e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Μεγαλοβδομαδιάτικη Συναυλία "Δος μοι τούτον τον ξένον..." | Ε9 "Αληθώς" | 17.4.2016 | TV Spot



Παγκρήτια θεολογική ημερίδα, με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας»


Παγκρήτια θεολογική ημερίδα με θέμα «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» προγραμματίζει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, το Σάββατο 16 Aπριλίου 2016, ώρα 18.00-20.40, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στο Ρέθυμνο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πραγματοποιείται με τη στήριξη και φιλοξενία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου.
  
   Όπως είναι γνωστό, η Ορθόδοξη Εκκλησία προσμένει τη μεγάλη ιστορική στιγμή να συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, από 16-27 Ιουνίου, στην Κρήτη. Η σύγκληση της Συνόδου είναι σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο ανέμεναν οι χριστιανοί επί αιώνες. Η τιμή και η ευθύνη για την Εκκλησία της Κρήτης είναι μεγάλη, αφού η Σύνοδος πρόκειται να συνέλθει στη Μεγαλόνησο. Όπως έχει αποφασιστεί κατά τις προσυνοδικές διασκέψεις και τη σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου, τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον, β) Το μυστήριον του Γάμου και τα κωλύματα αυτού, γ) Το αυτόνομον και ο τρόπος ανακηρύξεως αυτού, δ) Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω, στ) Η Ορθόδοξος διασπορά.  
   
   Ο Σύνδεσμος των θεολόγων της Κρήτης, με την ευλογία και τη στήριξη της ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, προγραμματίζει την ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των θεολόγων και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας για τη σπουδαιότητα του γεγονότος και τη σημασία του για την Εκκλησία και τον κόσμο. 
   
   Εισηγητές της ημερίδας είναι:
Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Προετοιμασία-Προοπτικές».
Πέτρος Βασιλειάδης, Ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.:  «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και η αποστολή της στον κόσμο».
Πρωτ. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Επίκουρος Καθηγητής Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και το ζήτημα των διαχριστιανικών διαλόγων: Ανάλυση, δυσκολίες, προοπτικές».
   
   Στο πλαίσιο της ημερίδας, επίσης, θα γίνει τιμητική αναφορά στον αείμνηστο Ιωάννη Κουμεντάκη, θεολόγο - συγγραφέα, ο οποίος υπήρξε εκπαιδευτικός με αξιόλογη προσφορά στο Ρέθυμνο και τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου. Για το πρόσωπο και το έργο του θα μιλήσει ο Μιχάλης Τζεκάκης, θεολόγος, πρ. Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ιωάννης Κουμεντάκης: Ένας χαρισματικός θεολόγος εκπαιδευτικός που άφησε ίχνη».
   
   Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων προσκαλεί τα μέλη του και όλους τους θεολόγους της Κρήτης να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο.





Προκήρυξη Προγράμματος «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία» στο Α.Π.Θ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Προκήρυξη Προγράμματος
«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία»


Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υλοποιείται το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο, «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορία-Δίκαιο-Λατρεία».

Η υλοποίηση του Προγράμματος θα εξυπηρετήσει τη διάχυση ειδικών, εμπεριστατωμένων και ασφαλών γνώσεων σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ενός εκκλησιαστικού οργανισμού παγκοσμίου εμβέλειας και κύρους, σε ευρύτερα στρώματα της ελλαδικής κοινωνίας. Θα προσφέρει, επίσης, αφορμή για την προώθηση της αναγκαίας σύνδεσης της Εκκλησίας με τη θεολογία, την ιστορία, τη νομική σκέψη, τον πολιτισμό, την τέχνη και τις θετικές επιστήμες.

Στόχοι του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάδειξη της πλούσιας και συνεχούς μαρτυρίας 17 αιώνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του αρχαιοτέρου σήμερα ευρωπαϊκού θεσμού. Ειδικότερα, τα μαθήματα θα επικεντρωθούν στη μελέτη των ζητημάτων που αφορούν στην ιστορία, τα θέματα δικαίου, τη λατρευτική παράδοση και την υφιστάμενη κατάσταση του σπουδαίου αυτού κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με τον τρόπο αυτό, το Πρόγραμμα θα ενισχύσει, διευρύνει και επικαιροποιήσει τις τυχόν υπάρχουσες γνώσεις στο ειδικό αυτό θέμα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της επαγγελματικής, εκπαιδευτικής, εκκλησιαστικής και κοινωνικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων.

Πιο αναλυτικά, το επιμορφωτικό Πρόγραμμα στοχεύει:

στην ευρύτερη προβολή των ιστορικών καταβολών, της «αποστολικότητας» και της σταδιακής κατοχύρωσης της εκκλησιαστικής και κανονικής θέσεως και δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Θρόνου εξ επόψεως Κανονικού Δικαίου,
στη σφαιρική παρουσίαση της εξέλιξης του θεσμού κατά την περίοδο ακμής και ακτινοβολίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στο Βυζάντιο και κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας,
στην ευσύνοπτη περιγραφή της διακονίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το διάλογο με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες, τις επαφές με τα άλλα θρησκεύματα και τις πρωτοβουλίες του υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και
στην έγκυρη ανάδειξη της Λειτουργικής παραδόσεως (ιστορική και σύγχρονη) της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.

