e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Αύριο η Ενορία του Μπανάτου τιμά τον Άγιο Βλάσιο


Η Ενορία μας τιμά αύριο Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016,  την μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, επισκόπου Σεβαστείας, εκ μεταφοράς από την 11η τρέχοντος, λόγω του εργασίμου εκείνης της ημέρας. 

Θυμίζουμε στους αναγνώστες και ενορίτες μας ότι εντός του Μπανάτου, εδώ στη Ζάκυνθο, μνημονεύεται το 1495 Μοναστήριον επ' ονόματι του Αγίου Βλασίου, το οποίο δεν υφίσταται σήμερα, εκτός από ένα προσκυνητάρι (κοινώς: Κολόννα). Τούτο σημαίνει ότι πρόκειται για τον παλαιότερο Ναό της περιοχής μας.

Εικόνα του Ιερομάρτυρα ιστορήθηκε στα νεότερα χρόνια, δηλαδή το 1989, διά χειρός του Ζακυνθίου αγιογράφου Ιωάννου Γιατρά, φυλασσόμενη στον ευκτήριο οίκο της παλαιάς Παναγίας της Βλαχέραινας Μπανάτου, η οποία αύριο θα βρίσκεται στον Ναό της Φανερωμένης μας για την εν λόγω σεμνή εορτή μετ' Αρτοκλασίας. 

Να κατανικάμε δυναμικά και με πίστη κάθε αντιξοότητα της ζωής

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΖ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
14ης Φεβρουαρίου 2016
(Ματθ. ιε΄ 21-28)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Άκρως συγκινητική και συγκλονιστική είναι η αγάπη της Χαναναίας για την βασανισμένη κόρη της, η οποία εταλαιπωρείτο από φοβερό δαιμόνιο. Μια μητέρα ειδωλολάτρισσα, που όμως δεν παύει να είναι άνθρωπος και να διαθέτει πλούσιο ψυχικό κόσμο και βαθιά συναισθήματα αγάπης για τα παιδιά τους, όπως άλλωστε κάθε μητέρα οποιασδήποτε φυλής, γλώσσας, πολιτισμού και εποχής. Η Χαναναία με το παράδειγμά της και την βαθιά ταπείνωσή της διδάσκει τις Χριστιανές μητέρες όλων των αιώνων και τους δίνει μέγιστα μαθήματα ζωής. Μέσω αυτής τονίζεται η αγάπη του γονιού προς το παιδί, η οποία περνάει μέσα από την Αγάπη προς το Χριστό.

Δείχνει τον δρόμο σε κάθε ενάρετο και ευσεβή γονιό, για να δώσει στα παιδιά του αγάπη που θα τα εμπνέει, θα τα εξυψώνει και θα τα καθοδηγεί στην Αρετή. Και αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί δυστυχώς καθημερινά είμαστε μάρτυρες πολλών λυπηρών περιστατικών. Κάποιες μητέρες -λίγες ευτυχώς- εγκαταλείπουν τα παιδιά τους άστοργα και αδιαφορούν γι’ αυτά. Άλλες πάλι τα αγαπούν τόσο αρρωστημένα και παθολογικά, που τα κακομαθαίνουν και τα οδηγούν στον όλεθρο. Φροντίζουν μόνο να τους παρέχουν υλικά αγαθά, αδιαφορώντας για τις ανάγκες της αθάνατης ψυχής τους.

Η Χριστιανή Μητέρα πρέπει να διακατέχεται από αγάπη, επιείκεια και μέριμνα για την ψυχική υγεία του παιδιού της. Να μην κολακεύει τις αδυναμίες του, αντίθετα, να το διδάσκει σωστά, ώστε να γίνει ακραίος άνθρωπος. Η Χαναναία, ανεπηρέαστη από τις δυσκολίες, με ακλόνητη πίστη για τον Σωτήρα έστω κι αν δεν την είχε και η ίδια συνειδητοποιήσει, γονάτισε μπροστά του, ταπεινώθηκε, ικέτευσε, του ζήτησε το άπειρο έλεος του. 

Και η θερμή πίστη της επιβραβεύτηκε! Πέτυχε αυτό που ήθελε και η κόρη της ελευθερώθηκε από τα δεσμά του κακού. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε μέγιστο παράδειγμα δίδαγμα ζωής.

«Κρούετε και ανοιγήσεται υμίν», λέει ο Κύριος μας. Κανένας άνθρωπος που θα του ζητήσει κάτι με ειλικρίνεια, επιμονή, βαθιά πίστη και ταπεινότητα δεν θα απογοητευτεί. Το αίτημά του θα εισακουσθεί από τον Θεό, οπότε αυτός κρίνει ότι είναι η στιγμή. Γι’ αυτό δεν πρέπει να βαρυγκωμούμε και να απογοητευόμαστε, αλλά να κατανικάμε δυναμικά και με πίστη κάθε αντιξοότητα της ζωής. Γένοιτο!

Ο π. Γεράσιμος Ζαμπέλης περί της Ενορίας ως φλέβας Ζωής

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Έφθασε ώς εμάς το νέο πόνημα του πολυγραφότατου συν-αδελφού και φίλου π. Γερασίμου Ζαμπέλη, Πρωτοπρεσβυτέρου της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης. Αυτή τη φορά το βιβλίο του τιτλοφορείται "Ενορία, η αμόλευτη φλέβα ζωής", (Λευκάδα 2016, σελίδες 80), και αποτελεί ένα αγαπητικό κοίταγμα εκ των έσω της Ενορίας ως κυττάρου του κυριακού Σώματος και του εν γένει εκκκλησιαστικού Γεγονότος.

