερικής Παραδόσεως, δεν θα φθάναμε στις ακρότητες, τις οποίες -δυστυχώς- συναντάμε συχνά-πυκνά εντός της Εκκλησίας. Αυτές οι παραποιήσεις και παραχρήσεις της εκκλησιαστικής αυθεντικότητας αποπροσανατολίζουν όσους αναζητούν εναγώνια "Σηματωρό και Κήρυκα" (κατά την ωραία και εύστοχη έκφραση του Οδυσσέα Ελύτη), όσους εντέλει έχουν την χρεία άξιου χειραγωγού εις Χριστόν! 

Ο λαοφίλητος και πολύκλαυστος εκλιπών Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Γεράσιμος Φωκάς, εν πληθούση Εκκλησία κατά την εξόδια ημέρα του από τον γήινο θόρυβο (μάλλον εισόδια ώρα του στην ουράνια πατρίδα), μάς δίδαξε το πώς να καθιστάμεθα αυθεντικότεροι στις σχέσεις μας με τον Θεό και τον Άνθρωπο! Αρκεί να ενωτισθούμε τον απλό -πλην άρτιο θεολογικά- εμπειρικό λόγο του για την ωφέλεια εαυτών και αλλήλων!

Τα 9μερα του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου στο Ληξούρι

Στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος (Αγ. Παναγή Μπασιά) Ληξουρίου τελέστηκε σήμερα το πρωί από τον π. Νικόλαο Σωτήρα και τον π. Ιωάννη το μνημόσυνο των 9 ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου. Αιωνία η μνήμη του!