Προς το τέλος του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί (προαιρετική) επί τόπου ξενάγηση στους ιστορικούς χώρους (ναοί, μονές, ιδρύματα) του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος της επίσκεψης είναι η βιωματική πρόσληψη εκ μέρους των συμμετεχόντων της ιστορικής διαδρομής του Πατριαρχείου ανά τους αιώνες. Η δε διά ζώσης επαφή με προσωπικότητες και παράγοντες της σύγχρονης ζωής του Πατριαρχείου αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση ως προς τις παρούσες συνθήκες διαβίωσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσο στο εκκλησιαστικό και νομικό του πλαίσιο, όσο και στο τοπικό και διεθνές περιβάλλον.

Οι διδάσκοντες 

Οι θεματικές του Προγράμματος θα διδαχθούν κυρίως από μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (ΑΠΘ). Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μαθήματα που θα διδαχθούν από μέλη Δ.Ε.Π. των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΑΠΘ), Μουσικών Σπουδών (ΑΠΘ), και Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (ΠΑΜΑΚ). Τέλος, το Πρόγραμμα της Κωνσταντινούπολης θα κλείσει με τη συμμετοχή ιεραρχών και στελεχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε ποιους απευθύνεται 

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε: 
πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές από τους χώρους των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (θεολόγους, ιστορικούς, νομικούς, φιλολόγους, αρχαιολόγους, ξεναγούς, ιστορικούς της τέχνης κ.ο.κ.),
απόφοιτους των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημαϊκών, κληρικούς, ιεροψάλτες και κατηχητές,
εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον εκκλησιαστικό αυτόν θεσμό.


Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται με μοριοδότηση τυπικών προσόντων (κατοχή πτυχίου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας). Θα λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υποβολής της αίτησης κατά σειρά προτεραιότητας.

Διάρθρωση του Προγράμματος

Η διδασκαλία των μαθημάτων του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη εκ του σύνεγγυς ενώ η δεύτερη φάση θα πραγματοποιηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Σε όσους εκπαιδευόμενους δεν μπορούν να συμμετέχουν στο ταξίδι της Κωνσταντινούπολης, θα δοθεί η δυνατότητα ασύγχρονης, εξ αποστάσεως παρακολούθησης των μαθημάτων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: α. Ιστορία – θεσμοί του Οικουμενικού Πατριαρχείου, β. Δίκαιο – σύγχρονη μαρτυρία, και γ. Λατρεία – Αγιολογία. Συνολικά, το Πρόγραμμα θα έχει 21 μαθήματα (επτά μαθήματα ανά θεματική ενότητα), τα οποία θα καλύψουν 60 διδακτικές ώρες.

Αξιολόγηση

Για την τελική αξιολόγησή τους, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εκπονήσουν γραπτή εργασία 3000 λέξεων. Για την εργασία αυτή, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αντικείμενο από πίνακα θεμάτων, σχετικών με τις θεματικές του Προγράμματος. Τα θέματα που θα περιληφθούν στον πίνακα, ως και η βοηθητική βιβλιογραφία, θα καταρτισθεί από τους διδάσκοντες, οι οποίοι θα παρέχουν επιστημονική υποστήριξη κατά τη διαδικασία σύνταξης των εργασιών. Οι εργασίες θα πρέπει να υποβληθούν εντός πέντε (5) εβδομάδων μετά το πέρας των μαθημάτων, ώστε να αξιολογηθούν και εν συνεχεία να εκδοθούν τα πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης του Προγράμματος.

Μετά το πέρας της επιτυχούς παρακολούθησης χορηγούνται:

1.    Βεβαίωση συμμετοχής

2.    Πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Σε περίπτωση απουσιών, ανεπαρκούς εργασίας ή μη υποβολής αυτής θα δίνονται απλές βεβαιώσεις συμμετοχής.

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής στο αυτοχρηματοδοτούμενο αυτό Πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 180 ευρώ. Το 50% του ποσού θα πρέπει να καταβληθεί με την αποδοχή της αίτησης και το αργότερο μέχρι 5 Μαΐου. Το υπόλοιπο θα πρέπει να καταβληθεί εντός των δύο πρώτων εβδομάδων των μαθημάτων. Η δυνατότητα παροχής υποτροφιών θα εξεταστεί μετά την υποβολή των αιτήσεων και την κατάθεση της πρώτης δόσης.

Τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής όσων συμμετάσχουν στην επί τόπου εκπαίδευση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα καλυφθούν από τους συμμετέχοντες. Το επιπλέον αυτό κόστος θα υπολογιστεί επί τη βάσει του αριθμού των συμμετεχόντων στην εκδρομή.

Χρονική διάρκεια και τόπος διεξαγωγής

Η χρονική διάρκεια του Προγράμματος είναι συνολικά δύο μήνες (μέσα Μαΐου–μέσα Ιουνίου 2016). Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο σε χώρο της Ιεράς Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη.

Υποβολή Αιτήσεων

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 11/3 έως 15/4/2016 και μόνον ηλεκτρονικά.

Την αίτηση συμμετοχής στο Πρόγραμμα θα τη βρείτε εδώ.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1.    Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου

2.    Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

3.    Τίτλοι Σπουδών

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη της γραμματειακής υποστήριξης του Προγράμματος (e-mail: ecupatria-diaviou@auth.gr & τηλ. 99.66.78). 

Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: 
Παρασκευή, Μάρτιος 11, 2016 to Παρασκευή, Απρίλιος 15, 2016.