e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ένα συλλεκτικό μετάλλιο εκ Φαναρίου αθανατίζει δυο ιστορικά γεγονότα της Ορθοδοξίας

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Κάτι που οπωσδήποτε θα ενδιαφέρει τους συλλέκτες εκ των αναγνωστών μας: Κατά την πρόσφατη οφειλετική επίσκεψή μας στο εν Κωνσταντινουπόλει σεπτό Φανάριο - κέντρο της υπ' ουρανόν Ορθοδοξίας, είχαμε την ευλογία να μας δωρίσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ένα συλλεκτικό αργυρό μετάλλιο, το οποίο κυκλοφορήθηκε φέτος για να υπομνήσει και αθανατίσει δύο σημαντικά γεγονότα του τρέχοντος έτους 2016: α) την συμπλήρωση πλήρους 25ετίας από της αναρρήσεως Βαρθολομαίου στον περίοπτο Οικουμενικό Θρόνο και β) την κορυφαία στιγμή των Ορθοδόξων, ήτοι την ιστορική σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στο νησί της Κρήτης, κατά τις ημέρες της εορτής της Πεντηκοστής.


Εμπρόσθια πλευρά. Στο κέντρο δεσπόζει η μορφή του Πατριάρχη μπούστο, ο οποίος φέρει εγκόλπιο και κρατά αρχιερατικό μπαστούνι, ακουμπισμένο στον αριστερό ώμο του. Περιμετρικά φέρει την ακόλουθη επιγραφή, αγγλιστί: "HIS ALL-HOLINESS ECUMENICAL PATRIARCH BARTHOLOMEW * 1991-2016 * 25TH ANNIVERSARY".


Οπίσθια πλευρά. Στο κέντρο έχει τεθεί το λογότυπο της εν Κρήτη Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, ήτοι επί θρόνου το Ευαγγέλιο και επ' αυτού περιστερά. Το λογότυπο αυτό περικλείεται μέσα σε μια κυκλική επιγραφή, σε αγγλική γλώσσα: "THE HOLY AND GREAT COUNCIL * PENTECOST 2016 * HE CALLED ALL TO UNITY". Ένας άλλος, εξωτερικός-περιμετρικό κύκλος συνέχει την όλη σύνθεση, με σταυρόσχημο διάκοσμο.

Νέος Επίσκοπος Στρατονικείας ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Κατές

Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν ώς εμάς από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εξελέγη από την εν Φαναρίω Αγία και Ιερά Σύνοδο παμψηφεί νέος βοηθός Επίσκοπος Στρατονικείας παρά τω Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίω, ο μέχρι τούδε Ιεροκήρυκας της εν λόγω Ι. Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Στέφανος Κατές

Ευχόμαστε να αναδειχθεί πανάξιος ο νέος Επίσκοπος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας!!!

Οι εορτασμοί των Ορθοδόξων της Βραζιλίας για τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης
















































Η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης, τιμήθηκε στον Ιερό ναό Αγίου Νικολάου Φλωριανουπόλεως, πρωτευούσης της ομώνυμης της αγίας, πολιτείας Αγίας Αικατερίνης Βραζιλίας. 

Οι εορτασμοί, με προεξάρχοντα τον Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής κ. Ταράσιο, ξεκίνησαν την παραμονή της εορτής, 24 Νοεμβρίου 2016, με την παραλαβή των ιερών λειψάνων της Αγίας από το οικουμενικό παρεκκλήσιο του δικαστικού μεγάρου της πολιτείας. Εκεί φυλάσσονται δωρισμένα στην πολιτεία, εκ της ιεράς μονής όρους Σινά. Ακολούθησε η υποδοχή και περιφορά των ιερών λειψάνων στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου και εν συνεχεία έγινε ο Μέγας Εσπερινός Της.

Την κυριώνυμο τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ταρασίου, με ιερουργό τον Αρχιμανδρίτη και εφημέριο του ναού π. Αγαθάγγελο Καρκαγκέλη και συλλειτουργούντων των κληρικών της μητροπόλεως ιερομόναχων π. Παύλου Ταμανίνι και π. Ανδρέα Σπεράντιο. Το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο επί τούτου εκ της κοινότητος Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως προσελθών, αναγνώστης Ευστάθιος Ζανάκης. 

Προ της απολύσεως τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη, η εορτάζουσα πρόεδρος της Φιλοπτώχου αδελφότητος Αικατερίνη Κομνηνού για την αρωγή της στην ενορία και στην Ελληνική κοινότητα. Ο Σεβασμιώτατος περικόσμησε την τιμηθείσα, με επιστήθιο μετάλλιο της Παναγίας. 

