e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ποιοι είναι οι συντελεστές της βραδιάς "Αληθώς" για τον Άγιο Διονύσιο (14.12.2018, 7 μ.μ.)


14 Δεκεμβρίου 2018, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, 7 μ.μ.) είναι βραδιά ΑΛΗΘΩΣ, με γενικό τίτλο "Αρχιερέων κλέος, ώ Διονύσιε»

Στο πρώτο μέρος θα ομιλήσει ο Δρ Χρήστος Καρύδης, με θέμα: "Η μελέτη και η συντήρηση των λειτουργικών ενδυμάτων του Αγίου Διονυσίου". 

Στο δεύτερο μέρος, το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο "Θ. Κουρκουμέλης-Κοθρής", υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου, θα αποδώσει ψάλματα από την Υμνολογία περί του Αγίου Διονυσίου, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος.

ΜΙΚΡΑ ΒΙΟ-ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
της 2ης δράσης του η΄ κύκλου του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου ΑΛΗΘΩΣ

Ο Χρήστος Καρύδης γεννήθηκε το 1978. Έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων. Είναι Επίκουρος Καθηγητής προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης οργανικών υλικών στο Iόνιο Πανεπιστήμιο - Κατεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Αντιπρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος. Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Παράλληλα διδάσκει και συντονίζει ενότητες σε μεταπτυχιακά προγράμματα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Α.Π.Θ., Πανεπιστήμιο Λευκωσίας). Ακαδημαϊκός υπεύθυνος προγράμματος για την προληπτική συντήρηση στο Ε.Κ.Π.Α. 

Είναι πτυχιούχος (Π.Ε) Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης (ειδίκευση οργανικά) του Πανεπιστημίου De Montfort, UK. Μετεκπαιδεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στο γνωστικό αντικείμενο της Προληπτικής Συντήρησης των Έργων Τέχνης (οργανικά και ανόργανα) στο Πανεπιστήμιο του Northumbria (MA Hons), στη Συντήρηση Υφάσματος στο Textile Conservation Centre του Πανεπιστημίου Southampton (PGCE) και στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (MA Hons). Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο (PhD) από το Πανεπιστήμιο του Lincoln ως υπότροφος της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Συνεργάστηκε με αρκετές Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εργάστηκε ως επιστημονικός σύμβουλος στην συντήρηση και μελέτη κειμηλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννου Πάτμου, στο Άγιον Όρος, Κολομβία, Ισπανία, Αγγλία κ.α. Έχει περισσότερες από 40 ανακοινώσεις σε συλλογικούς τόμους, διεθνή και εθνικά συνέδρια, ενώ είναι συγγραφέας τεσσάρων μονογραφιών. Ιδρυτής και συντονιστής της Διεθνούς Συνάντησης Συντήρησης και Καταγραφής Εκκλησιαστικών Έργων Τέχνης. 

Ο Παναγιώτης Μαρίνος έλαβε δίπλωμα διδασκάλου Βυζαντινής Μουσικής (Δημοτικό Ωδείο Πατρών, τάξη Σ. Ψάχου). Συνέχισε τις θεωρητικές σπουδές του στο Πειραματικό Ωδείο Αθηνών, από όπου έλαβε δίπλωμα σύνθεσης. Έχει παρακολουθήσει τα σεμινάρια παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του Μουσικού Συλλόγου Σίμωνος Καρά, ενώ από το 2016 παρακολουθεί το άτυπο μεταπτυχιακό για διπλωματούχους της Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το 2018 σπουδάζει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα Ελληνικού Πολιτισμού. 

Έχει λάβει μέρος σε διάφορα συνέδρια Βυζαντινής Μουσικής, ενώ εργασίες του («Η άγνωστη ζακυνθινή ψαλτική του 18 αιώνα Mαΐστωρ Ι. Κουκουζέλης», «Η συνήχηση στο ψαλτικό ύφος του Σ. Περιστέρη») έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα επιστημονικά έντυπα. Συνεργάστηκε με την Ακαδημία Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και άλλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. 

Έχει εργασθεί ως καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, ενώ έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια την Παλαιά Μέθοδο της Β.Μ.. Από το 2016 είναι λαμπαδάριος στην Μονή Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: