e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

15μελής Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Φανάρι




















Σύσσωμη η 15μελής Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετέβη το διάστημα 10-12 Ιουνίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη για την πραγματοποίηση προσκυνηματικού προγράμματος που οργανώθηκε σε συνδυασμό με τα ονομαστήρια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, δαπάναις ευγενούς χορηγίας. Της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου ηγείτο ο Πρόεδρος αυτού, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.
            Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής επίσημης επίσκεψης των Μελών της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016, έγινε συνάντηση με τον εορτάζοντα Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην Αίθουσα του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
            Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος παρουσίασε στον Παναγιώτατο  τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλον, τον Πανοσιολογιώτατο Γραμματέα, τα Μέλη και Συνεργάτες της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου που συμμετείχαν στο προσκυνηματικό αυτό ταξίδι και Τον ενημέρωσε για το συντελούμενο υπό του Γραφείου έργο.
            Ο Παναγιώτατος συνεχάρη και πάλι την Εκκλησία της Ελλάδος για την έως σήμερα δραστηριότητα του Συνοδικού Γραφείου στα θέματα των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, εντός και εκτός Ελλάδος, εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του για την παρουσία σύσσωμης της Επιτροπής στα Ονομαστήριά Του και προσκάλεσε αυτούς να συμμετάσχουν σε όλες τις προγραμματισμένες επίσημες εκδηλώσεις προς τιμήν Του. Επίσης προσέφερε σε κάθε ένα από τους παρόντες αναμνηστικό ενθύμιο.
            Εκ μέρους της Επιτροπής ο Σεβασμιώτατος Πρόεδρος προσέφερε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη την εξάτομη Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του Νικολάου Σπηλιάδου (1817-1837), πρώτου Πρωθυπουργού της Ελλάδος επί Ιωάννου Καποδίστρια. Στη συνέχεια η Επιτροπή συμμετείχε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής – Μπαλουκλί, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των Πατριαρχών.
            Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2016, ημέρα της εορτής των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, η Επιτροπή συμμετείχε στη θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την οποία χοροστάστησε ο εορτάζων Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, και το μεσημέρι παρακάθισε στην επίσημη εορταστική Πατριαρχική Τράπεζα.
            Στην θεία Λειτουργία της Κυριακής 12 Ιουνίου 2016 στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ενώ αμέσως μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και πάλι κατ’ ιδίαν συνάντηση με τα κληρικά μέλη της Επιτροπής στο γραφείο του εορτάζοντος Αρχιγραμματέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου Σαμαρά.
            Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων επέστρεψε στην Αθήνα.

Εκ του Συνοδικού Γραφείου 

Η Πανορθόδοξος Σύνοδος

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ 
Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12.6.2016

Η​​ ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία προσδοκά την επερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο από τη στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε την πρωτοβουλία να συναντηθούν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, για να συναποφασίσουν πάνω σε προβλήματα που απαιτούν συμπόρευση όλων των Ορθοδόξων, πέρα από επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, κάποτε προερχόμενες από ιστορικά εξηγήσιμες διαφορές, κάποτε από διαφορετικές θεολογικές αφετηρίες. Είναι τα χαρίσματα των προσώπων, η πιο ανοικτή στις απαιτήσεις των καιρών θέαση, ένας τίμιος συντηρητισμός, ο οποίος πηγάζει από την αγωνία για ακέραια και ακαινοτόμητη πίστη, κάποτε όμως και ένας φόβος που γίνεται υπερβολικός.

Και ήγγικεν η ώρα. Ενα όραμα δεκαετιών φάνηκε ότι ήρθε η στιγμή να λάβει σάρκα και οστά. Μόνο που πειρασμοί της τελευταίας στιγμής απειλούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της Συνόδου και από «καιρό ευπρόσδεκτο» να τη μετατρέψουν σε χαμένη ευκαιρία για τη μαρτυρία της Ορθοδοξίας και για τον κόσμο και για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Τούτη την ώρα, που πορευόμαστε προς την τελική ευθεία, οι ανά την Οικουμένη Ορθόδοξοι ζητούν από όλους μας να σκεφτούμε με υπευθυνότητα ότι η Πανορθόδοξη Σύνοδος γίνεται για να διακηρύξει πρωτίστως την υπάρχουσα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στην κοινή πίστη, στους ιερούς κανόνες και στη θεολογική μας παράδοση, ενότητα. Και η ενότητα και μαρτυρείται και διασφαλίζεται εν Συνόδω. Διότι δεν είναι μόνο θέμα ιστορικότητας ή αυθεντικότητας. Την ενότητα την εκφράζουν και τα πρόσωπα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις κατά τόπους Εκκλησίες. Στην Ορθοδοξία δεν έχουμε διαγκωνισμό περί πρωτείων. Και η τελευταία ενορία στις εσχατιές της γης εκφράζει, τελώντας την Ευχαριστία, την κοινή πίστη και παράδοση. Ομως οι Επίσκοποι κάθε Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκτός από το σύνολο της διδασκαλίας και την αποστολική διαδοχή, εκφράζουν και τη μαρτυρία της Εκκλησίας στην Ιστορία. Η συνάντησή τους δεν είναι τυπικό γεγονός. Παρουσιάζουν την αγωνία, τη μαρτυρία, τις ελπίδες αλλά και την ταυτότητα του πληρώματος των Εκκλησιών τους. Και δεν υπάρχει κάποιος που να περισσεύει. Δεν υπάρχει Εκκλησία που να περισσεύει.

