e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Δάκρυα και «Συγγνώμη»

Μοναδικές στιγμές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Σμύρνη
Δάκρυα που συντάραξαν από τον Επίσκοπο κ. Κύριλλο








του Στρατή Μπαλάσκα | lesvosnews.net

Λαμπρή μέσα στο Σεπτέμβριο βίωσαν το Σαββατοκύριακο πολλές εκατοντάδες πιστοί, περισσότεροι από 300 από τους οποίους  από τη Λέσβο που ταξίδεψαν το Σαββατοκύριακο μέρα στη Σμύρνη, για ένα σημαντικό για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία γεγονός. Στον ανακαινισμένο από το Δήμο του ιστορικού κέντρου της τουρκικής μεγαλούπολης ναό του Αγίου Βουκόλου, στο μόνο σωσμένο από την Καταστροφή της Σμύρνης το 1922 ορθόδοξο ναό, έγινε το Σαββάτο η ενθρόνιση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο του νέου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. Του πρώτου Μητροπολίτη της Σμύρνης μετά το Χρυσόστομο που μαρτύρησε στις 14 Σεπτεμβρίου 1922 στη διάρκεια των τραγικών γεγονότων εκείνων των ημερών. Την  Κυριακή το πρωί δε, στον ίδιο ναό ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβη στην πρώτη χειροτονία μετά το 1922 στη Σμύρνη. Χειροτόνησε το νέο Επίσκοπο Ερυθρών κ. Κύριλλο. Ο συμπατριώτης μας Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος είναι τα τελευταία χρόνια ο ιερατικός προϊστάμενός  της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και με απόφαση του Πατριάρχη τοποθετείται βοηθός Επίσκοπος του στην περιοχή της Ιωνίας.

Παρόντες επίσης στο ιστορικό γεγονός εκατοντάδες Έλληνες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων που ταξίδεψαν στη Σμύρνη από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη. Αλλά και κληρικοί και φυσικά ορθόδοξοι από όλη την Τουρκία. Παρούσα και η Κοινότητα των Ορθοδόξων της Σμύρνης στην οποία εκτός από Ρωμιούς συμμετέχουν και ορθόδοξοι κάτοικοι τη πόλης άλλων εθνικοτήτων.

Οι δυο νέοι Ιεράρχες έγινε δεκτοί με επιφωνήματα χαράς και την προσφώνηση «Άξιος» υπό τους ήχους της καμπάνας του ναού. «Πρόκειται για μια ευλογημένη και συγκινητική στιγμή, καθώς ο Θεός με αξιώνει με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας Ιεράς  Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνεχίσω ν εργάζομαι ως Επίσκοπος με τις πνευματικές ανάγκες των ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι διαβιούν σήμερα στη Σμύρνη και σε όλη την υπόλοιπη Ιωνία. Στην ιστορική αυτή πόλη, στην κοιτίδα αυτή του πολιτισμού, του ελληνικού γένους και της Ορθοδόξου εκκλησίας και εν γένει του Χριστιανισμού. Προσεύχομαι οι Άγιοι της Σμύρνης να με στηρίξουν στο έργο μου αυτό» είπε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος στους Μυτιληνιούς πιστούς που τον υποδέχθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου.

Παρουσίες

Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν τα μέλη της, οι Υπουργοί Γιάννης Αμανατίδης και Τέρενς Κουίκ. Παρόντες ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίνα Κασιμάτη και Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, εκπρόσωπος του κόμματος «το Ποτάμι», ο Γενικός γραμματέας θρησκευμάτων του Υπουργείου παιδείας και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης με τους γενικούς προξένους της Ελλάδας στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

Από τη Λέσβο παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου που εκπροσώπησε τη Νέα Δημοκρατία: «Βρισκόμαστε εδώ στη Σμύρνη να τιμήσουμε την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βαρθολομαίου. Είναι ένα παρά πολύ σημαντικό για τον ελληνισμό γεγονός που δείχνει ότι και η Τουρκία άρχισε να αντιλαμβάνεται το θέμα της ανεξιθρησκείας και του σεβασμού στις άλλες θρησκείες. Για τον Ελληνισμό το γεγονός αυτό έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό. Δείχνει ότι υπάρχει και ζει στην Μικρά Ασία, και βεβαίως δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει και αφορμή παραπέρα σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας» σημείωσε σε δήλωση του ο κ. Αθανασίου. Στη Σμύρνη βρέθηκε επίσης ο πρώην Νομάρχης και βουλευτής Παύλος Βογιατζής κι αντιπροσωπεία της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο».

Κίνηση ειρήνευσης από τον κ. Κύριλλο. «Συγνώμη» στο Μητροπολίτη Μυτιλήνης

Σε μια κίνηση ειρήνευσης στην Εκκλησία της Μητρόπολης Μυτιλήνης από το σκανδαλισμό που είχε προκαλέσει η προ τριών περίπου ετών εκδίωξη του Αρχιμανδρίτη τότε Κυρίλλου από το μητροπολίτη Μυτιλήνης προέβη την Κυριακή το πρωί κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του ο Επίσκοπος Ερυθρών κ. Κύριλλος. Δακρυσμένος αναφέρθηκε στην αξία που έχει στη ζωή του ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης. Ο οποίος τον χειροτόνησε Διάκονο και αργότερα Πρεσβύτερο. Και από τον οποίο κλαίγοντας ζήτησε συγγνώμη για ότι εκούσια ή ακούσια έπραξε και το οποίο τον στενοχώρησε.

Μιλώντας τη Δευτέρα προς τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους Μυτιληνιούς που πήγαν για να τον αποχαιρετήσουν στη διάρκεια της πρώτης θείας λειτουργίας στην οποία χοροστάτησε ως Επίσκοπος στο ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη ο Επίσκοπος κ. Κύριλλος είπε: «Η στιγμή της ιεροσύνης είναι η αναγέννηση του ανθρώπου. Ο κάθε άνθρωπος που συνειδητοποιημένα αναγεννάται, ταυτόχρονα αναθεωρεί και τη ζωή του. Και μέσα από αυτή την αναγέννηση αισθάνεται υποχρέωση, ευγνωμοσύνη ευχαριστεί, εκφράζει σεβασμό εκτίμηση για διάφορους ανθρώπους που στάθηκαν στη ζωή του. Εμένα ο Δεσπότης που μου έδωσε την ιεροσύνη είναι ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, ο Ιάκωβος που με έκανε και διάκο και παπά, αρχιμανδρίτη κτλ. Εγώ προσωπικά με εκείνον δε θέλω να έχω τίποτε. Δε θέλω να κρατάω τίποτε. Το αντίθετο, όπως είπα και στην ομιλία μου. Από βάθους καρδίας και με κάθε ειλικρίνεια - και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνω, και άλλες φορές έχω προσπαθήσει - και έχω ζητήσει να πάω να του βάλω μετάνοια, για όσα ακούσια ή εκούσια μπορεί να έκανα και να τον στενοχώρησα. Και ασφαλώς να τον παρακαλέσω στο μέγεθος της αρχιερατικής συνείδησης που έχει - και αυτό συνεπάγεται φιλευσπλαχνία, φιλανθρωπία, αγάπη, αδελφοσύνη - σε αυτή τη διάσταση, λοιπόν, και αυτός να ανοίξει τα φιλάνθρωπα σπλάχνα της αρχιερατικής του συνείδησης και να με αποδεχτεί μέσα σε μια αγαπητική κοινωνία προσώπων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: