e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Παναγίες της Αθήνας (5ο μέρος)

Του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Αφού πέρασε η μεγάλη εορτή της Κοίμησεως και της, εις Ουρανούς, μεταστάσεως της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, ενώ σε λίγες ημέρες γίνεται και η απόδοση της εορτής, της μεγαλύτερης του θεομητορικού κύκλου, προσθέτουμε μεθεόρτως ακόμα λίγες Εικόνες της Παναγίας, που βρίσκονται σε Ναούς της Αττικής.






Φωτογραφίες 1, 2 και 3) Οι εικόνες αυτές της Θεοτόκου βρίσκονται στον ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάντζας Παλλήνης ή Παλαιοπαναγιά. Ναός του 11ου αιώνα και έχει αγιογραφηθεί τον 11ο και 14ο αιώνες. Είναι δε υπό την προστασία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.






Φωτογραφίες 4, 5 και 6) Οι εικόνες αυτές φυλάσσονται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Άγιο Στέφανο Αττικής και όλες προέρχονται από την ομώνυμη περιοχή στην Κωνσταντινούπολη (Ayastefanos μέχρι το 1926, σήμερα Yeşilköy). Μετά την Μικρασιατική τραγωδία, έφτασαν -μέσω Θεσσαλονίκης- στον Ναό που φυλάσσονται τώρα.




Φωτογραφίες 7 και 8) Οι εικόνες της Παναγίας Χώρα του Αχωρήτου και Παυσολύπη βρίσκονται στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων Αττικής.

Η συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας "Λιμπρέτο" στο Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου 2015












Μια άλλη παρουσία, που έκανε αίσθηση στο φετινό Πανηγύρι του Μπανάτου, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, ήταν η Χορωδία "Λιμπρέτο" του Συλλόγου ΕΥ ΖΗΝ από τη Λακωνία (Δήμο Ευρώτα). Αποτελείτο από τριάντα μέλη, άνδρες και γυναίκες, υπό την μαέστρο κ. Αναστασία Τζανετάκου και με την ωραία μουσική τους έθελξαν τους πανηγυριστές του Μπανάτου, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν ακούγοντας π.χ. Χάρτινο το φεγγαράκι και άλλα παρόμοια ιερά -θα λέγαμε- ευωδιαστά άσματα από τον ανθώνα της νεοελληνικής μουσικής!

Ομιλώντας εκπρόσωπός τους, πριν από την μικρή εκδήλωση τους, ευχαρίστησαν την σύνδεσμό τους με τη Ζάκυνθο κ. Κατερίνα Γιακουμέλου (ενορίτισσα Μπανάτου και μαέστρο της Φιλαρμονικής Αρκαδίων), τον παριστάμενο Δήμαρχο Ζακυνθίων κ. Παύλο Κολοκοτσά και τον Εφημέριο Μπανάτου π. Παναγιώτη Καποδίστρια για την υποδοχή τους. 

Μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους παρακάθισαν στη μεγάλη λαϊκή τράπεζα του Πανηγυριού έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης, για ένα κέρασμα εορταστικό εκ μέρους της Επιτροπής Πανηγύρεως. Τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε πάντα να τραγουδούν ως αντίδραση στη θλίψη και την κατήφεια που μας ταλανίζει!


Η συμβολή της "Υακίνθης" στην επιτυχία του Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου 2015






























Καθοριστικής σημασίας, κατά την τελευταία δεκαετία, είναι η παρουσία των νέων του δραστήριου Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος "Υακίνθη" στην αρτίωση του πατροπαράδοτου και πολυαπαιτητικού Πανηγυριού της Παναγούλας Μπανάτου. 

Οι νέοι, υπακούοντας στον ρέκτη δάσκαλό τους και δυνάμει ενορίτη μας εκπαιδευτικό κ. Νίκο Αρβανιτάκη, συμμετέχουν κατ' έτος με την δροσερή παρουσία τους τόσο ως Μυροφόρες του Επιταφίου (τα κορίτσια) και Βαστάζοι της Ουρανίας (τα αγόρια), όσο -στη συνέχεια- με παρουσίαση επτανησιακών χορών στο κατάμεστο πλάτωμα του πανηγυρίζοντος  Ναού της Παναγούλας μας. Φέτος, σημειωτέον, έκαναν την ειδοποιό διαφορά: Παρουσίασαν κερκυραϊκά ενδύματα και χόρεψαν κερκυραϊκούς χορούς, τονίζοντας έτσι την επτανησιακή αυτοσυνειδησία του τόπου μας

Όλα τα παιδιά και ο αφοσιωμένος δάσκαλός τους καταχειροκροτήθηκαν από τους εκατοντάδες πανηγυριώτες, ενώ ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας έκανε ειδική αναφορά δημοσίως, πολυευχαριστώντας τους για την ανιδιοτελή συμμετοχή τους οποτεδήποτε τους χρειάστηκε η Ενορία μας. 

Και από αυτή τη θέση συγχαίρουμε και επαινούμε την "Υακίνθη" και γι' αυτή την ουσιαστική συμμετοχή, ευχόμενοι να έχουν δύναμη και υγεία, ώστε να δροσίζουν με την χαρωπή κι ελπιδοφόρα παρουσία τους τα γηρατειά της σύγχρονης αποπροσανατολισμένης Ζακύνθου!

37η και 38η Παναγίες της Ζακύνθου




Οι δημοσιευόμενες μορφές της Θεομήτορος βρίσκονται λιθανάγλυφες σε εξωτερικούς χώρους της γυναικείας Μονής Ελευθερωτρίας Ζακύνθου, η μεν πρώτη (τύπος Δεομένης) στην μάνδρα της Μονής, η δε δεύτερη (τύπος Ελευθερώτριας Βρεφοκρατούσας) στο δέλτα της στέγης της βορεινής πλευράς του Καθολικού της Μονής. Έχουν ιστορηθεί τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα πάνω σε πέτρα της Ζακύνθου.