Ο έμπειρος συγγραφέας, επί δεκαετίες ακοίμητος πνευματικός πατέρας μιας ζώσας Ενορίας στη Λευκάδα, έχει λόγο για το πώς και το γιατί μιας Ενορίας. Έτσι, την οριοθετεί εκκλησιολογικά, την τειχίζει πνευματικά, την ανακηρύσσει ως τον μόνον τόπο -εάν και εφόσον λειτουργεί δίχως τον περιρρέοντα μολυσμό- συνάντησης των ανθρώπων που την απαρτίζουν με τον Κύριο της Δόξης, τον παρεχόμενο στους πιστούς μες από το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας!

Ο π. Γεράσιμος, κλείνει το "έμπονο" πόνημά του με τρεις προτάσεις - αντίβαρα στην επιχειρούμενη αποδυνάμωση των σύγχρονων Ενοριών:
1. Επανασύσταση μιας αδιάκοπα ζώσας και αμείωτα δρώσας Ενορίας.
2. Οξυγόνωση της Ενορίας με το δημιουργικό, φιλόθεο και φιλάνθρωπο πνεύμα της ποιμαντικής ευθύνης και θυσιαστικής αγάπης.
3. Το Ουσιαστικώτερο; Λειτουργική και μυστηριακή ζωή στην Ενορία. 

Μια εργασία για το Δίκαιο στην Ηλεία επί Οθωμανοκρατίας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Αυτές τις ημέρες λάβαμε τη νέα εργασία του Αρχιμανδρίτου Φιλαρέτου Σπανοπούλου, έμπειρου ήδη -παρά τη νεότητά του- ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, ανάτυπο από την Ηλειακή Πρωτοχρονιά, Ηλειακό Πανόραμα 16, 2006, με τίτλο "Η εφαρμογή του Δικαίου στην Ηλεία κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας"

Ο ερευνητής-συγγραφέας, νέος επιστήμονας και Μάστερ Θεολογίας, ανατρέχοντας στις τοπικές πηγές, αναδεικνύει με τρόπο επιστημονικό και συνάμα εύληπτο στιγμές δικαίου στην περιοχή της Ηλείας, γενέθλιο τόπο του, κατά την μακρότατη περίοδο της σκλαβιάς, με κάθε έννοια. 

Τον συγχαίρουμε για την εκδοτική δραστηριότητά του! Είναι παρήγορο οι ιερείς μας να καταγίνονται με την τοπική και όχι μόνον Ιστορία και Γραμματεία, διότι έτσι δικαιώνεται η κοινή πεποίθηση ότι οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι αποτελούν τους διασώστες των πνευματικών τιμαλφών σε κάθε καιρό, ιδιαίτερα στον δικό μας κακό καιρό και αδιέξοδο τόπο! Εύγε π. Φιλάρετε!

Αγνοημένοι Χριστιανοί στη νέα "Σύναξη" (τευχ. 136)

Ελήφθη προ καιρού το νέο τεύχος (Νο 136) του εύχυμου θεολογικού περιοδικού ΣΥΝΑΞΗ, που αφορά στους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2015. 

Για μιαν ακόμη φορά οι φίλοι υπεύθυνοι της ανά χείρας έκδοσης κάνουν την διαφορά! Λόγος καλοπροαίρετος, "υγιαίνουσα διδασκαλία", ειρηνικό οπλοστάσιο θεολογίας, παραμυθητικές ανησυχίες για το πώς και το γιατί της πίστης εαυτών και αλλήλων και των όποιων Άλλων, των εγγύς και των μακράν! Εύγε!

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ... σελ. 3

ΖΑΝ-ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΚΟΛΟΣΙΜΟ 
«Οἱ Χριστιανοὶ τῆς Ἀνατολῆς μᾶς ὑποχρεώνουν νὰ ἀλλάξουμε τὸ βλέμμα μας» ... σελ. 4

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ 
Γιὰ τὸ αἴνιγμα τῆς Μέσης Ἀνατολῆς καὶ τὴ θέση τῆς Τουρκίας ... σελ. 16

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ 
Χριστιανικὴ μαρτυρία στὴ Γάζα ... σελ. 25

ΛΑΜΠΡΟΣ ΨΩΜΑΣ 
Οἱ Χριστιανοὶ καὶ τὸ μέλλον τους σὲ μιὰ δυνητικὰ ἰσλαμιστικὴ Συρία ... σελ. 33

ΑΡΑΜ Α΄, Πατριάρχης τῶν Ἀρμενίων τῆς Κιλικίας 
Προκλήσεις γιὰ τὶς Ἐκκλησίες στὴ Μέση Ἀνατολή ... σελ. 47

ΡΟΝΙ ΜΠΟΥ ΣΑΜΠΑ 
Οἱ χριστιανοὶ τῆς Μέσης Ἀνατολῆς ὡς γέφυρα μὲ τὸ Ἰσλάμ ... σελ. 51

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
Οἱ μεταρρυθμιστὲς τῆς κοπτικῆς θεολογίας τοῦ 20οῦ αἰώνα ... σελ. 58

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΗΣ 
Συνέδριο Ὀρθόδοξης πνευματικότητας ... σελ. 64

ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 
Ὁ «Νόμος τῶν ἀθώων» ... σελ. 65

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡ. ΥΦΑΝΤΗΣ 
Πίστη, ποίηση, κοινωνικὴ στράτευση ... σελ. 80

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ 
Μιὰ συνάντηση μὲ τὸν Ἐρνέστο Καρντενὰλ στὴ Νικαράγουα ... σελ. 87

Διάλογος μὲ τοὺς ἀναγνῶστες ... σελ. 92

Τὸ Βιβλίο ... σελ. 94

Οἱ συνεργάτες τοῦ 136ου τεύχους ... σελ. 107