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Μητροπολίτης με την συνοδεία του, μετέβησαν στον καθεδρικό Ρωμαιοκαθολικό ναό της Αγίας Αικατερίνης όπου προσεκόμισαν το ιερό λείψανο της Αγίας, προς ευλογία. Έτυχε θερμής υποδοχής υπό του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Γουίλσον, ο οποίος και ετέλεσε ειδική δέηση της οποίας επακολούθησε λιτάνευση του ιερού λειψάνου, στους δρόμους της Φλωριανούπολης.

Το Σάββατο το πρωί, στον Ναό του αγίου Νικολάου, έγινε από τον Μητροπολίτη Ταράσιο διανομή τροφίμων, τα οποία είχε προετοιμάσει η φιλόπτωχος αδελφότητα, σε 120 άπορους και εμπεριστάτους.

Το απόγευμα μετά από πρόσκληση της συζύγου του κυβερνήτη της πολιτείας Μαρίας Αντζέλικα Κολόμπο, ο Μητροπολίτης Ταράσιος, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος και ο Ευστάθιος Ζανάκης μετέβησαν στην κυβερνητική κατοικία, όπου έτυχαν δεξιώσεως και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να δούνε συλλογή με βυζαντινές αγιογραφίες, τις οποίες έχει φιλοτεχνήσει η ίδια η πρώτη κυρία.

Την Κυριακή τελέσθηκε αρχιερατική Θ. Λειτουργία στην οποία παρέστησαν και οι τρεις εντόπιοι άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κλήρος και ο λαός μετέβησαν στο παρακείμενο του Ναού κτήριο όπου με ειδική τελετή έγινε ονοματοδοσία της κεντρικής αίθουσας δεξιώσεων ως «Αίθουσα Πατριάρχου Βαρθολομαίου». Τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας και η ονοματοδοσία έγιναν προς τιμήν του Αργυρού Ιωβηλαίου Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην συνέχεια η Ελληνική Κοινότητα, παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Ποιμενάρχου κατά την οποία του επέδωσαν τιμητική πλακέτα για τα 15 χρόνια Αρχιερατείας του. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και επέδωσε αναμνηστικά της επισκέψεως του δώρα προς όλους.

Την Δευτέρα το πρωί 28 Νοεμβρίου ο Αρχιερέας επέστρεψε τα ιερά λείψανα της αγίας στο δικαστικό μέγαρο και με σύντομη δέηση τα επανατοποθέτησε στον προσκυνηματικό τους χώρο στο Οικουμενικό παρεκκλήσιο της Αγίας. Τα ιερά λείψανα υποδέχτηκε ο εκεί φύλακας τους, ορθόδοξος διάκονος π. Πέτρος-Παύλος Ραϊμούντο μαζί με τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Μεϊντάνη εφημέριο Κουριτίμπας και εκπρόσωπο της διοικήσεως των δικαστηρίων. Το μεσημέρι στο Κυβερνείο ο κυβερνήτης της Αγίας Αικατερίνης Ιωάννου Ραϊμούντο Κολόμπο, υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη Ταράσιο συνοδευόμενο από τους αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Φλωριανουπόλεως  Αοσέο Νέβες και τον Ευστάθιο Ζανάκη. Κατά τις συνομιλίες ο Κυβερνήτης υποσχέθηκε ότι η επόμενη συνέλευση των Ορθοδόξων επισκόπων Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής που προγραμματίσθηκε για το ερχόμενος έτος στην Φλωριανούπολη θα τύχει κάθε δυνατής υποστηρίξεως από την τοπική κυβέρνηση. Το βράδυ ο Μητροπολίτης αναχώρησε αεροπορικώς για το Σάο Πάολο, την μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, προς ποιμαντική επίσκεψη των εκεί Ορθοδόξων.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας Σισλή

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἀποδεχθείς εὐλαβῆ πρόσκλησιν τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς ἐνταῦθα Βουλγαρικῆς Παροικίας, μετέβη εἰς τόν ἐν Σισλῇ Ἱ. Ναόν αὐτῆς τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τῆς Ρίλας καί ἐχοροστάτησε κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν, τήν Κυριακήν, 27ην Νοεμβρίου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Προικοννήσου κ. Ἰωσήφ καί Ἀδριανουπόλεως κ. Ἀμφιλόχιος, Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, Γεν. Γραμματεύς τοῦ ἐνταῦθα Ὀργανισμοῦ Οἰκονομικῆς Συνεργασίας Παρευξεινίων Χωρῶν, καί πιστοί ἐκ τῆς Παροικίας.

Ἐν τῷ τέλει ὁ Παναγιότατος ὡμίλησεν ἑλληνιστί καί τουρκιστί περί τῆς κοινῆς πνευματικῆς κληρονομίας τῶν Ἐκκλησιῶν Κωνσταντινουπόλεως καί Βουλγαρίας.

Ἐπηκολούθησε γεῦμα ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Ἱ. Ναοῦ, εὐλογηθέν ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ὡμίλησεν Ἐντιμ. κ. Βασίλειος Λιάζε, Πρόεδρος τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς τῆς Παροικίας

Βαρθολομαίος και Φιντέλ

Γράφει και παρουσιάζει ο Γιάννης Γιγουρτσής από την Κωνσταντινούπολη 


Τον Ιανουάριο του 2004 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε ένα από τα πιο τολμηρά και πιο «πολιτικά» ταξίδια της 25χρονης πατριαρχίας του. Επισκέφθηκε την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Το ταξίδι αυτό είχε προκαλέσει τότε μεγάλη εντύπωση και είχε συγκεντρώσει τα φώτα της παγκόσμιας προσοχής. Αφορμή για την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Φιντέλ Κάστρο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν η δωρεά προς το Πατριαρχείο του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, του πρώτου που θα λειτουργούσε στην Αβάνα και ευρύτερα στην Κούβα. Τον ναό τον είχε χτίσει το κουβανικό κράτος και τον δώρισε ο ίδιος ο Φιντέλ στον Πατριάρχη. 

Η επίσκεψη συνάντησε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Η κυβέρνηση Σημίτη ακολουθούσε τότε τα μέτρα της ΕΕ που είχε υποβαθμίσει τις σχέσεις με την Κούβα σε διακυβερνητικό επίπεδο. Ήταν η περίοδος των πιέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Κούβα, εκ μέρους της Δύσης. Όμως ο τοίχος της απομόνωσης όπου είχε περιέλθει η Κούβα την δεκαετία του 1990, όταν αποχώρησαν εν μια νυκτί οι Σοβιετικοί και σταμάτησε η ρωσική βοήθεια προς την χώρα, είχε αρχίσει να αποκτά ρωγμές. Το ίδιο και η μεγάλη φτώχεια των προηγούμενων χρόνων. Σε συνεργασία με άλλα καθεστώτα της λατινικής Αμερικής η Κούβα βρήκε τα απαραίτητα εφόδια, έστω και περιορισμένα, ενώ η χώρα είχε αρχίσει να κάνει ανοίγματα προς τα έξω και να γίνεται περισσότερο δεκτική σε ξένους επισκέπτες, κυρίως τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό μια επίσκεψη του πατριάρχη έκανε πολύ καλό στην εικόνα και τους στόχους του Φιντέλ Κάστρο. Λίγα χρόνια πριν είχε γίνει η επίσκεψη του πάπα Ιωάννη Παύλου Β στην Κούβα, που έσπασε τον πάγο με την καθολική εκκλησίας, αλλά οι επισκέψεις προσωπικοτήτων με διεθνή ακτινοβολία συνέχισαν να είναι περιορισμένες. Φυσικά κανένας ορθόδοξος ηγέτης δεν είχε πάει ως τότε. Όλα αυτά συνηγορούσαν στο να γίνει η επίσκεψη.

Παράλληλα όμως και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η επίσκεψη αυτή ήταν σημαντική . Ο Πατριάρχης ήθελε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Οικουμενικού θρόνου στην Κούβα και να καλύψει το κενό που άφησαν οι Ρώσοι αποχωρώντας στις αρχές του 1990 και πριν επιστρέψουν και πάλι δριμύτεροι, καθώς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν φαινόταν πως οι σχέσεις Κούβας Ρωσίας θα βελτιωθούν. Σημειώνεται εδώ πως λόγω του ότι χιλιάδες Κουβανοί είχαν σπουδάσει σε προηγούμενες δεκαετίες στην Σοβιετική Ένωση, υπήρχε μια σχετική εξοικείωση, στην γενικά καθολική είτε άθρησκη χώρα, με την ορθοδοξία.

Το Πατριαρχείο δούλεψε πολλά χρόνια πριν την επίσκεψη αυτή. Ο μητροπολίτης Μεξικού Αθηναγόρας , στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκει και η Κούβα, έκανε τις πρώτες νύξεις προς την κουβανική Κυβέρνηση ήδη από το 1997. Αποφασιστικό ρόλο επίσης φαίνεται ότι έπαιξε η παρέμβαση της βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, που είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Φιντέλ Κάστρο, και μια επίσκεψη του αδελφού της, του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου στην Κούβα γύρω στο 2000. 

Η προσπάθεια του πατριαρχείου αρχικά συνίστατο στο να επανακτηθεί ένας παλιός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που υπήρχε στην Αβάνα, παλαιά δωρεά στην ορθόδοξη εκκλησία ομογενών, ο οποίος είχε μετατραπεί σε θέατρο. Ο Φιντέλ υποσχέθηκε την επιστροφή του, τον ναό ωστόσο τον διεκδικούσαν και οι Ρώσοι. Τελικά βρέθηκε η λύση της ανέγερσης ενός νέου ναού σε κεντρικότατο σημείο της Αβάνας, που θα δωριζόταν στο Πατριαρχείο.Έτσι δόθηκε η επιθυμητή και από τις δύο πλευρές αφορμή για την πρόσκληση. Ο Πατριάρχης θα πήγαινε στην Αβάνα για τα εγκαίνια του ναού , ο οποίος αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. 

Ο κ. Βαρθολομαίος έφτασε στην Αβάνα στις 23 Ιανουαρίου 2004. Τον συνόδευε πολυμελής αντιπροσωπεία με κορυφαίους αρχιερείς , κληρικούς και λαϊκούς, Δεν υπήρχε –όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις - εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως προείπαμε ήταν αρνητική για το ταξίδι. Αντίθετα η αμερικανική πλευρά είχε ενημερωθεί και αν δεν είχε συγκατανεύσει στην επίσκεψη, ασφαλώς δεν αντιτάχθηκε. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ο οποίος βρισκόταν (και βρίσκεται) σε στενή επαφή με τον Λευκό Οίκο, σηματοδοτούσε αυτό ακριβώς, παρά το τι ανεπισήμως αφηνόταν να διαρρεύσει.

Για τον Πατριάρχη και την αντιπροσωπεία του οι εκπλήξεις άρχισαν από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Κούβα. Παραβαίνοντας το πρωτόκολλο και τις συνήθειές του, ήταν ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο που ήρθε να υποδεχθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο αεροδρόμιο, φορώντας μια πράσινη επίσημη στρατιωτική στολή. Στην συνέχεια και οι πέντε ημέρες της επίσκεψης του Πατριάρχη υπήρξαν θριαμβευτικές, η φιλοξενία των Κουβανών απαράμιλλη, το προσωπικό ενδιαφέρον του Φιντέλ εμφανές όπως και η συχνή παρουσία του δίπλα στον Πατριάρχη.

Στα εγκαίνια του ναού ο Φιντέλ Κάστρο, σε μια συμβολική κίνηση και σε ένδειξη σεβασμού προς την ιδιότητα του Πατριάρχη εμφανίστηκε με κοστούμι και χωρίς την χαρακτηριστική στρατιωτική στολή της δικής του εξουσίας. Εκεί, με κάθε επισημότητα, παρέδωσε το κλειδί ( και τους τίτλους ιδιοκτησίας) του ναού στον κ. Βαρθολομαίο. Το γεγονός απαθανατίστηκε και με ένα χαρακτηριστικό ψηφιδωτό που εντοιχίστηκε έξω από τον ναό , αλλά και μια επιγραφή που έγραφε σε Ισπανικά , Ελληνικά και Αγγλικά τη φράση: «Ο Καθεδρικός ούτος ναός είναι δώρον του λαού της Κούβας προς την ελληνικής ορθόδοξον κοινότητα και τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Βαρθολομαίον. Φιντέλ Κάστρο Ρουζ. Νοέμβριος 2003».

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κούβα στις αρχές του 2004 στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, και παρά τις ενστάσεις που τότε υπήρξαν σε ορισμένους κύκλους, αποδείχθηκε προδρομική και δικαιώθηκε τόσο εκκλησιαστικά όσο και πολιτικά. 

Η επιτυχία της, που ασφαλώς δεν υπήρξε τυχαία, είναι το αποτέλεσμα της μακράς παράδοσης και της πείρας του Φαναρίου στην εκκλησιαστική διπλωματία, αλλά συνδέεται και με την χαρισματική προσωπικότητα που τα τελευταία 25 χρόνια ηγείται του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πατριάρχη που κέρδισε με την προσωπικότητα και το κύρος του, τον επίσης χαρισματικό, ξεχωριστό, αλλά αμφιλεγόμενο και δύσκολο ηγέτη της Κούβας.

Όταν μετά το τέλος της επίσκεψης ο Μητροπολίτης Παναμά έσπευσε να ευχαριστήσει τον Φιντέλ Κάστρο για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στη οποία πλέον λειτουργούσε, και για την πρόσκληση στον Πατριάρη. Ο Φιντέλ του απάντησε: «Εγώ σας ευχαριστώ που φέρατε την Ορθοδοξία στην Κούβα».

Γιάννης Γιγουρτσής, 27-11-2016