Οι περιστάσεις μάς καλούν να μη μείνουμε στα «επί μέρους». Είναι πειρασμός το «επί μέρους». Μας κάνει να μη βλέπουμε το μείζον και να απολυτοποιούμε το «έλασσον». Και το «μείζον» είναι η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο άνθρωπο. Σε μία εποχή, όπου για τους πολλούς, καλώς ή κακώς, η εικόνα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο, η συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών δίνει άλλη βαρύτητα στο μήνυμα. Δεν πρέπει να νικηθούμε από τη διχαστική λειτουργία του εθνικισμού. Την αίσθηση της αυτάρκειας. Το ότι ένα μικρό «εμείς» είναι το μοναδικά αυθεντικό και όχι η ένταξη και λειτουργία του στο μεγάλο «Εμείς» της Ορθοδοξίας, που αγκαλιάζει σύμπαντα τον κόσμο. Επιμέρους διαφωνίες, ενστάσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις είναι σημεία ότι δεν υπάρχει «αλάθητο» και ένας τρόπος. Όλα μπορούν να συζητηθούν, από τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι συμφώνησαν και συνυπέγραψαν τη διαδικασία, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν, όπως η παράδοσή μας ορίζει: «Έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν». Τις αποφάσεις, όμως, τις παίρνουν οι παρόντες.

Μία Σύνοδος γίνεται αποδεκτή από τον λαό του Θεού. Οι αποφάσεις της κρίνονται. Δεν απειλείται η ορθόδοξη πίστη μας. Ίσως κάποια από τα θέματα της Συνόδου να μη φαίνονται σύγχρονα. Όμως ανοίγει έτσι ένας δρόμος που τον έχουμε ανάγκη. Μπορεί πλέον να τεθεί το πλαίσιο και για την επόμενη Σύνοδο. Η θεματολογία. Μαθαίνουμε όμως να συζητάμε όλοι μαζί. Είναι μεγάλη εμπειρία ο διάλογος. Αγάπης και καταλλαγής.

Ας μην απογοητεύσουμε την ανθρωπότητα που ζητεί, σε μία εποχή ενός πολιτισμού θαυμαστού αλλά και με πολλά αδιέξοδα, τη μαρτυρία της ελπίδας. Του Προσώπου του Χριστού. Της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας που εφαρμόζει στο εσωτερικό της αυτό που καλεί όλους να ζήσουν: το «ίνα ώσι έν».

Είμεθα βέβαιοι ότι, τελικά, θα πρυτανεύσει η αγάπη και η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα γίνει «καιρός ευπρόσδεκτος»!

Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Έκπληξη» η στάση ορισμένων Εκκλησιών απέναντι στη Σύνοδο

naftemporiki.gr | Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 18:26 
UPD:18:28


