e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Με τη "Λωξάντρα" η Κοινότητα Χαλκηδόνος τίμησε τα 25χρονα της Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

Γράφει και παρουσιάζει ο Γιάννης Γιγουρτσής από την Πόλη 








Με μία εκδήλωση λιτή, σοβαρή και ουσιαστική, όπως ταιριάζει στην περίσταση, η Κοινότητα Χαλκηδόνος τίμησε τα 25 χρόνια της Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Η βραδιά στην μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Τζαντέ Μποστάν, εκεί στην "εξωτική" για εμάς τους Ταταυλιανούς λεωφόρο της Βαγδάτης, γέμισε από Ρωμιοσύνη για μία ξεχωριστή παράσταση.

Η Άννα Βαγενά έπαιξε μπροστά στον Πατριάρχη, την Σύνοδο και πολλούς από εμάς τους Ρωμιούς της Πόλης, παλιούς και νέους, την δική της εκδοχή της Λωξάντρας της Μαρίας Ιορδανίδου.

Πρόκειται για μια παράσταση που δημιούργησε σχεδόν αποκλειστικά μόνη της η ταλαντούχα ηθοποιός, η οποία έκανε την διασκευή του έργου, την σκηνοθεσία και φυσικά έπαιζε και η ίδια.

Το έργο μεγάλο και δύσκολο, πόσο μάλλον που η δημιουργός είχε να αναμετρηθεί με έναν μύθο, ζωντανό και σήμερα, στον ίδιο του τον τόπο. Συγχρόνως έπρεπε να κερδίσει και ένα δύσκολο κοινό, παίζοντας μόνη της πάνω στην σκηνή. Νομίζω πως τα κατάφερε τελικά Και αν και κάποιοι υπήρξαν αρχικά επιφυλακτικοί για το εγχείρημα και το πρώτο μέρος της παράστασης τους επιβεβαίωσε ως ένα σημείο, στο δεύτερο όμως μέρος, το οποίο είχε λιγότερα φολκλορικά, και άρα λανθάνοντα γκροτέσκο στοιχεία, και περισσότερο δραματική χροιά, τους έκανε να αλλάξουν γνώμη. Η κ. Βαγενά μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο της και να εισπράξει το θερμό χειροκρότημα του κοινού που ένιωσε επιτέλους δική του και οικεία την δική της Λωξάνδρα.

Μετά το τέλος της παράστασης η ηθοποιός, που ήρθε επιπλέον και ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων για το θεσμικό κομμάτι της βραδιάς, δήλωσε -και φάνηκε να είναι- πραγματικά συγκινημένη από την μοναδική, όπως τόνισε, για την ίδια εμπειρία, γεγονός εύλογο λόγω του χαρακτήρα του έργου, του τόπου και της περίστασης υπό τις οποίες δόθηκε η παράσταση.

Συγχαρητήρια στην Κοινότητα Χαλκηδόνος για την πρωτοβουλία και την ωραία βραδιά που είχε ομορφιά, μέτρο και αρχοντιά γνήσια Πολίτικη. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γιώργο Στεφανόπουλο και βέβαια στον φίλο Κώστα Κυρατζόπουλο, που υπήρξε για μια ακόμα φορά η ψυχή της διοργάνωσης. 

Οι καλές θεατρικές παραστάσεις μάς λείπουν εδώ στην Πόλη και εύχομαι σύντομα να ζήσουμε και άλλες σύντομα. Στην εποχή μας κάνουν διπλό καλό, ως ψυχαγωγία και βάλσαμο ψυχής.

Συγχαρητήριες περιπτύξεις με τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο


























Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) Κορομπόκης γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1967 στο Άργος Αργολίδος. Είναι απόφοιτος του Λυκείου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1985) και πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991) και του Θεολογικού Τμήματος της Θεολογικής Σχολής (1996) του ιδίου Πανεπιστημίου.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Φωτεινής Ναυπλίου στις 28 Ιουλίου 1991 από τον Μητροπολίτη Αργολίδος Ιάκωβο Β’, ο οποίος και τον χειροτόνησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους Διάκονο στις 18 Αυγούστου 1991 και Πρεσβύτερο στις 13 Οκτωβρίου 1996.

Διακόνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος επί 18 συναπτά έτη ως Ιεροκήρυκας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με την μελέτη και συγγραφή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Μητροπόλεως και εποίησε ιερές ακολουθίες τοπικών της Αργολίδος Αγίων εγκεκριμένες από την Ιερά Σύνοδο.

Στις 14 Οκτωβρίου 2009, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά την εισήγηση του τότε Μητροπολίτου Αργολίδος Ιακώβου, τον εξέλεξε Βοηθό Επίσκοπό της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου.

Στις 26 Οκτωβρίου 2009, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου Άργους, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο και ορίσθηκε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

Νέος Μητροπολίτης Άρτης ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος | Εξ Αρχιερέων Επιτροπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας

Τέταρτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
(7/10/2016)

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Άρτης. Επί συνόλου 79 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 70 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές ψήφοι. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης δι’ εκλογῆς. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 79 ψηφισάντων έλαβαν:
1) Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ψήφους 61
2) Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Ντούβαλης, ψήφους 27
3) Αρχιμανδρίτης κ. Πλάτων Κρικρής, ψήφους 14
Επίσης ευρέθησαν 3 λευκές και μία άκυρη ψήφοι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Άρτης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, με 66 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεολόγος Ντούβαλης, έλαβε 12 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 άκυρη ψήφος.

Ακολούθως ορίσθηκε η εξ Αρχιερέων Επιτροπή διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων περί του τρέχοντος Προγράμματος Σπουδών προκειμένου αυτό να εξετασθεί και εν τέλει να αξιολογηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Μέλη της Επιτροπής είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Όπως αποφασίσθηκε κατά τη χθεσινή Συνεδρίαση, η Επιτροπή θα εμπλουτισθεί και με ειδήμονες προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας. 

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Τέλος από την Δευτέρα 10 έως και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 160ής Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Ο Μητροπολίτης Προύσης στη Μητρόπολη Κωνσταντίας και στην εορτή του Αγίου Κενδέα






















Το απόγευμα της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο, συμμετέχοντας στο Β΄ Επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης Θεολογία και σύγχρονος κόσμος”  που διοργανώθηκε από το κέντρο Εικονολογίας της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορογιατίσσης στη Πάφο, επισκέφθηκε την προσωρινή έδρα της Μητροπολέως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, όπου έγινε δεκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο.

Τον Σεβ. συνόδευαν ο Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Απόστολος Βαρνάβας Εκκλησίας Κύπρου Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, και ο δημιοσιογράφος-ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Αριστείδης Βικέτος (τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ευγενή παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού).

Στο Συνοδικό της Μητροπόλεως οι δύο Ιεράρχες είχαν την ευκαιρία μιας σύντομης συνάντησης και ανταλλαγής αναμνηστικών δώρων. Κατόπιν, αναχώρησαν  για την πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Οσίου Κενδέα στο Αυγόρου όπου ο Μητροπολίτης Προύσης χοροστάτησε της ακολουθίας του Εσπερινού, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Αυγουστίνου Καρά και άλλων κληρικών της Μητροπόλεως. 

Κατά την άφιξη τους στην Ιερά Μονή, έτυχαν θερμής υποδοχής από την αδελφότητα της Μονής, τη προϊσταμένη Γερόντισα Χριστοφόρα και την αδελφή Θεονύμφη. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Βασίλειος, απένειμε πρωτίστως δοξολογία προς τον εν Τριάδι Θεό και τον Όσιο Κενδέα που μας αξιώνει για ακόμη μια χρονιά να τιμάμε τη μνήμη του στην Ιερά του Μονή, ενώ, δεν παρέλειψε ν' αναφερθεί στο ευτυχές γεγονός της επανόδου της Γερόντισσας Χριστοφόρας και πάλι στην Ιερά Μονή, έπειτα από την πολύμηνη ασθένεια την οποία είχε διέλθει η υγεία της. Καλωσόρισε έπειτα ξανά και επισήμως τον Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον οποίο κάλεσε να απευθύνει το θείο λόγο αλλά και να μεταφέρει τις ευχές της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, προς τους εκατοντάδες των προσκυνητών που κατέκλυσαν την Ιερά Μονή του Οσίου Κενδέα για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον επιχώριο Μητροπολίτη κ. Βασίλειο, όσο και την αδελφότητα της Μονής για την εγκάρδια υποδοχή στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και την Ιερά Μονή του Οσίου Κενδέα. Ανέφερε πως ο ίδιος προσωπικά μέχρι σήμερα δεν γνώριζε για τον Όσιο Κενδέα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους Αλαμάνους αγίους που κατέφυγαν στην Κύπρο από την Παλαιστίνη. Εδώ ασκήτεψαν και ανακηρύχθηκαν άγιοι από την Εκκλησία στα τέλη του 12ου ή στις αρχές του 13ου αι. Ήταν περίπου 300, αλλά γνωστά είναι μόνο τα ονόματα των 67 (αναφέρονται μάλιστα και ως μάρτυρες και όσιοι «τριακόσιοι οι εν Κύπρω»). Μιλώντας προ το πολυπληθές εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Προύσης αναφέρθηκε στη βιωματική εμπειρία των αγίων μέσα στη ζωή της Εκκλησίας και του κάθε πιστού, προτρέποντας ταυτόχρονα όλους να ζητούν τη χάρη και ευλογία των Αγίων, να προστρέχουν στην σεβασμία αυτή ιστορική Μονή του Οσίου Κενδέα, όχι μόνο όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους αλλά σε κάθε πνευματική ευκαιρία που τους δίνεται.

Τους εόρτιους ύμνους της ακολουθίας του Εσπερινού απέδωσαν φιλόμουσοι ιεροψάλτες των Μητροπόλεων Κιτίου και Κωνσταντίας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας Κυριάκου Ψάλτη.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, η αδελφότητα της Μονής δεξιώθηκε τους Σεβασμιωτάτους καθώς και άλλους επισήμους που παρευρέθηκαν, όπου η Γερόντισσα Χριστοφόρα καλωσόρισε και αυτή με τη σειρά της τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης στον οποίο δώρισε ως ενθύμιο και ευλογία μια εικόνα του Οσίου Κενδέα καθώς και την έκδοση της Μονής με το βίο και τα θαύματα του Οσίου Κενδέα.

Κατά την επιστροφή τους στο Παραλίμνι και πριν την αναχώρηση τους για την πρωτεύουσα ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο στη Σωτήρα, όπου εκεί τους υποδέχθηκαν οι ιερείς της ενορίας με προεστώτα τον γηραιό λευίτη Πρωτ. Γεώργιο Ιωάννου, ο οποίος και τους ξενάγησε στα εκκλησιαστικά κειμήλια τα οποία φυλάσσονται  εκεί, μεταξύ των οποίων και μια σπάνια τοιχογραφία του αγίου μάρτυρος Ελπιδοφόρου η οποία βρισκόταν σε εξωκλήσι της πόλεως της Σωτήρας και διασώθηκε στο βαθμό που αυτό κατέστη δυνατό, καθότι υπόκειτο στη φυσική φθορά. 

Ανήμερα της εορτής της Οσίου Κενδέου, τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.