«Το Οικουκενικόν Πατριαρχείον ηργάσθη εξ΄αρχής με συνείδησιν ευθύνης και χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου, δια την προετοιμασίαν και δια την ολοκλήρωσιν αυτού του εγχειρήματος». Αυτό ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία που έκανε χθες, με αφορμή την ονομαστική του εορτή, σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κι αυτό, με δεδομένη την αοριστία που υπάρχει ως προς τη συμμετοχή Εκκλησιών όπως αυτές της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 20-25 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν «απορία και έκπληξη» για τη στάση των Εκκλησιών που έχουν προκαλέσει την αοριστία αυτή. Πρέπει να σημειωθεί όμως μια αλλαγή που διαφαίνεται στη στάση τουλάχιστον της Εκκλησίας της Σερβίας, πράγμα που σε συνδυασμό με την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές.
Ως προς την Εκκλησία Σερβίας ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, σε χθεσινό ευχετήριο μήνυμά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του γιορτή, ανέφερε πως η Εκκλησία της Σερβίας «θα συμβάλει προς την θετική πλευράν εις το έργον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εν Κρήτη». Το μήνυμα αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με το προηγούμενο μήνυμα της Εκκλησίας της Σερβίας προς το Φανάρι, με το οποίο αφηνόταν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει Σερβική συμμετοχή στην Κρήτη.
Ωστόσο, στο δεύτερο μήνυμα δεν αναφέρεται ρητά ότι θα μετάσχει στη Σύνοδο η Εκκλησία της Σερβίας, ούτε υπάρχει και κάποιο άλλο μήνυμα ή πληροφορία που να έχει φτάσει επισήμως στο Φανάρι για το αν θα προσέλθουν τελικά οι Σέρβοι στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι την ίδια στάση, με άλλα λόγια την αλλαγή στάσης, είχε επιδείξει η Εκκλησία της Σερβίας και τον περασμένο Ιανουάριο για το θέμα της συμμετοχής της στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη. Αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσική Εκκλησία ζητούσε να μην πραγματοποιηθεί η Σύναξη στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφάλειας. Τελικά το Φανάρι αποφάσισε να γίνει στη Γενεύη η Σύναξη, στην οποία τελικά μετείχε η Εκκλησία της Σερβίας.
Η ίδια αοριστία ισχύει και για την Εκκλησία Γεωργίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές μόνο πληροφορίες που επικαλούνται συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γεωργίας, δεν θα μετάσχει στη Σύνοδο. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία Γεωργίας δεν έχει δηλώσει προς το Φανάρι αν θα μετάσχει ή όχι. Πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών, το συμπέρασμα της μη συμμετοχής των Γεωργιανών, προκύπτει κι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας αυτής στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής που βρίσκεται ήδη στην Κρήτη και προετοιμάζει το Μήνυμα της Συνόδου.
Η μόνη Εκκλησία που έχει δηλώσει στο Φανάρι ότι δεν θα μετάσχει, είναι αυτή της Βουλγαρίας.
Υπό την επιρροή της Εκκλησίας της Ρωσίας βρίσκονται οι Εκκλησίες της Σερβίας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, αλλά κατά κάποιο τρόπο και το Πατριαρχείο Αντιόχειας, το οποίο δήλωσε πως δεν θα μετάσχει αν προηγουμένως δεν λυθεί η διαφορά που έχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ.
Η όλη αοριστία φαίνεται ότι είναι συνάρτηση των επιθυμιών της Εκκλησίας της Ρωσίας. Αρχικά η Μόσχα είχε δηλώσει στο Φανάρι ότι θα προσέλθει στην Κρήτη. Στη συνέχεια όμως δήλωσε πως πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προετοιμασία της μεγάλης Συνόδου. Δήλωση στην οποία απάντησε το Φανάρι και περιμένει απάντηση. Η απάντηση αυτή, αλλά και η λύση του όλου γρίφου αναμένεται να προκύψει κατά την έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.

Υπόμνηση Αγίου Λουκά του Ιατρού

Ομιλία του Σταματίου Σπ. Ζούλα, Δ.Μ.Σ. Θεολογίας-Εκπαιδευτικού, 
κατά την Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 12 Ιουνίου 2016, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου 




Η εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού εν Βανάτω Ζακύνθου




Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 12ης Ιουνίου 2016, στον ηλιοπερίχυτο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τιμήθηκε σεμνοπρεπώς η μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του πολυθαυματουργού. 
          Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. Έψαλε κατανυκτικά η Χορωδία του Ναού υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Κάνδηλα. 
          Κατά την διάρκεια της Ευχαριστιακής Συνάξεως έγινε Αρτοκλασία και εκφωνήθηκε επίκαιρη Ομιλία από τον κ. Σταμάτιο Ζούλα, Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικό του Γυμνασίου Μαχαιράδου. Ο ελλογιμώτατος Ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικώς στον μαρτυρικό βίο του Αρχιερέως και Ιατρού, επικαλούμενος την ιαματική παρουσία Του στη ζωή και τα έργα μας! 
          Στο τέλος της θείας Λειτουργίας διανεμήθηκε σε όλους τους εκκλησιασθέντες από ένα μικρό βιβλίο για τον εκ Ρωσίας τιμώμενο Άγιο, από τις Εκδόσεις Ποταμίτου.
[Φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη και Διονύσης Ν. Κοντονής]